Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

Zwitserland en VS verdenken Trafigura van omkoping

BERN (ANP) - Zwitserse openbaar aanklagers beschuldigen grondstoffenhandelaar Trafigura van omkoping in Angola. Ook een hooggeplaatste bestuurder van het bedrijf wordt vervolgd omdat hij toestemming gaf voor de steekpenningen. Tegelijkertijd verdenkt justitie in de Verenigde Staten het bedrijf van corruptie in Brazilië.

Het in Nederland geregistreerde moederbedrijf van Trafigura zou een hoge leidinggevende van het Angolese staatsoliebedrijf Sonangol 4,3 miljoen euro hebben overgemaakt vanuit een bankrekening in Genève. Daarnaast ontving die bestuurder, die de Zwitsers zien als Angolese overheidsfunctionaris, 604.000 dollar aan contanten en werd zijn verblijf in een hotel voor bijna 800 euro door Trafigura betaald.

Dankzij die sommen geld, die tussen 2009 en 2011 werden betaald, kreeg Trafigura volgens justitie lucratieve opdrachten voor de opslag en het verschepen van olie voor Sonangol. Het Zwitserse Openbaar Ministerie schat in dat Trafigura 143,7 miljoen dollar winst heeft gemaakt dankzij die contracten.

Niet-Amerikaanse bedrijven

De Zwitsers beschuldigen voormalig operationeel topman Mike Wainwright ervan toestemming te hebben gegeven voor de omkoping. Hij spreekt die beschuldigingen tegen, meldt Trafigura. Ook een tussenpersoon, die eerder voor Trafigura werkte, zou hebben meegewerkt aan de omkoping.

Trafigura maakte in een reactie op de Zwitserse verdenkingen zelf het Amerikaanse onderzoek naar omkoping in Brazilië bekend. Daarvoor heeft het bedrijf 127 miljoen dollar opzij gezet. In de VS is een wet tegen corruptie in het buitenland van kracht die ook veel mogelijkheden geeft om niet-Amerikaanse bedrijven te vervolgen.

Controles

Eerder werd al bekend dat Braziliaanse autoriteiten Trafigura verdenken van omkoping van medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras om gunstige contracten te winnen. Onderzoekers keken extra goed naar oliedeals uit het verleden van dat staatsbedrijf als onderdeel van een groter corruptieonderzoek in Brazilië, dat bekend kwam te staan als Operatie Lava Jato (autowasserij)

"We betreuren deze incidenten die tegen onze gedragscode en waarden ingingen", verklaart Trafigura-topman Jeremy Weir. "Vanaf de betreffende periode hebben we ons beleid voor naleving van regels en de controles aanzienlijk verbeterd." De topman doelt daarmee onder andere op verplichte opleidingen voor personeel. Ook besloot het bedrijf in 2019 niet langer met tussenpersonen te werken bij het binnenhalen van nieuwe contracten.

Meer uit Financieel

Omstandigheden beursgang in Amsterdam zijn beter, zegt Euronext

AMSTERDAM (ANP) - De omstandigheden om een bedrijf naar de Amsterdamse beurs te brengen, zijn nu beter dan vorig jaar, meldt hoofd noteringen René van Vlerken van beursuitbater Euronext Amsterdam tijdens een persbijeenkomst. De sterk gestegen inflatie, hoge rentes en prijsschommelingen leidden vorig jaar nog tot veel onzekerheid bij beleggers en bedrijven. Nu zijn de economische ontwikkelingen volgens hem duidelijk aan het omslaan en dat zorgt voor betere omstandigheden voor een beursgang.

26 minuten geleden
Boeren verlaten Brussel na uit de hand gelopen protest

BRUSSEL (ANP) - Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen aan de boeren is afgelopen, keren de eerste actievoerders terug naar huis.

33 minuten geleden
PostNL bij sterkste dalers op Damrak na teleurstellende resultaten

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde maandag tot de grootste verliezers op de Amsterdamse beurs. Het aandeel sloot 4,7 procent lager na publicatie van de jaarcijfers. De post- en pakketbezorger waarschuwde begin dit jaar al dat er in 2023 minder pakketten zijn bezorgd dan verwacht en stelde toen de winstverwachting over dat jaar naar beneden bij.

34 minuten geleden
Verduurzamingsfonds voor woning in trek bij lage- en middeninkomens

DEN HAAG (ANP) - Woningbezitters met een laag- of middeninkomen maken aanzienlijk vaker gebruik van het Nationaal Warmtefonds om hun huis te verduurzamen. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO, meldt de Rijksoverheid die het fonds beheert. Met een lening uit het warmtefonds kunnen mensen bijvoorbeeld een warmtepomp aanschaffen of hun vloeren isoleren.

36 minuten geleden
Bedrijf achter gekantelde maanlander onderuit op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Intuitive Machines raakte maandag ruim een kwart aan beurswaarde kwijt op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse bedrijf zag zijn maanlander Odysseus bij de landing op het maanoppervlak kantelen. Wel kan het bedrijf communiceren met de maanlander. Odysseus landde eind vorige week als eerste commerciële lander ooit op de maan. Ook was het de eerste Amerikaanse maanlanding sinds 1972.

2 uur geleden
Iets minder nieuwe fietsen verkocht in 2023, e-bike marktleider

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van nieuwe fietsen in Nederland is vorig jaar wat gedaald. Volgens cijfers van brancheverenigingen RAI en BOVAG bedroeg de verkoop van nieuwe tweewielers in totaal 804.000 stuks, tegen 855.000 in 2022. Daarbij nam de elektrische fiets een marktaandeel in van ruim 56 procent, goed voor 453.000 stuks.

3 uur geleden
Brussels boerenprotest loopt uit de hand

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Relschoppers bij een boerenprotest in Brussel zijn op verschillende plaatsen door politieversperringen gebroken. Demonstranten bekogelden agenten en EU-gebouwen met eieren, maar ook met vuurwerk, flessen en dranghekken. De politie gebruikt onder meer traangas.

5 uur geleden