Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwitserland en Hongarije schroeven rentes onverwacht op

Zwitserland en Hongarije schroeven rentes onverwacht op

BERN/BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De centrale banken van Zwitserland en Hongarije hebben donderdag de rentetarieven in hun landen onverwacht verhoogd. Met de renteverhogingen willen de centrale bankiers de hard oplopende inflatie aanpakken. De rentestappen volgen op de forse renteverhoging in de Verenigde Staten, waar de Federal Reserve het rentetarief met maar liefst 0,75 procentpunt opschroefde.

De Zwitserse Nationale Bank verhoogde de rente met een half procentpunt. De rente in het land komt daarmee uit op min 0,25 procent. Het was de eerste renteverhoging in Zwitserland sinds 2007. De Zwitserse centralebankpresident Thomas Jordan verklaarde daarbij toekomstige renteverhogingen niet uit te sluiten om de inflatie in het land te stabiliseren.

De centrale bank verwacht verder dat de inflatie hoger uitkomt dan eerder voorzien, tot 2,8 procent dit jaar, 1,9 procent in 2023 en 1,6 procent in 2024. De Zwitserse frank steeg in waarde na het rentebesluit. Ook gaf de centrale bank aan "actief" te blijven op de valutamarkt.

Munt gedumpt

In Hongarije ging de belangrijkste rentevoet van het land met een half procentpunt omhoog tot 7,25 procent. Het was de tweede renteverhoging in drie weken tijd. De verrassende rentestap volgde op een forse waardedaling van de Hongaarse munt, de forint, deze week.

De forint bereikte maandag een historisch dieptepunt ten opzichte van de euro. Beleggers dumpten de munt nadat de Hongaarse centrale bank had aangegeven het tempo van renteverhogingen te willen vertragen, ondanks dat de inflatie in het land is opgelopen tot het hoogste niveau in 21 jaar.

Verenigd Koninkrijk

De Britse centrale bank houdt donderdag ook een rentevergadering. Algemeen wordt verwacht dat de Bank of England de rente voor de vijfde keer op rij zal verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. In mei werd de rente in het Verenigd Koninkrijk met een kwart procentpunt opgeschroefd tot 1 procent. De Britse rente staat daarmee op het hoogste niveau in dertien jaar. De inflatie in het Verenigd Koninkrijk liep in april op tot 9 procent. Dat is het hoogste niveau in veertig jaar.

De Europese Centrale Bank hield vorige week de rente in het eurogebied nog ongewijzigd. Wel gaf de centrale bank aan in juli te zullen beginnen met een eerste renteverhoging van een kwart procentpunt. Dat zou voor het eerst zijn sinds 2011.

Meer uit Financieel

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn. Wel wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de rente wat minder agressief zal opvoeren dan eerder werd voorzien. Dat komt door de recente onrust in de bankensector. Die werd veroorzaakt door het omvallen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank en Signature Bank.

44 minuten geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

3 uur geleden
Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

DEN HAAG (ANP) - Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

4 uur geleden
IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel. Dat heeft grote schade aan de economie veroorzaakt en daarom is Oekraïne hard op zoek naar financiële hulp. Het uitvoerend bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog goedkeuren.

5 uur geleden
Afgeprijsde sportkleding zet winst Nike onder druk

BEAVERTON (ANP) - Sportkledingfabrikant Nike heeft afgelopen kwartaal een lagere winst behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf probeert overtollige voorraden weg te werken en prijst veel artikelen daarom af. In combinatie met gestegen marketing-, materiaal- en vervoerskosten zette dat de winstmarges onder druk. De omzet steeg wel, dankzij goede verkoopcijfers in onder andere Noord-Amerika en Europa.

6 uur geleden
Beurzen New York boeken winst na opluchting over bankensector

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten, waarbij vooral kleinere banken herstel toonden na eerdere zorgen over hun financiële stabiliteit. Zo schoot het aandeel First Republic 30 procent omhoog nadat de zorgen van beleggers iets naar de achtergrond waren verdwenen.

6 uur geleden
TotalEnergies scherpt CO2-doelen aan, milieuorganisaties kritisch

PARIJS (ANP/AFP) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft zijn doelen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen aangescherpt. De uitstoot van alle verkochte olieproducten moet over twee jaar met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van 2015. Eerder gold die doelstelling nog voor 2030. Milieuorganisatie Greenpeace blijft sceptisch.

6 uur geleden