Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwetsloot mist nipt olympische medaille skateboarden

Zwetsloot mist nipt olympische medaille skateboarden

TOKIO (ANP) - Roos Zwetsloot heeft in Tokio naast een olympische medaille gegrepen bij het skateboarden. De 20-jarige sportvrouw uit Zeist eindigde in het Ariake Urban Sports Park van Tokio als vijfde op de spectaculaire discipline, die in Tokio zijn debuut maakt op de Olympische Spelen.

Zwetsloot plaatste zich maandag overtuigend voor de finale van het onderdeel street. Ze noteerde na twee runs en vijf 'tricks' de vierde score. In de finale leek ze bezig aan een sensationeel optreden. De Nederlandse ging na de twee runs en de eerste trick nog aan de leiding, maar de vier acrobatische acties daarna mislukten, waardoor ze wegzakte in het klassement.

Het goud was voor de Japanse Momiji Nishiya, het zilver ging naar de Braziliaanse Rayssa Leal. Beide skateboardsters zijn pas 13 jaar oud en behoren tot de jongste medaillewinnaars ooit op de Spelen. De 16-jarige Japanse Funa Nakayama pakte het brons.

Street

Het onderdeel street is de technische variant van het skateboarden. In een soort betonnen bak zijn tal van obstakels neergelegd, zoals leuningen, bankjes, muurtjes en trapjes waar de skateboarders hun kunsten vertonen. Een jury beoordeelt de uitvoering en geeft een score.

Zwetsloot, die vanaf haar 13e serieus met de sport bezig is, noemde haar vierde 'attempt' cruciaal. Ze deed een moeilijke manoeuvre (overcrooked) op een rails, maar bij de landing ging het mis en viel ze van haar plank. Met de nulscore gaf ze het goud uit al praktisch uit handen. Toen ook de tweede trick mislukte, was de titel buiten bereik. Met nog twee nulscores daarna was een medaille vergooid.

Strijdend ten onder

"Ik was niet van plan op safe te gaan, ik wilde het niet halfbakken doen. Ik had graag een medaille gewild, maar terugkijkend had ik het niet anders gedaan. Ik ga liever strijdend ten onder", zei Zwetsloot na afloop. "Als die ene trick lukt, ziet het er heel anders uit. Het gaat mis op techniek, lichamelijk was ik fit."

Twee meisjes van 13 waren beter. "Ik weet niet wat ze daar eten in Brazilië en Japan", grapte Zwetsloot. "Ik vind het wel heel tof dat die meisjes op deze leeftijd al zo veel progressie maken en sprongen maken waarbij ik wel even nadenk of ik dat wel zou doen. Ze tillen het niveau van onze sport wel op en ik ben benieuwd hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Zelf heb ik nu al zin in Parijs over 3 jaar."

Meer uit Sport

Schaatssters grijpen in Stavanger naast zege op teamsprint

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatssters hebben bij de wereldbeker in Stavanger naast het goud gegrepen op de teamsprint. Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-de Jong konden met 1.28,17 niet tippen aan de tijd van de Verenigde Staten (1.27,92) en werden tweede. Canada eindigde als derde.

1 uur geleden
Schaatsers vallen uit op teamsprint na val Scheperkamp

STAVANGER (ANP) - De Nederlandse schaatsers zijn bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger uitgevallen op het onderdeel teamsprint. Bij de start ging de schaats van Merijn Scheperkamp kapot, die daardoor ten val kwam. Hein Otterspeer en Tijmen Snel waren de andere schaatsers.

1 uur geleden
Streep door super-G in Beaver Creek door harde wind en sneeuwval

BEAVER CREEK (ANP) - Ook de super-G bij de mannen van zondag in het Amerikaanse Beaver Creek is afgelast. De internationale skifederatie FIS laat weten dat de harde wind en de hevige sneeuwval daartoe hebben geleid. Op vrijdag en zaterdag ging er al een streep door de eerste en tweede afdaling.

2 uur geleden
Schaatsster Groenewoud tweede achter Sablikova op 5000 meter

STAVANGER (ANP) - Schaatsster Marijke Groenewoud is bij de wereldbekerwedstrijd in het Noorse Stavanger als tweede geëindigd op de 5000 meter. De 24-jarige Friezin was met 7.03,27 alleen langzamer dan Martina Sablikova uit Tsjechië. Ragne Wiklund uit Noorwegen werd derde.

2 uur geleden
Veldrijder Iserbyt troeft Nederlanders af in wereldbekercross

FLAMANVILLE (ANP) - De Belgische veldrijder Eli Iserbyt heeft zijn leidende positie in het wereldbekerklassement verstevigd. De renner van Pauwels Sauzen - Bingoal troefde in het Franse Flamanville de Nederlanders Lars van der Haar (tweede) en Pim Ronhaar (derde) af en boekte zo zijn zesde zege van het seizoen. In de wereldbeker was Iserbyt eerder de beste in Troyes.

2 uur geleden
Schaatsster Kok pakt brons op 500 meter in Stavanger

STAVANGER (ANP) - Femke Kok is bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger als derde geëindigd op de 500 meter. De 23-jarige wereldkampioene reed 38,01 en was daarmee langzamer dan de Zuid-Koreaanse Kim Min-sun, die won in 37,73. Olympisch kampioene Erin Jackson zat daar met 37,75 vlak achter en werd tweede.

3 uur geleden
Nuis moet op 1500 meter in Stavanger meerdere erkennen in Stolz

STAVANGER (ANP) - Kjeld Nuis heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Stavanger genoegen moeten nemen met zilver op de 1500 meter. De olympisch kampioen moest met een tijd van 1.45,34 zijn meerdere erkennen in wereldkampioen Jordan Stolz. De Amerikaan won in 1.44,67. De Japanner Kazuya Yamada pakte het brons.

3 uur geleden