Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers willen geen dierproevenverbod, beperken tabaksreclame

Zwitsers willen geen dierproevenverbod, beperken tabaksreclame

ZÜRICH (ANP/RTR) - De Zwitsers hebben in een referendum een verbod op dierproeven afgewezen. Slechts 21 procent van de kiezers steunde het voorstel. Zwitserland was anders het eerste land geworden dat experimenten op dieren verbiedt.

Voorstanders van het verbod hadden stopzetting van de tests bepleit omdat ze onethisch en onnodig zouden zijn. Tegenstanders wezen op de voordelen die dierenproeven hebben voor de medische wetenschap, terwijl de farmaceutische lobby van het land waarschuwde voor de economische schade die een verbod zou kunnen veroorzaken.

Een regeringsvoorstel om verdere beperkingen op tabaksreclame goed te keuren kreeg wel de steun van de Zwitserse kiezers: 57 procent stemde voor. De beperkingen behelzen onder meer een verbod op reclame in kranten en bioscopen, op billboards en het internet, en tijdens evenementen. Het idee achter het verbod is om de jeugd te beschermen tegen de schadelijke invloed van roken.

Twee andere regeringsvoorstellen werden daarentegen afgewezen. Zo verwierp 63 procent van de Zwitsers een voorstel om de vermogensbelasting te wijzigen. Ook een plan om de financiële steun voor media te vergroten haalde het niet: 55 procent stemde tegen.

44 procent van de Zwitsers stemde in de vier referenda. Het was geen ongebruikelijke opkomst in een land waar om de paar maanden referenda worden gehouden.

Meer uit Buitenland

Veiligheidsadviseur Israël: 7000 Palestijnse militanten gedood

JERUZALEM (ANP/RTR/DPA) - Volgens de Israëlische veiligheidsadviseur zijn in de Gazastrook tot dusver zeker 7000 militanten gedood in de oorlog tegen Hamas. "Dat is een voorzichtige schatting", aldus Tzachi Hanegbi zaterdag in een interview op de tv-zender Channel 12. "Het zouden er best meer kunnen zijn, omdat we niet weten of er nog strijders onder ingestorte gebouwen en in tunnels liggen."

28 minuten geleden
President Guyana stemt in met dialoog over grensconflict

CARACAS/GEORGETOWN (ANP/AFP) - De Venezolaanse regering heeft buurland Guyana voorgesteld een bijeenkomst "op hoog niveau" te houden om het conflict rond de olierijke grensregio Essequibo te bespreken. Volgens media in Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali daarmee ingestemd. Een datum voor de top zal snel worden geprikt.

1 uur geleden
Klimaatactivisten vergroenen Canal Grande

VENETIË (ANP) - Klimaatactivisten hebben toegeslagen in Venetië door het water van het Canal Grande groen te kleuren. Dat gebeurde volgens het Italiaanse persbureau ANSA met een milieuvriendelijke, fluorescerende stof.

4 uur geleden
Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA (ANP/RTR) - Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

5 uur geleden
Palestijnen: dodental Gazastrook nadert 18.000

GAZA-STAD (ANP) - Volgens de Palestijnen in de door Israël belegerde Gazastrook stijgt het dodental door de "Israëlische agressie" richting 18.000. Het door Hamas gecontroleerde ministerie van Gezondheid meldt op X inmiddels 17.700 doden en 48.780 gewonden sinds het begin van het gewapende conflict op 7 oktober.

5 uur geleden
Dissidente Iraanse Nobelprijswinnares in hongerstaking

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De Iraanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, Narges Mohammadi, is een dag voor de prijsuitreiking in een driedaagse hongerstaking gegaan. De in Iran opgesloten mensenrechtenactiviste maakte dit bekend op haar Instagrampagina, die vrienden in het buitenland voor haar bijhouden.

6 uur geleden
Erdogan veroordeelt veto VS tegen wapenstilstand Gaza

ANKARA (ANP/DPA/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft het veto van de Verenigde Staten in de VN-Veiligheidsraad tegen een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza veroordeeld. "Helaas werd de wapenstilstand afgewezen, met alleen de Amerikaanse stem tegen. Een rechtvaardige wereld is mogelijk, maar niet met de VS", zei de Turkse president.

6 uur geleden