Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserland keurt coronavaccin Pfizer/BioNTech goed

Zwitserland keurt coronavaccin Pfizer/BioNTech goed

BERN (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is nu ook in Zwitserland goedgekeurd voor gebruik. De Zwitserse medicijnautoriteit Swissmedic maakte zaterdag bekend dat het vaccin voldoet aan alle eisen. Het is veilig en werkzaam, oordelen de Zwitserse deskundigen.

Swissmedic benadrukt dat het anders dan andere landen geen noodprocedure heeft gevolgd. De beoordeling is verlopen via de "gewone procedure", die wel extra snel is doorlopen. Net zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat maandag een definitief oordeel velt over het bewuste vaccin, begon Swissmedic al aan de beoordeling van de eerste twee onderzoeksfases terwijl de cruciale derde fase nog gaande was. In fase drie van de vaccinontwikkeling worden massaal proefpersonen gevaccineerd.

De Zwitsers hadden begin deze maand nog verklaard dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Ook nu benadrukt de medische autoriteit dat veiligheid van patiënten "essentieel" is voor een positieve beoordeling.

Onderzoek

De goedkeuring geldt voor mensen boven de 16 jaar. Over de uitwerking op kinderen is nog onvoldoende bekend. Daar doen de makers van het vaccin nog onderzoek naar.

Het vaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben ontwikkeld, is al goedgekeurd in diverse landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. In die landen werd een speciale noodprocedure gevolgd.

Meer uit Gezond

President Suriname voor medisch onderzoek naar Nederland

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Chandrikapersad Santokhi reist zaterdag naar Nederland voor medisch onderzoek. Hij doet dat op advies van zijn medisch team van Surinaamse en buitenlandse artsen, meldt zijn kantoor.

1 dag geleden
Kabinet overvallen door stikstofbrief EU, geschrokken van inhoud

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is deze week overvallen door de brief van Eurocommissaris Virginijus Sinkevičius, waarin hij waarschuwt dat het stikstofbeleid eerder steviger moet dan dat het een tandje minder kan. Zowel natuur- en stikstofminister Christianne van der Wal als haar landbouwcollega Piet Adema liet vrijdag optekenen "geschrokken" te zijn, niet alleen van het lekken van de brief maar ook van de toon en inhoud.

1 dag geleden
Keuze voor NIPT mogelijk achtelozer nu deze gratis wordt

DEN HAAG (ANP) - Nu de niet-invasieve prenatale test (NIPT) voor iedereen gratis wordt, zullen zwangeren de keuze voor het doen van dat onderzoek mogelijk achtelozer maken. Dat denken de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en Stichting Downsyndroom. De organisaties willen dat zwangeren goed geïnformeerd blijven worden over de NIPT.

1 dag geleden
Onderzoek: geneeskundestudenten ervaren ongewenst gedrag

DEN HAAG (ANP) - Meer dan tweehonderd coassistenten hadden in 2021 te maken met ongewenst gedrag, zo hebben zij gemeld via een enquête van belangenvereniging De Geneeskundestudent waar De Volkskrant eerder op vrijdag al over schreef. Het meest genoemde ongewenste gedrag was verbale agressie, gevolgd door seksuele intimidatie en discriminatie.

2 dagen geleden
Salmonella-uitbraak gelinkt aan kebabvlees, ook in Nederland

STOCKHOLM (ANP) - Europese instanties waarschuwen voor een golf salmonellabesmettingen die voornamelijk wordt veroorzaakt door kebab van kip. In Nederland zijn tot nu toe 34 gevallen gemeld. In totaal gaat het om 210 geregistreerde besmettingen in zes Europese landen en de Verenigde Staten. Niemand is overleden aan een besmetting, wel moest een deel van de geïnfecteerden naar het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Pakje sigaretten gaat vanaf zaterdag zo'n 9 euro kosten

DEN HAAG (ANP) - De accijns op tabak gaat zaterdag 1 april met 1,22 euro omhoog. Voor een pakje sigaretten van twintig stuks moet dan gemiddeld 9 euro worden neergeteld. Over een jaar komt er weer 1,22 euro bij en kost een pakje sigaretten gemiddeld 10 euro.

2 dagen geleden
Aantal ziekenhuisbehandelingen naar niveau van voor corona

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekenhuisbehandelingen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoe het staat met het aantal mensen dat wacht op een ziekenhuisbehandeling is vooralsnog niet duidelijk, al geeft de NZa wel aan dat het aantal licht gedaald is.

2 dagen geleden