Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse parlementariërs stemmen in met redding Credit Suisse

Zwitserse parlementariërs stemmen in met redding Credit Suisse

BERN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Een van de twee kamers van het Zwitserse parlement heeft dinsdag financiële garanties in een reddingspakket van 109 miljard Zwitserse franken voor de bank Credit Suisse goedgekeurd. Dat is ruim 110 miljard euro. De kamer gaf met terugwerkende kracht groen licht voor het pakket tijdens een debat van drie dagen over de crisis bij de bank. De andere kamer moet nog instemmen met het pakket.

Credit Suisse raakte in financiële problemen na jaren van schandalen, verliezen en mislukkingen in risicobeheer. De bank dreigde failliet te gaan, maar werd vorige maand overgenomen door een andere grote Zwitserse bank, UBS.

Het Zwitserse parlement uitte dinsdag in het debat kritiek op het management van de grote bank Credit Suisse. Zo zei Hansjörg Knecht, een lid van de Zwitserse Volkspartij, dat "het leiderschap van Credit Suisse verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn acties. Dat wordt niet alleen gedicteerd door eerlijkheid."

Banen schrappen

Knecht stelt daarnaast dat tienduizenden werknemers vrezen voor hun baan. Al voor de overname wilde Credit Suisse 9000 banen schrappen komende jaren. Mogelijk sneuvelen vanwege de overname nog meer banen.

"De juridische mogelijkheden tegen de verantwoordelijke bankiers en de mogelijkheden om bonussen terug te vorderen moeten zo volledig mogelijk worden benut" vindt partijleider van de liberalen Thierry Burkart.

Buitenspel gezet

Ook zijn parlementsleden niet blij dat ze buitenspel zijn gezet bij het sluiten van de deal. De overeenkomst werd ondertekend door een kleine groep parlementsleden, de rest had er niks over te zeggen. Afgelopen donderdag werd bekend dat de Zwitserse overheid onderzoek gaat doen naar het einde van Credit Suisse.

Het Zwitserse kabinet verdedigt in het debat zijn rol in de overname en stelt dat de bemoeienis van de overheid nodig was om te voorkomen dat de bank zou omvallen. Volgens de Zwitserse president Alain Berset zou het falen van Credit Suisse "rampzalige gevolgen" hebben. "De Bondsraad was verplicht om in te grijpen om de stabiliteit zowel in Zwitserland als internationaal te handhaven en om de economie te beschermen," zei hij.

Volgens de Zwitserse minister van Financiën Karin Keller-Sutter moet het land risico's nemen om wereldwijd een financieel centrum te blijven. Ze zegt dat liquiditeit van de bank al terugvloeit. Dit kan bijvoorbeeld contant geld zijn of bezittingen die snel kunnen worden omgezet in contant geld.

Meer uit Financieel

Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

3 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

3 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

4 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

4 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

5 uur geleden
EU-lidstaten akkoord met tegenmaatregelen als deal met VS mislukt

BRUSSEL (ANP) - De lidstaten van de Europese Unie zijn het ermee eens dat er importtarieven kunnen worden ingevoerd op Amerikaanse producten als er voor 1 augustus geen deal is gemaakt met de Verenigde Staten. Dat zei Eurocommissaris Maroš Šefčovič na afloop van de bijeenkomst met EU-handelsministers. Het zou gaan om een pakket tegentarieven ter waarde van 72 miljard euro.

5 uur geleden