
Zwitserse bank Credit Suisse hield veel banden met nazi's geheim
ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - De Zwitserse bank Credit Suisse heeft tijdens eerder onderzoek informatie over steun aan de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog achtergehouden. Dat is dit weekend naar buiten gebracht door een commissie in de Amerikaanse Senaat.
Bij een nieuwe studie zijn tienduizenden documenten ontdekt met nieuw bewijs van rekeninghouders die banden hadden met de partij van Adolf Hitler. Het gaat onder meer om vermeende tussenpersonen die nazi's hielpen goud te verbergen. Ook hielpen zij illegale transacties te verhullen om oorlogsmateriaal aan te schaffen en Joodse bezittingen te plunderen.
Credit Suisse, dat in 2023 moest worden gered door zijn Zwitserse rivaal UBS, stemde in 1998 al in met een schikking van 1,3 miljard dollar in rechtszaken aangespannen door Holocaustoverlevenden. Maar nu lijkt het erop dat de bank toen niet volledig open is geweest over de vroegere betrokkenheid met het naziregime.
Barofsky
Credit Suisse stemde in 2020 al in met een nieuw onderzoek naar de kwestie. Maar volgens de commissie in de Amerikaanse Senaat werd daarbij toen een "onnodig rigide en beperkte reikwijdte" gehanteerd. De bank weigerde tevens nieuwe aanwijzingen op te volgen. Ook beëindigde Credit Suisse in 2022 de samenwerking met Neil Barofsky, een onafhankelijk ombudsman die moest toezien op het onderzoek.
In 2023 werd Barofsky opnieuw aangenomen toen Credit Suisse door UBS werd overgenomen. UBS zegt zich in te zetten om alle voormalige nazi-gerelateerde rekeningen te tellen. De bank heeft ook laten weten dat de organisatie Barofsky "alle nodige hulp" zou bieden "zodat hij door middel van dit onderzoek licht kan blijven werpen op deze tragische periode in de geschiedenis".
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen accepteert niet dat China handel blijft drijven met Rusland gezien de oorlog in Oekraïne. Dat zei ze dinsdag in een toespraak in het Europees Parlement.
29 minuten geledenSTRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft met een ruime meerderheid ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren.
43 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vastgoedpartijen en woningcorporaties vertegenwoordigd in Aedes, IVBN, NEPROM, Professioneel Platform Vastgoed.nl en Vastgoed Belang roepen de overheid op het investeringsklimaat op de woningmarkt te verbeteren. Volgens de organisaties is de situatie de afgelopen tijd verslechterd, ondanks eerdere beleidsafspraken zoals de Woontop en de Nationale Prestatieafspraken.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
1 uur geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
2 uur geleden