Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers UBS boekt minder winst door kosten Franse belastingzaak

Zwitsers UBS boekt minder winst door kosten Franse belastingzaak

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG) - De Zwitserse bank UBS, die wordt geleid door de Nederlandse topman Ralph Hamers, heeft in het vierde kwartaal minder winst geboekt. De bank moest meer geld opzij zetten voor een slepende Franse belastingzaak.

Het financiële concern waarschuwde in december al in het slotkwartaal te worden geconfronteerd met een tik van zeker 350 miljoen euro vanwege een Franse belastingboete van 1,8 miljard euro. De bank had eerder al 450 miljoen euro opzij gezet om de kosten van de rechtszaak te dekken. Uiteindelijk heeft de bank in het vierde kwartaal een voorziening genomen van 650 miljoen euro.

UBS kreeg de boete omdat het rijke Fransen zou hebben geholpen bij het ontduiken van belasting door geld op geheime Zwitserse bankrekeningen te zetten. In 2019 werd bepaald dat de bank in eerste instantie 4,5 miljard euro moest betalen. Dat werd door het hof van beroep in Parijs in december teruggebracht tot 1,8 miljard euro.

Aandeelhouders

De nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op 1,35 miljard dollar (1,2 miljard euro). In dezelfde periode een jaar eerder bedroeg de winst nog 1,6 miljard dollar en in het derde kwartaal lag de winst op 2,3 miljard dollar. De kwartaalwinst viel wel hoger uit dan analisten hadden verwacht. Over het hele jaar steeg de nettowinst met 14 procent tot 7,5 miljard dollar.

UBS wil zijn aandeelhouders ook meer gaan belonen. Zo gaat de bank dit jaar voor 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Dat is bijna een verdubbeling van het totale inkoopprogramma. Ook keert de bank meer dividend uit.

Gedisciplineerd

Topman Hamers, die sinds 2020 aan het roer staat bij UBS, verklaarde dat de bank "voor het tweede jaar op rij de doelstellingen heeft behaald". De bank is volgens Hamers daarbij "gedisciplineerd" gebleven in de kosten en zag sterke bijdragen uit alle regio's en divisies. Ook kwam UBS met nieuwe winstdoelstellingen, die volgens Hamers zijn gericht op de gebieden waar de bank de grootste kansen ziet.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

1 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

1 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

1 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

3 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

3 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

5 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

6 uur geleden