Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserland keurt coronavaccin Pfizer/BioNTech goed

Zwitserland keurt coronavaccin Pfizer/BioNTech goed

BERN (ANP) - Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech is nu ook in Zwitserland goedgekeurd voor gebruik. De Zwitserse medicijnautoriteit Swissmedic maakte zaterdag bekend dat het vaccin voldoet aan alle eisen. Het is veilig en werkzaam, oordelen de Zwitserse deskundigen.

Swissmedic benadrukt dat het anders dan andere landen geen noodprocedure heeft gevolgd. De beoordeling is verlopen via de "gewone procedure", die wel extra snel is doorlopen. Net zoals het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat maandag een definitief oordeel velt over het bewuste vaccin, begon Swissmedic al aan de beoordeling van de eerste twee onderzoeksfases terwijl de cruciale derde fase nog gaande was. In fase drie van de vaccinontwikkeling worden massaal proefpersonen gevaccineerd.

De Zwitsers hadden begin deze maand nog verklaard dat zorgvuldigheid boven snelheid gaat. Ook nu benadrukt de medische autoriteit dat veiligheid van patiënten "essentieel" is voor een positieve beoordeling.

Onderzoek

De goedkeuring geldt voor mensen boven de 16 jaar. Over de uitwerking op kinderen is nog onvoldoende bekend. Daar doen de makers van het vaccin nog onderzoek naar.

Het vaccin dat het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech samen hebben ontwikkeld, is al goedgekeurd in diverse landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. In die landen werd een speciale noodprocedure gevolgd.

Meer uit Gezond

Fondsen willen meer actie voor een gezonder Nederland

AMERSFOORT/DEN HAAG (ANP) - "Als de samenleving niet snel daadkracht toont en intensief gaat samenwerken voor langer gezond leven, komt de welvaart in Nederland in gevaar", zegt de vereniging Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF).

1 dag geleden
Honderden Limburgers in Den Haag voor behoud ziekenhuis

DEN HAAG (ANP) - Zo'n zevenhonderd mensen uit de Limburgse regio Parkstad demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag voor het behoud van alle afdelingen van het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen. Door een reorganisatie dreigt onder meer de intensive care naar Sittard-Geleen te verdwijnen. Ook de spoedeisende hulp en de geboortezorg worden bedreigd.

3 dagen geleden
Waarschuwing om giftige stof: 'Eet geen vis uit Twentekanaal'

HENGELO (ANP) - Rijkswaterstaat en de gemeente Hengelo adviseren mensen om voorlopig geen vis te eten uit het Twentekanaal. De reden is dat een verhoogde concentratie van een giftige stof is gemeten tussen de sluizen Delden en Hengelo. Omdat die schadelijke stof relatief makkelijk in vissen terecht kan komen, is het beter als vissen uit het kanaal uit voorzorg uit het dieet worden geschrapt, aldus Rijkswaterstaat en de gemeente.

5 dagen geleden
Novo dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceut Novo Nordisk dreigt Lego als waardevolste Deense merk voorbij te streven. Volgens de Brand Finance 2024 landenranglijst, steeg de merkwaarde van de speelgoedfabrikant het afgelopen jaar met slechts 3 procent tot ongeveer 8 miljard dollar, terwijl die van Novo Nordisk met 59 procent groeide tot 5,1 miljard.

6 dagen geleden
Nieuwe medicijnen komen minder snel bij patiënt terecht

DEN HAAG (ANP) - Het duurt steeds langer voordat patiënten nieuwe medicijnen kunnen gebruiken nadat die zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Volgens een jaarlijks overzicht van het gespecialiseerde bedrijf IQVIA is de gemiddelde 'wachttijd' in Nederland vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen. Nederland is daarmee nog wel sneller dan het Europees gemiddelde. Dat staat nu op 531 dagen, twee weken langer dan vorig jaar.

6 dagen geleden
Zorgmedewerkers snakken volgens peiling naar minder administratie

DEN HAAG (ANP) - De meeste werknemers in de zorg- en welzijnsector denken dat ze mensen beter kunnen helpen als ze minder administratie zouden hebben, maar het gaat eerder de andere kant op. Bijna driekwart (73 procent) van de werknemers die meededen aan een peiling van vakbond FNV zegt de afgelopen vijf jaar juist steeds meer tijd aan administratie kwijt te zijn. Bijna de helft van de ruim 6000 ondervraagden is zeker 25 procent van alle werktijd bezig met zaken als registratie, verslaglegging en het invullen van lijsten.

6 dagen geleden
AI verslaat radiologen in onderzoek naar opsporen prostaatkanker

NIJMEGEN (ANP) - Goed getrainde kunstmatige intelligentie (AI) spoort prostaatkanker iets vaker op dan radiologen en wijst vooral veel minder vaak ten onrechte een verdachte plek aan. Die conclusie trekt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Radboudumc in Nijmegen na een uitgebreide studie.

6 dagen geleden