Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwemscholen vrezen deze zomer voor zwemveiligheid jonge kinderen

Zwemscholen vrezen deze zomer voor zwemveiligheid jonge kinderen

DEN HAAG (ANP) - Zo'n driehonderd zwemscholen in Nederland vrezen dat meer jonge kinderen kunnen verdrinken deze zomer omdat ze niet of onvoldoende hebben leren zwemmen. De wachttijden voor zwemlessen zijn het afgelopen jaar namelijk fors langer geworden, zeggen de zwemschooleigenaren van Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid NSWZ, Envoz, Easy Swim en ZwemOnderwijs Nederland. Veel kinderen in de leeftijd tussen de drie en zes jaar missen daarom hun eerste belangrijke zwemlessen voor de zomerperiode.

In 2019 verdronken 102 personen in Nederland, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Meer dan de helft van hen was ouder dan 60 jaar. "Het lage aantal jonge verdrinkingsdoden is iets om trots op te zijn, maar we zijn bang dat het zal oplopen deze zomer", zegt Envoz. "Zonder ervaring in het water weten kinderen niet hoe dodelijk het kan zijn."

Sinds de eerste lockdown op 16 maart vorig jaar hebben zwemscholen ongeveer achttien weken geen zwemles kunnen geven. Die vertraging komt bovenop de wachttijd die zwembaden normaal gesproken al hebben. "Bovendien kost het tijd voor kinderen, die in een eerder stadium bijna hun diploma hadden behaald, om weer op niveau te komen", zegt de NSWZ. "Gemiddeld genomen is de wachttijd voor onze scholen gegroeid naar een jaar tot anderhalf jaar." Ook de andere koepelorganisaties zagen hun gemiddelde wachttijd groeien naar minimaal een jaar.

Het probleem van opgelopen wachttijden geldt volgens hen daarom ook voor de zomer van 2022. ZwemOnderwijs Nederland: "Het kan gebeuren dat je kind pas richting de zomer van volgend jaar in aanmerking komt voor zwemles. We willen ouders daarom nadrukkelijk waarschuwen: laat je kind niet alleen bij water."

Meer uit Binnenland

Wolven doodden in januari 90 schapen en een geit

UTRECHT (ANP) - Wolven hebben in januari in totaal negentig schapen en één geit gedood. De meeste aanvallen hadden plaats in Drenthe en Friesland. Enkele aanvallen op schapen in Groningen bleken het werk van een hond, zo blijkt uit cijfers van BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer de wolvenzaken regelt.

30 minuten geleden
Eigenaar nachtclub Haarlem aangehouden in zedenzaak met meisjes

HAARLEM (ANP) - De eigenaar van een nachtclub in Haarlem is aangehouden op verdenking van aanranding en verkrachting van twee minderjarige meisjes in de nachtclub. Dat meldt de politie vrijdag. Over de man waren eerder al vergelijkbare meldingen binnengekomen bij de politie.

45 minuten geleden
Nieuwe autoriteit: natuur onder druk, kennis provincie onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De natuur in vier gebieden in Zuid-Holland en Limburg is er niet goed aan toe. Maar de provincies hebben nog te weinig inzicht in de oorzaken van de problemen, concludeert de Ecologische Autoriteit vrijdag in vier adviezen. De provincies moeten met aanvullende informatie komen, zodat in de gebiedsprogramma's goed onderbouwde maatregelen opgenomen kunnen worden.

1 uur geleden
Slachtoffer en verdachte schietpartij Amsterdam waren buren

AMSTERDAM (ANP) - Het slachtoffer en vermoedelijke dader van de dodelijk schietpartij donderdag in Amsterdam waren buren, laat een politiewoordvoerder vrijdag weten. De 47-jarige vrouw werd donderdagochtend voor een portiek op de De Wittenstraat doodgeschoten. De vermoedelijke schutter, een 57-jarige Amsterdammer, werd later dood gevonden in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Beide straten liggen in de Staatsliedenbuurt.

1 uur geleden
Datalek treft ook Nationale Postcode Loterij en ProRail

UTRECHT (ANP) - Het datalek bij een bedrijf dat software levert aan marktonderzoeksbureaus blijkt ook de Nationale Postcode Loterij en spoorbeheerder ProRail te treffen. Dat hebben beide organisaties laten weten.

1 uur geleden
In totaal 13 actievoerders opgepakt bij Amsterdamse stadhuis

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft donderdagavond in totaal dertien klimaatactievoerders aangehouden die niet wilden vertrekken uit de hal van het Amsterdamse stadhuis. Een groep van ongeveer dertig klimaatactivisten werd rond 21.00 uur opgeroepen om te vertrekken. Dertien gaven geen gehoor aan die oproep en zijn daarop aangehouden, aldus een politiewoordvoerder. Hoeveel er vrijdag nog vastzitten kon ze niet zeggen.

2 uur geleden
Stigma zit bestrijding hiv in de weg op Aruba, Bonaire en Curaçao

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-diagnoses op Aruba, Bonaire en Curaçao is ondanks de toegang tot testen en behandeling niet gedaald. Dat meldt het Aidsfonds vrijdag op basis van een 4-jarige studie van de ziekenhuizen op de eilanden in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dit zou komen door het stigma dat heerst rond hiv in het Caribisch gebied. In de rest van de wereld is wel een daling te zien in de hiv-diagnoses.

2 uur geleden