Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwembaden verlagen watertemperatuur vanwege gestegen energieprijs

Zwembaden verlagen watertemperatuur vanwege gestegen energieprijs

DEN HAAG (ANP) - Zwembaden zullen waar mogelijk de temperatuur van het water een graadje verlagen om het gasverbruik te verminderen. Ook zal versneld worden geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen, om de kosten te drukken. Exploitant van zwembaden en sporthallen Sportfondsen Nederland ziet zich daar mede toe genoodzaakt na de in hun ogen teleurstellende uitspraak in een kort geding over de gestegen gasprijzen en de rol daarin van energieleverancier TotalEnergies.

Sportfondsen wilden via de rechter TotalEnergies houden aan de eerder gemaakte afspraken over gasleveringen en -prijzen. De uitbater van zo'n 120 binnen- en buitenzwembaden nam in november vorig jaar branchegenoot Laco over. Daarmee kreeg het zo'n dertig extra zwembaden in handen. Volgens Sportfondsen zouden deze locaties qua energieleveringen in het contract met TotalEnergies geschoven moeten worden.

Daar was de energieleverancier het niet mee eens. Die meent dat het bedrijf een groot financieel risico loopt als de prijzen uit het contract worden aangehouden. TotalEnergies noemde geen bedragen voor eventueel geleden schade, maar stelde dat het "duidelijk" was dat door grote prijsverschillen "een zeer groot verlies" zal ontstaan.

Spoedeisend belang

De rechter oordeelde nu dat er geen sprake is van een spoedeisend belang. Daarmee is een kortgedingprocedure ongeschikt. Ook wilde de rechter gelet op de verweren van TotalEnergies niet vooruitlopen op de uitkomst van een bodemzaak. Dat betekent concreet dat TotalEnergies de nieuwe zwembaden vooralsnog niet hoeft toe te voegen.

Sportfondsen had eerder al gewaarschuwd dat tientallen zwembaden in de knel zouden komen als de huidige gascontracten van sporthallen en zwembaden worden aangepast aan de nu geldende energieprijzen. Wat dit betekent voor klanten is volgens Sportfondsen nog niet bekend. Het verhogen van de prijzen voor een entreekaartje is het allerlaatste wat de zwembadbranche wil. Welke rol de overheid en de gemeenten hierbij gaan spelen is nog niet bekend.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

7 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

9 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

10 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

10 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

11 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

13 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

14 uur geleden