Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitsers hebben geen haast met coronavaccin

Zwitsers hebben geen haast met coronavaccin

GENÈVE (ANP/AFP) - Waar de meeste Europese landen hun plannen voor een snelle inentingscampagne tegen het coronavirus al klaar hebben, kiezen de Zwitsers voor een meer bedachtzame aanpak. Voorzorg gaat boven snelheid, is het devies in het Alpenland, zegt de prominente Zwitserse vaccinexpert Claire-Anne Siegrist.

Het Verenigd Koninkrijk en Rusland beginnen deze week met massavaccinaties, terwijl de VS en de EU naar verwachting op korte termijn noodgoedkeuring geven aan een of meerdere vaccins. Veel EU-landen, ook Nederland, willen zo snel mogelijk in het nieuwe jaar van start gaan met vaccineren.

Zwitserland verwacht de eerste doses pas eind januari en grotere hoeveelheden in de maanden erna. Siegrist heeft begrip voor de haast in zwaar getroffen landen, maar voor haar eigen land is een meer behoedzame benadering gerechtvaardigd. "Zwitserland verkeert niet in de catastrofale situatie van de Verenigde Staten."

Onder controle

Zwitserland met zijn 8,6 miljoen inwoners heeft ongeveer 5000 coronadoden te betreuren en lijkt de tweede infectiegolf geleidelijk onder controle te krijgen. Het land kent geen noodprocedure voor de goedkeuring van medicijnen of vaccins, "zelfs niet in een pandemie", aldus Siegrist die in eigen land wel de hogepriesteres van de Covid-vaccins wordt genoemd.

Swissmedic, de autoriteit die over nieuwe medische middelen gaat, heeft meer gegevens over nieuwe vaccins nodig dan andere landen, aldus Siegrist. Die organisatie zal dan ook vasthouden aan de regel om een paar maanden extra te wachten, "omdat verrassingen, hoe zeldzaam ook, ook na twee maanden aan de oppervlakte kunnen komen".

Extra voorzorgsmaatregel

Vier of vijf maanden afwachten is dan een extra voorzorgsmaatregel, voegt ze eraan toe. Dat biedt gelijk de gelegenheid te leren van de praktijk in andere landen. Voorzichtigheid en openheid kunnen volgens haar ook helpen om vaccinsceptici over de streep te trekken. Uit peilingen blijkt dat 30 tot 50 procent van de Zwitsers nog twijfelt over een inenting.

Het rijke Zwitserland heeft deals gesloten met vaccinmakers Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca voor in totaal 13 miljoen doses. Na goedkeuring hopen de autoriteiten 70.000 mensen per dag te kunnen inenten. "We zijn niet bang dat we niet genoeg doses zullen hebben in Zwitserland", aldus Siegrist.

De verwachting is dat iedereen die een prik wil, die medio 2021 heeft gekregen. Siegrist verwacht niet dat dat zal leiden tot groepsimmuniteit, mede omdat nog niet duidelijk is hoelang een vaccin bescherming biedt.

Meer uit Buitenland

Palestijnen: tientallen nieuwe doden in Gaza door aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP) - Het Palestijnse persbureau Wafa meldt dat dinsdag tientallen Palestijnen zijn omgekomen door Israëlische aanvallen in Gaza.

6 minuten geleden
AZG: Israël doodt twee familieleden van personeel in zuiden Gaza

GAZA-STAD (ANP) - Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldt dat het Israëlische leger een schuilplaats heeft gebombardeerd waar AZG-personeel verblijft in Al Mawasi, vlak bij Khan Younis, in het zuiden van Gaza. Daarbij zijn volgens de medisch-humanitaire groep ten minste twee familieleden van het personeel omgekomen.

1 uur geleden
Oekraïne meldt burgerdoden in noorden door Russische drones

KYIV (ANP) - Russische droneaanvallen hebben dinsdag vijf familieleden gedood in het noorden van Oekraïne en twee mensen in een auto in de noordoostelijke regio, aldus de lokale autoriteiten.

2 uur geleden
Rusland: 200.000 ton gratis graan naar Afrika verscheept

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft zijn initiatief afgerond om 200.000 ton gratis graan naar zes Afrikaanse landen te verschepen, zo laat de Russische minister van Landbouw weten. De graanleveringen waren in juli toegezegd door president Vladimir Poetin.

3 uur geleden
Twee mannen vervolgd voor moord na schietpartij Kansas City

KANSAS CITY (ANP/RTR) - Twee mannen worden vervolgd voor moord om de schietpartij na de huldiging van de winnaars van de Super Bowl in Kansas City. Vorige week kwam bij die schietpartij een vrouw om het leven en raakte zo'n veertig mensen gewond.

4 uur geleden
Nikki Haley noemt oud-president Trump instabiel en gestoord

COLUMBIA (ANP/AFP) - Nikki Haley, Donald Trumps tegenstander in de race om het Republikeinse presidentskandidaatschap, noemt de oud-president "instabiel en gestoord". Haley staat ver achter op Trump in de peilingen, maar weigert haar kandidaatschap neer te leggen.

6 uur geleden
Qatar: Hamas heeft medische hulp voor gijzelaars ontvangen

CAÏRO (ANP/RTR) - Hamas heeft medische middelen gekregen voor gijzelaars die de Palestijnse groep in de Gazastrook vasthoudt, zegt het Qatarese buitenlandministerie. In ruil daarvoor laat Israël meer humanitaire noodhulp het Palestijnse gebied in, aldus een verklaring. Israël en Hamas kwamen vorige maand tot de deal na bemiddeling door Qatar en Frankrijk.

7 uur geleden