Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers verwerpen voorstel om immigratie uit EU in te perken

Zwitsers verwerpen voorstel om immigratie uit EU in te perken

ZÜRICH (ANP/RTR) - Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum met een ruime marge het voorstel van de rechtse Volkspartij verworpen om het vrije verkeer van werknemers tussen Zwitserland en EU-landen te beëindigen. 62 procent van de kiezers sprak zich uit tegen het voorstel.

Uit opiniepeilingen was al gebleken dat de meeste kiezers tegen het plan waren. Dat zou niet-EU-lid Zwitserland eenzijdige controle over immigratie hebben gegeven, maar de banden met de EU, de grootste handelspartner van het land, ernstig hebben verstoord. De Zwitserse Volkspartij (SVP) wil uit het akkoord met de Europese Unie over vrij verkeer van personen stappen. Ze wil dat de controle over immigratie terug in de handen van het land komt.

De SVP, de grootste fractie in het parlement, zegt dat de huidige liberale regeling gemiddeld 75.000 EU-burgers per jaar heeft aangetrokken, wat leidt tot overbevolking, stijgende huisvestingskosten en een overbelast welzijnssysteem. Maar tegenstanders van het plan vrezen dat het tekort aan geschoolde werknemers dan zal toenemen en de rijkdom van Zwitserland in gevaar komt.

Voortzetting

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, noemde de uitslag van het referendum op Twitter een "prachtige dag voor de relatie tussen de EU en Zwitserland". Hij zei uit te zien naar voortzetting van de nauwe samenwerking in het belang van een goede toekomst voor allen. Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, toonde zich evenzeer ingenomen met het resultaat.

De Zwitsers konden zich in het referendum ook uitspreken over andere kwesties. Zo was er ruime instemming met de invoering van twee weken vaderschapsverlof. Het voorstel voor 6 miljard Zwitserse frank (5,55 miljard euro) nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te schaffen haalde het maar net, volgens de Neue Zürcher Zeitung met 8670 stemmen verschil.

Aanpassing van de jachtwet kreeg geen meerderheid. Dat is goed nieuws voor de wolf. De regering wilde het afschieten van "gevaarlijke" wolven gemakkelijker maken. Maar daartoe dwongen critici een stemming af door handtekeningen te verzamelen.

Meer uit Buitenland

VN: kwart bevolking Gazastrook één stap verwijderd van hongersnood

NEW YORK (ANP/RTR) - Minstens 576.000 mensen in de Gazastrook zijn één stap verwijderd van hongersnood. Dat is een kwart van de bevolking, aldus een hoge functionaris van de Verenigde Naties voor hulpverlening. Als er niet wordt ingegrepen, is wijdverspreide hongersnood in Gaza bijna onvermijdelijk.

2 uur geleden
Opgepakte advocaat van Navalny weer vrijgelaten

MOSKOU (ANP/RTR) - De advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is weer vrijgelaten. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen zij bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, werd eerder dinsdag in Moskou opgepakt, meldden Russische nieuwsmedia.

5 uur geleden
VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

6 uur geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

6 uur geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

6 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

6 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

8 uur geleden