Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserland en Hongarije schroeven rentes onverwacht op

Zwitserland en Hongarije schroeven rentes onverwacht op

BERN/BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De centrale banken van Zwitserland en Hongarije hebben donderdag de rentetarieven in hun landen onverwacht verhoogd. Met de renteverhogingen willen de centrale bankiers de hard oplopende inflatie aanpakken. De rentestappen volgen op de forse renteverhoging in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve het rentetarief met maar liefst 0,75 procentpunt opschroefde.

De Zwitserse Nationale Bank verhoogde de rente met een half procentpunt. De rente in het land komt daarmee uit op min 0,25 procent. Het was de eerste renteverhoging in Zwitserland sinds 2007. De Zwitserse centralebankpresident Thomas Jordan verklaarde daarbij toekomstige renteverhogingen niet uit te sluiten om de inflatie in het land te stabiliseren.

De centrale bank verwacht verder dat de inflatie hoger uitkomt dan eerder voorzien, tot 2,8 procent dit jaar, 1,9 procent in 2023 en 1,6 procent in 2024. De Zwitserse frank steeg in waarde na het rentebesluit. Ook gaf de centrale bank aan "actief" te blijven op de valutamarkt.

Munt gedumpt

In Hongarije ging de belangrijkste rentevoet van het land met een half procentpunt omhoog tot 7,25 procent. Het was de tweede renteverhoging in drie weken tijd. De verrassende rentestap volgde op een forse waardedaling van de Hongaarse munt, de forint, deze week.

De forint bereikte maandag een historisch dieptepunt ten opzichte van de euro. Beleggers dumpten de munt nadat de Hongaarse centrale bank had aangegeven het tempo van renteverhogingen te willen vertragen, ondanks dat de inflatie in het land is opgelopen tot het hoogste niveau in 21 jaar.

Verenigd Koninkrijk

De Britse centrale bank houdt donderdag ook een rentevergadering. Algemeen wordt verwacht dat de Bank of England de rente voor de vijfde keer op rij zal verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. In mei werd de rente in het Verenigd Koninkrijk met een kwart procentpunt opgeschroefd tot 1 procent. De Britse rente staat daarmee op het hoogste niveau in dertien jaar. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk liep in april op tot 9 procent. Dat is het hoogste niveau in veertig jaar.

De Europese Centrale Bank hield vorige week de rente in het eurogebied nog ongewijzigd. Wel gaf de centrale bank aan in juli te zullen beginnen met een eerste renteverhoging van een kwart procentpunt. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2011.

Meer uit Financieel

The Information: grote ontslagronde bij TikTok op komst

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - TikTok is van plan deze week een grote ontslagronde aan te kondigen. Dat meldt technieuwssite The Information op basis van ingewijden. De populaire video-app zou tegen het personeel hebben gezegd dat er "aanzienlijke ontslagen" zullen vallen bij de operationele en marketingactiviteiten.

13 minuten geleden
Amazon steekt miljarden in datacenters in Spanje

MADRID (ANP/RTR) - Amazon Web Services steekt komende jaren bijna 16 miljard euro in datacenters in Spanje. De investeringen gaan specifiek naar de noordoostelijk regio Aragon, heeft de cloudtak van het webwinkelconcern aangekondigd.

38 minuten geleden
Sovjetautomerk Volga maakt comeback na vertrek westerse merken

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland heeft het voormalige Sovjetautomerk Volga nieuw leven ingeblazen. Volgens Russische media zijn er drie nieuwe modellen gepresenteerd op een industriële handelsbeurs.

2 uur geleden
Van Oord krijgt Spaanse opdracht voor windpark in Oostzee

ROTTERDAM (ANP) - Maritiem dienstverlener en baggeraar Van Oord is door het Spaanse energiebedrijf Iberdrola ingeschakeld voor de bouw van het Duitse offshore windpark Windanker. Het Rotterdamse familiebedrijf kan daarmee een nieuw windproject toevoegen aan zijn opdrachten in de Oostzee.

2 uur geleden
Justitie VS eist tot zeven jaar cel tegen oud-bestuurder FTX

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Ryan Salame, een van de voormalig bestuurders van de omgevallen cryptobeurs FTX, moet vijf tot zeven jaar de cel in. Zo luidt de eis van de Amerikaanse aanklagers, die hem beschuldigen van "ernstige misdaden" waar een "aanzienlijke straf" tegenover moet staan.

3 uur geleden
Heijmans flink hoger op afwachtend Damrak door nieuwe doelen

AMSTERDAM (ANP) - Heijmans behoorde woensdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De bouwer presenteerde voorafgaand aan zijn beleggersdag nieuwe financiële doelen, die goed werden ontvangen door beleggers. Het bedrijf streeft onder meer naar een omzet van zo'n 3 miljard euro in 2027, tegen 2,1 miljard euro vorig jaar. Ook wil Heijmans meer dividend gaan uitkeren aan de aandeelhouders. Het aandeel werd daarop 12,5 procent hoger gezet.

4 uur geleden
Allianz: minder schepen vergaan ondanks grotere risico's

ROTTERDAM/ANTWERPEN (ANP) - Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

4 uur geleden