Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse farmaceut Novartis gaat Duits coronavaccin produceren

Zwitserse farmaceut Novartis gaat Duits coronavaccin produceren

TÜBINGEN (ANP) - De Zwitserse farmaceut Novartis gaat vaccins tegen het coronavirus van de Duitse biofarmaceut CureVac produceren. De twee bedrijven verwachten door de samenwerking dit jaar maximaal 50 miljoen doses te kunnen maken, die Novartis vanaf de zomer zegt te kunnen leveren. Volgend jaar moet de krachtenbundeling 200 miljoen doses opleveren.

Het coronavaccin van CureVac is nog niet goedgekeurd. Wel kijkt het Europees Geneesmiddelenbureau al mee met de lopende onderzoeken, om zo versneld een oordeel te kunnen vellen over het middel. De Europese Unie heeft al 225 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan gaan er zo'n 8,7 miljoen naar Nederland.

Novartis is niet de enige farmaceut die vaccins gaat produceren voor CureVac. Eerder werd al bekend dat Bayer een vergelijkbare overeenkomst met de biofarmaceut had gesloten. Bayer verwacht pas in het vierde kwartaal van 2021 de eerste CureVac-vaccins te kunnen leveren, zei topman Werner Baumann in februari. In 2022 moet de samenwerking tussen Bayer en CureVac 160 miljoen doses opleveren.

Synthetisch materiaal

De inenting van CureVac werkt net als de al goedgekeurde middelen van Pfizer/BioNTech en Moderna met zogeheten mRNA. Via deze vaccins wordt synthetisch materiaal met dezelfde genetische code als de eiwitten van de kenmerkende uitsteeksels van het coronavaccin geïnjecteerd. Bepaalde cellen in het lichaam maken daardoor dezelfde eiwitten aan. Als reactie daarop maken mensen die zijn gevaccineerd ook antilichamen tegen het coronavirus aan.

CureVac is niet het enige bedrijf waarvoor Novartis coronavaccins maakt. In januari sloot het concern al een deal om te helpen bij de productie van het Pfizer/BioNTech-vaccin.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Onrust over opvolging Merkel groeit binnen conservatieve kamp

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland groeit de druk op het conservatieve kamp van bondskanselier Angela Merkel om een knoop door te hakken over haar opvolging. CDU-prominent Friedrich Merz vroeg de kandidaten Armin Laschet (CDU) en Markus Söder (CSU) zaterdag om er onderling snel uit te komen.

1 uur geleden
Prominenten vragen Poetin om medische zorg voor Navalni

MOSKOU (ANP) - Ruim zeventig internationale prominenten hebben de Russische president Vladimir Poetin opgeroepen ervoor te zorgen dat de gevangen oppositieleider Alexej Navalni goede medische zorg krijgt. De open brief is gepubliceerd in onder meer de Franse krant Le Monde.

3 uur geleden
Rusland stuurt 15 oorlogsschepen naar Zwarte Zee

MOSKOU (ANP/DPA) - In een periode van oplopende spanningen met buurland Oekraïne heeft Rusland vijftien oorlogsschepen voor oefeningen naar de Zwarte Zee gestuurd. Het Russische persbureau Interfax meldde op gezag van de marine dat de schepen door de Straat van Kertsj zijn gevaren. Dat is de verbindingsroute tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov, waar Rusland en Oekraïne aan grenzen.

3 uur geleden
Britse geestelijken tegen invoering 'coronapaspoort'

LONDEN (ANP) - Zo'n 1200 Britse geestelijken hebben hun regering opgeroepen geen vaccinatiepaspoort te introduceren. Ze schrijven in een open brief aan premier Boris Johnson een "medische apartheid" te vrezen waarin mensen die een coronavaccin weigeren worden uitgesloten van belangrijke delen van het openbaar leven, bericht de BBC.

3 uur geleden
Militair regime Myanmar laat duizenden gevangenen vrij

YANGON (ANP/RTR) - Het militaire regime in Myanmar heeft zaterdag ruim 23.000 gevangenen vrijgelaten. Ze kregen volgens de gevangenisdienst amnestie in het kader van een nationale feestdag, het Myanmarees nieuwjaar.

5 uur geleden
Leiders VS en Japan tonen zich eensgezind tegenover China

WASHINGTON (ANP) - De leiders van de Verenigde Staten en Japan hebben duidelijk gemaakt dat ze samen willen optrekken tegen China. President Joe Biden benadrukte tijdens een bezoek van premier Yoshihide Suga aan het Witte Huis dat het bondgenootschap tussen Washington en Tokio "ijzersterk" is.

6 uur geleden
Regering-Biden wil na kritiek toch meer vluchtelingen toelaten

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden gaat dit jaar waarschijnlijk toch meer erkende vluchtelingen toelaten. Zijn regering had vrijdag nog aangekondigd voorlopig vast te houden aan het historisch lage maximum van 15.000 waartoe de vorige president Donald Trump had besloten. Dat leidde tot felle kritiek van partijgenoten en mensenrechtenverdedigers, schrijven Amerikaanse media.

8 uur geleden