Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers UBS boekt minder winst door kosten Franse belastingzaak

Zwitsers UBS boekt minder winst door kosten Franse belastingzaak

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank UBS, die wordt geleid door de Nederlandse topman Ralph Hamers, heeft in het vierde kwartaal minder winst geboekt. De bank moest meer geld opzij zetten voor een slepende Franse belastingzaak.

Het financiële concern waarschuwde in december al in het slotkwartaal te worden geconfronteerd met een tik van zeker 350 miljoen euro vanwege een Franse belastingboete van 1,8 miljard euro. De bank had eerder al 450 miljoen euro opzij gezet om de kosten van de rechtszaak te dekken. Uiteindelijk heeft de bank in het vierde kwartaal een voorziening genomen van 650 miljoen euro.

UBS kreeg de boete omdat het rijke Fransen zou hebben geholpen bij het ontduiken van belasting door geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten. In 2019 werd bepaald dat de bank in eerste instantie 4,5 miljard euro moest betalen. Dat werd door het hof van beroep in Parijs in december teruggebracht tot 1,8 miljard euro.

Aandeelhouders

De nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op 1,35 miljard dollar (1,2 miljard euro). In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst nog 1,6 miljard dollar en in het derde kwartaal lag de winst op 2,3 miljard dollar. De kwartaalwinst viel wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Over het hele jaar steeg de nettowinst met 14 procent tot 7,5 miljard dollar.

UBS wil zijn aandeelhouders ook meer gaan belonen. Zo gaat de bank dit jaar voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Dat is bijna een verdubbeling van het totale inkoopprogramma. Ook keert de bank meer dividend uit.

Gedisciplineerd

Topman Hamers, die sinds 2020 aan het roer staat bij UBS, verklaarde dat de bank "voor het tweede jaar op rij de doelstellingen heeft behaald". De bank is volgens Hamers daarbij "gedisciplineerd" gebleven in de kosten en zag sterke bijdragen uit alle regio's en divisies. Ook kwam UBS met nieuwe winstdoelstellingen, die volgens Hamers zijn gericht op de gebieden waar de bank de grootste kansen ziet.

Meer uit Financieel

Winst Xiaomi keldert door zwakke verkopen smartphones

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese Xiaomi, de op twee na grootste smartphoneproducent ter wereld, heeft de winst in het afgelopen kwartaal met ruim 80 procent zien kelderen. Het bedrijf had last van de strikte lockdownmaatregelen in China tegen het coronavirus, waardoor de verkoop van smartphones hard werd geraakt. Ook wereldwijd werden minder smartphones verkocht.

35 minuten geleden
Boeren: aardappelen, suikerbieten en fruit zijn dit jaar kleiner

DEN HAAG (ANP) - Aardappelen, suikerbieten en fruit zoals appels en peren zullen dit jaar kleiner uitvallen door de extreme droogte, verwacht boerenorganisatie ZLTO. De recente regenval is goed geweest voor de landbouw, maar het tekort aan water is zo groot dat dat niet door enkele regenbuien gedekt wordt, zegt een woordvoerder. "Iedere druppel telt, maar de realiteit is wel dat dit een druppel op de gloeiende plaat is."

49 minuten geleden
Dura Vermeer knapt landingsbaan Limburgs vliegveld op

MAASTRICHT (ANP) - De provincie Limburg is van plan bouwbedrijf Dura Vermeer de opdracht te gunnen voor het renoveren van de landingsbaan van Maastricht Aachen Airport (MAA). Dat schrijft de Limburgse gedeputeerde Stefan Satijn (VVD) vrijdag aan Provinciale Staten.

1 uur geleden
Duitsland mag energieslurpers te hulp schieten

BRUSSEL (ANP) - Duitsland mag bedrijven die veel energie verbruiken met tientallen miljarden euro's helpen om de kosten te dragen van hun CO2-uitstoot. De Europese Commissie staat de staatssteun toe, onder meer om te voorkomen dat bijvoorbeeld hoogovens of chemische fabrieken uitwijken naar het buitenland.

1 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl uitblinker in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway was vrijdag een positieve uitschieter in de AEX-index, die een kleine winst liet zien. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl werd ruim een derde meer waard na de aankondiging zijn belang in het Braziliaanse bezorgbedrijf iFood te verkopen aan techinvesteerder Prosus. De overnamesom kan oplopen tot 1,8 miljard euro afhankelijk van de prestaties van het onderdeel in de komende maanden. Prosus (plus 0,6 procent) krijgt iFood daarmee volledig in handen.

1 uur geleden
Kabinet kijkt vooral naar koopkracht op langere termijn

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) noemt het "vreselijk' dat mensen door de gestegen kosten van levensonderhoud niet meer kunnen rondkomen. "Die armoedeval is iets wat niet bij Nederland past." Daarom werkt het kabinet volgens haar hard aan maatregelen waardoor mensen ook op de langere termijn meer te besteden krijgen.

2 uur geleden
Logistieke zorgen Rijn ebben iets weg door stijgend Duits peil

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Het waterpeil van de Rijn bij een belangrijk punt van de rivier in Duitsland zal naar verwachting begin volgende week stijgen. Daardoor nemen de acute zorgen over de bevaarbaarheid van de rivier wat af.

2 uur geleden