Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse politici willen via referendum kerncentrales behouden

Zwitserse politici willen via referendum kerncentrales behouden

GENÈVE (ANP/RTR) - Een groep Zwitserse politici probeert via een referendum te bewerkstelligen dat het Alpenland zijn kerncentrales behoudt. De actiegroep Stop Blackouts gaat vanaf komende week handtekeningen verzamelen om zo'n referendum af te dwingen.

Zwitserland besloot in 2017 om alle vijf de kernreactoren in het land te sluiten. Die beslissing volgde op de kernramp in het Japanse Fukushima na een tsunami. Inmiddels is al een reactor daadwerkelijk gesloten.

Stop Blackouts stelt dat kernenergie CO2-vrij en milieuvriendelijk is en dat Zwitserland dankzij de kerncentrales ook energiezekerheid had. Die staat nu op het spel, claimen de politici achter het initiatief. Zij willen dat in de grondwet wordt verankerd dat de regering in Bern verantwoordelijk wordt voor het garanderen van voldoende energie die afkomstig is "van een milieuvriendelijke manier van energieopwekking".

Om een referendum af te dwingen is in Zwitserland het ophalen van 100.000 handtekeningen binnen achttien maanden nodig. Het land heeft zo'n 8,5 miljoen inwoners, waardoor zo'n 1,2 procent van de bevolking de petitie moet ondertekenen. Het kan overigens jaren duren voordat een referendum is gehouden en een grondwetswijziging is gerealiseerd.

Komende week komt de Zwitserse regering met een plan om met eventuele energietekorten door de oorlog in Oekraïne om te gaan. Naar verwachting leunt dat plan sterk op vrijwillige stroombesparing door huishoudens. Zwitserland produceert meer stroom dan het land gebruikt, maar is in de winter afhankelijk van import uit buurlanden. In juli liet een hoge ambtenaar al weten dat er mogelijk stroomstoringen van telkens 4 uur in steeds wisselende gebieden nodig zijn als er in de winter tekorten ontstaan.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

9 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

12 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

12 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

14 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

15 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden