Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse bedrijven: meer 's nachts werken tegen energiecrisis

Zwitserse bedrijven: meer 's nachts werken tegen energiecrisis

ZÜRICH (ANP/AFP) - Zwitserse industriebedrijven denken dat meer werken 's nachts en in het weekend kan helpen bij de energiecrisis. Overdag ligt het energieverbruik namelijk hoger en door meer in de nachten en weekenden te werken kan worden voorkomen dat er op piekmomenten tekorten aan energie ontstaan.

Het idee komt van Swissmem, de Zwitserse branchevereniging voor de mechanische en elektrotechnische industrie. Tijdens de zomer kan Zwitserland stroom exporteren, vooral dankzij de grote productie door waterkrachtcentrales. Maar in de koude wintermaanden is het land voor een deel afhankelijk van de import van fossiele brandstoffen om energiecentrales te laten draaien. Er zijn zorgen dat er tekorten aan gas kunnen ontstaan nu Rusland de gasleveringen aan Europa steeds verder afknijpt.

Swissmen-president Martin Hirzel zegt dat het van vitaal belang is dat energietekorten worden voorkomen omdat bedrijven in het Alpenland daardoor schade op kunnen lopen en de werkgelegenheid in gevaar kan komen. Door over te gaan op productie in de nacht en weekenden kan dit probleem aangepakt worden, aldus Hirzel. Daarnaast roept Swissmem bedrijven, de overheid en huishoudens op zoveel mogelijk energie te besparen door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten.

Meer uit Financieel

Spotify schiet omhoog op Wall Street na banenverlies

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify stond maandag in de belangstelling van beleggers op de aandelenbeurzen in New York. Spotify kondigde aan nog eens honderden banen te schrappen om de kosten te drukken. Het aandeel ging in de vroege handel op Wall Street bijna 11 procent omhoog.

39 minuten geleden
Bezorgers: nagenoeg alle cadeaus op tijd binnen voor pakjesavond

DEN HAAG (ANP) - Zo goed als alle cadeautjes zijn dit jaar op tijd binnen voor pakjesavond. Pakketbezorgers PostNL en DHL zijn tevreden hoe de bezorging de afgelopen weken is gegaan. Marktleider PostNL lukte het in 4 procent van de gevallen niet om de bestelde producten binnen een dag te bezorgen, bij DHL gold dat voor een kleine 2 procent. Zo goed als alle pakjes kwamen een dag later alsnog bij de koper.

51 minuten geleden
Qbuzz bestelt 140 Italiaanse elektrische bussen voor regio Leiden

TURIJN (ANP) - Openbaarvervoerbedrijf Qbuzz heeft 140 nieuwe elektrische bussen besteld bij de grote producent Iveco uit het Italiaanse Turijn. Deze voertuigen moeten vanaf eind 2024 gaan rijden in de Zuid-Hollandse regio rond Leiden en Gouda, meldt Iveco. Daar is Qbuzz vanaf volgend jaar verantwoordelijk voor het busvervoer, voor een periode van dertien jaar.

1 uur geleden
Spaans telecomconcern Telefónica wil 5100 banen schrappen

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse telecombedrijf Telefónica wil tot 2026 bijna 5100 banen schrappen in eigen land, heeft een vakbondsbron gemeld aan persbureau AFP. Dat is ongeveer een derde van de functies in Spanje.

2 uur geleden
Van Oord rondt werk aan windpark Hollandse Kust Noord af

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener Van Oord heeft alle installatiewerkzaamheden aan het nieuwe offshorewindpark Hollandse Kust Noord afgerond. Hollandse Kust Noord ligt 18,5 kilometer uit de kust ter hoogte van Egmond aan Zee en levert nu voldoende energie om meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

3 uur geleden
Passagiersaantallen luchthavens Europa bijna op oude niveau

BRUSSEL (ANP) - De passagiersaantallen op Europese luchthavens zijn in oktober gestegen tot bijna het niveau van voor de coronacrisis. Dat meldt ACI Europe, de koepelorganisatie van luchthavens in Europa. Het passagiersverkeer lag die maand slechts 1,7 procent lager dan in oktober 2019, toen de pandemie nog moest beginnen.

4 uur geleden
Duitse export gedaald, ook import afgenomen

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in oktober gedaald onder druk van een lagere uitvoer naar andere landen van de Europese Unie. Ook de import van de grootste economie van Europa en belangrijkste handelspartner van Nederland ging omlaag.

6 uur geleden