Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

Zwitserse vredestop voor Oekraïne gedomineerd door afwezigen

BÜRGENSTOCK (ANP) - In Zwitserland begint een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

Allereerst Rusland: een van de twee strijdende partijen in deze oorlog, maar niet uitgenodigd voor de top. Zwitserland zegt dat het bereid was om dat wel te doen, maar dat de Russen herhaaldelijk hebben aangegeven "dat ze niet geïnteresseerd zijn in deelname". Daarom is geen uitnodiging gestuurd. Het Kremlin heeft de top "nutteloos" genoemd.

Ook China ziet daarom niets in de vredestop, die wordt georganiseerd in Bürgenstock, aan het Vierwoudstrekenmeer. Beijing zegt dat de top niet "voldoet aan China's voorwaarden". Zelensky sprak zijn teleurstelling uit over het ontbreken van de Chinezen en beschuldigde hen er ook meteen van druk te zetten op andere landen om de vredestop niet bij te wonen. Beijing ontkent andere landen aan te sporen om weg te blijven uit Zwitserland.

Oekraïne en Zwitserland zeggen dat Rusland wel uitgenodigd kan worden bij mogelijke vervolgtoppen, omdat het land deel moet zijn van het vredesproces. De top van dit weekend moet daar het beginpunt voor zijn.

De laatste belangrijke afwezige is de Amerikaanse president Joe Biden, die donderdag en vrijdag nog wel in Italië was bij de G7-top. Zelensky vond het geen sterk signaal dat de Amerikaanse leider niet komt. Biden stuurt zijn vicepresident Kamala Harris.

Een aantal grote Europese leiders is wel aanwezig in Bürgenstock. Zo zijn de Britse premier Rishi Sunak, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz er en ook de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni reizen naar Zwitserland. Landen als India, Turkije en Hongarije sturen niet hun leiders, maar wel een delegatie. Namens Nederland gaat demissionair premier Mark Rutte.

Meer uit Buitenland

Israël onderschept raket uit Jemen boven de Rode Zee

EILAT/SANAA (ANP/RTR) - Israël zegt zondagochtend een raket te hebben onderschept die vanuit Jemen was afgevuurd. De raket koerste volgens het Israëlische leger af op de zuidelijke kustplaats Eilat, maar werd neergehaald voordat die het Israëlische luchtruim binnenkwam. De beweging van de Houthi's die grote delen van Jemen beheerst, heeft bevestigd de ze Eilat weer met raketten heeft bestookt.

1 uur geleden
Trump vraagt zich in interview af hoe aanslagpleger op dak kwam

GRAND RAPIDS (ANP) - Oud-president Donald Trump is voor de aanslag vorige week niet gewaarschuwd dat er een veiligheidsprobleem was bij zijn campagnebijeenkomst in Pennsylvania. In een interview met Fox News had Trump het zaterdagavond over een fout, maar was hij niet specifiek over wie er volgens hem dan de mist in is gegaan.

3 uur geleden
Houthi's melden drie doden en veel gewonden door aanval Israël

SANAA (ANP) - Bij de Israëlische aanval op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen zijn drie doden gevallen. Bijna negentig mensen raakten gewond, zo meldt Al-Masirah TV, het belangrijkste nieuwskanaal van de Houthi-beweging.

6 uur geleden
Trump: Democratische Partij is vijand van de democratie

GRAND RAPIDS (ANP) - Tijdens de eerste campagnebijeenkomst sinds de aanslag op zijn leven, wees Donald Trump zaterdagavond het idee van de hand dat hij een bedreiging is voor de democratie. Tegenover een juichende menigte verklaarde hij in Grand Rapids, Michigan: "Ik heb vorige week een kogel opgevangen voor de democratie".

6 uur geleden
Voormalige lijfarts Trump: schotwond oor was 2 centimeter

WASHINGTON (ANP/AFP) - De voormalige lijfarts van Donald Trump, Ronny Jackson, meldt dat de voormalige president goed herstelt van een schotwond in zijn oor die hij vorige week had opgelopen bij een aanslag op zijn leven. In een bericht op het sociaal medium Truth Social geeft Jackson een medische beschrijving van de wond, die 2 centimeter breed zou zijn.

9 uur geleden
Premier Netanyahu waarschuwt vijanden na vergeldingsaanval

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël zichzelf "met alle middelen zal verdedigen." Hij zei dat kort nadat Israëlische straaljagers een door Houthi-rebellen gecontroleerde haven in Jemen hadden gebombardeerd als vergelding voor een dodelijke droneaanval op de Israëlische stad Tel Aviv.

11 uur geleden
Israël valt haven Jemen aan na aanval op Tel Aviv

SANAA (ANP/RTR/AFP) - Israël heeft een luchtaanval uitgevoerd op de door Houthi-rebellen gecontroleerde Rode Zeehaven Hodeidah in Jemen. Het Israëlische leger spreekt over aanvallen op militaire doelen van het "terroristische" Houthi-regime als reactie op de "honderden aanvallen" op Israël de afgelopen maanden.

13 uur geleden