Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserse banken krijgen te maken met meer slechte leningen

Zwitserse banken krijgen te maken met meer slechte leningen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse banken Credit Suisse en UBS krijgen waarschijnlijk te maken met veel meer slechte leningen vanwege de coronacrisis. Daar waarschuwt de Zwitserse centrale bank voor in zijn jaarlijkse rapport over de financiële stabiliteit van het land. De toezichthouder voorspelt ook dat de vraag van rijke klanten naar vermogensbeheer zal dalen. ING-topman Ralph Hamers treedt later dit jaar aan als topman bij UBS.

De leningen die de banken hebben verstrekt aan Zwitserse bedrijven en particulieren maar ook aan klanten in het buitenland zullen aan kwaliteit inboeten, aldus de centrale bank. Dat komt omdat het moeilijke economische klimaat de financiën van bedrijven onder druk zet. Ook verliezen veel mensen hun inkomen waardoor het lastiger wordt om de leningen terug te betalen.

Vermogende klanten zullen huiverig zijn om hun beleggingsportefeuilles te wijzigen omdat ze al veel geld in de afgelopen maanden hebben verloren, meent de toezichthouder. Daardoor zullen de transacties bij de vermogensbeheertak afnemen en krijgen de banken minder inkomsten binnen.

UBS zei eerder de toename van slechte leningen aan te kunnen. De situatie bij vermogensbeheer, een van de belangrijkste onderdelen, is lastiger. Hamers vertrekt eind deze maand bij ING.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

1 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

4 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

11 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

16 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden