Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

BERN (ANP/AFP/RTR) - De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.

Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.

Uit vrees voor protesten had de politie het gebied geblokkeerd waar de regering en het parlement in de hoofdstad Bern zijn gevestigd.

De bevolking kreeg nog twee andere onderwerpen voorgelegd. Een voorstel voor meer loon voor zorgpersoneel kan op een meerderheid rekenen. Een plan om federale rechters via loting te selecteren uit een groep kandidaten werd verworpen.

Meer uit Buitenland

België wil uitleg van Chinese ambassadeur over spionage

BRUSSEL (ANP) - De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib roept de Chinese ambassadeur ter verantwoording voor het hacken van de computer van een Belgische parlementariër.

33 minuten geleden
Justitie Madrid wil onderzoek tegen vrouw premier stilleggen

MADRID (ANP) - Het Openbaar Ministerie in Madrid verzet zich tegen een onderzoek naar eventuele belangenverstrengeling van de vrouw van premier Pedro Sánchez, Begoña Gómez. Woensdag werd door een onderzoeksrechter bekendgemaakt dat er een onderzoek is begonnen naar aanleiding van berichten dat Gómez in 2020 mogelijk particuliere bedrijven had geholpen bij het ontvangen van geld, steun of opdrachten van de overheid. Haar man is sinds 2018 premier van het land.

37 minuten geleden
Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

1 uur geleden
Macron ziet 'sterfelijk Europa' met zorg aan

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

1 uur geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

1 uur geleden
EU-hof: wie Turk wordt mag niet zomaar EU-nationaliteit verliezen

LUXEMBURG (ANP) - Wie als EU-burger de Turkse of een andere nationaliteit aanneemt, mag daarmee niet automatisch de nationaliteit verliezen van Nederland, Duitsland of een ander EU-land. Het EU-hof heeft dat in een Duitse zaak geoordeeld.

2 uur geleden
President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

3 uur geleden