Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwembaas Cats krijgt in Tokio bevestiging van 'groot denken'

Zwembaas Cats krijgt in Tokio bevestiging van 'groot denken'

TOKIO (ANP) - Met twee zilveren medailles ligt de Nederlandse zwemploeg op koers om de doelstelling op de Olympische Spelen te halen. Technisch directeur André Cats hoopt Tokio met drie medailles te verlaten. "Dat is nog steeds een uiterst reële doelstelling, met het open water nog te gaan", zegt Cats na de slotdag van het zwemtoernooi in het Tokyo Aquatics Centre. "We liggen op koers."

Arno Kamminga pakte twee zilveren medailles in het zwembad, op de 100 en 200 meter schoolslag. Daarnaast stonden Ranomi Kromowidjojo (50 vrij), Femke Heemskerk (100 vrij), Kira Toussaint (100 rug), Thom de Boer (50 vrij) en twee estafetteploegen in de finale. "Als je kijkt naar ons aantal zwemmers in de halve finales, in de finales en de hoeveelheid medailles, dan zijn dit onze beste Spelen sinds Sydney 2000", aldus Cats. Toen won Oranje vijf gouden zwemmedailles, met dank aan Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn.

"Dit bevestigt dat we op een goede manier bezig zijn. Vergeet niet wat voor een mondiale topsport dit is, waar tot in de laatste meters wordt gestreden om de winst. En daar doen wij aan mee", aldus Cats. "De perceptie is wel eens dat we op vorige Spelen twintig finaleplaatsen hadden, maar dat is niet zo. In de breedte waren we hier gelijkwaardig aan Sydney. Dat sterkt ons om op de ingeslagen weg verder te gaan."

Groot denken

Na het debacle op de Spelen van Rio, waar Nederland in het 50-meterbad geen enkele medaille pakte en er een verziekte sfeer heerste binnen de zwemploeg, moest Cats als nieuwe technisch directeur de rust terugbrengen. "We zijn met z'n drieën, de coaches Marcel Wouda en Mark Faber en ik, begonnen met een plan. Het begint met groot denken, de lat hoog leggen en vervolgens alle consequenties aanvaarden. Zonder compromissen voor het doel gaan." Met Kamminga volgens Cats als beste voorbeeld. "Het proces bij Arno klopte van a tot z. Het laat zien dat als je de vastberadenheid hebt om alles tot in detail goed uit te voeren, je op het olympische podium kan komen."

Waar bij landen als Australië en de Verenigde Staten het ene na het andere talent doorbreekt, moet Nederland het op zwemgebied nog steeds hebben van enkele toppers. "Een 18-jarige bij ons heeft duizenden uren minder getraind dan een leeftijdsgenoot in zulke landen", verklaart Cats."Onze topsportprogramma's kunnen zich meten met ieder land in de wereld, maar onze clubs hebben nog steeds beperkte mogelijkheden. We moeten de komende jaren af van de vrijwilligerscultuur bij de clubs. In andere landen staan daar al echte professionals langs de badrand."

Meer uit Sport

Polen aast op Olympische Spelen van 2036

ZAKOPANE (ANP) - Polen wil de Olympische Spelen van 2036 organiseren. Dat liet de Poolse president Andrzej Duda woensdag weten.

1 uur geleden
De Vries keert na Formule-1 avontuur terug in Formule E

MONACO (ANP) - Autocoureur Nyck de Vries keert na zijn kortstondige avontuur in de Formule 1 terug in de Formule E, het wereldkampioenschap van de elektrische racewagens. De Nederlander heeft voor het nieuwe seizoen een contract in de wacht gesleept bij het team Mahindra Racing. "Ik kijk erg uit naar deze nieuwe uitdaging in mijn loopbaan", schrijft hij op Instagram.

2 uur geleden
Baanrenner Hoogland valt in Mexico wereldrecord 1 kilometer aan

APELDOORN (ANP) - Baanwielrenner Jeffrey Hoogland probeert op 31 oktober in Mexico het wereldrecord op de kilometer te verbreken. De viervoudig wereldkampioen op de baan op de kilometer-tijdrit moet op de 1800 meter hoog gelegen wielerbaan van Aguascalientes rapper zijn dan 56,303 seconden. Die tijd zette de Fransman François Pervis, met een staande start, in 2013 neer.

5 uur geleden
Nederlandse dammers favoriet voor wereldtitel op warm Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - De Nederlandse dammers zijn klaar voor het WK dat donderdag begint op Curaçao. Met vier spelers in de top vijf van de plaatsingslijst hoopt bondscoach Rik Keurentjes op een Nederlandse opvolger van de uittredend wereldkampioen Roel Boomstra. "Het zou mooi zijn als we straks de top vier bezetten en dan mogen ze zelf uitmaken in welke volgorde", zei Keurentjes in aanloop naar het toernooi.

5 uur geleden
Vergeten quarterback Kaepernick smeekt om plek bij New York Jets

NEW YORK (ANP) - Quarterback Colin Kaepernick heeft in een brief bijna gesmeekt om een plekje in het trainingsteam van New York Jets. Zeven jaar nadat de American footballer door zijn stille protest tegen racisme en politiegeweld zijn plek kwijtraakte bij San Francisco 49ers, is er nog altijd geen andere ploeg die hem een plek heeft gegund voor een rentree in de NFL.

7 uur geleden
Turnster Thorsdottir neemt spanning op WK voor lief

ANTWERPEN (ANP) - Eythora Thorsdottir gaat komend weekeinde met de Nederlandse turnsters kwalificatie voor de Spelen van Parijs proberen af te dwingen. Een plaats bij de beste twaalf landen op de WK in Antwerpen is de kortste route. De in Rotterdam geboren dochter van IJslandse ouders had zich twee jaar geleden niet kunnen voorstellen dat ze zich weer volop in een olympische cyclus bevindt. "Na Tokio was ik er helemaal klaar mee."

7 uur geleden
Honkballers met monsterzege naar kwartfinales van EK

BRNO (ANP) - De Nederlandse honkballers hebben zich op het Europees kampioenschap met veel machtsvertoon voor de kwartfinales geplaatst. Oranje was in het laatste groepsduel ook veel te sterk voor Kroatië (15-2). De ploeg van bondscoach Evert-Jan 't Hoen leidde na drie innings al met 12-1 in het Tsjechische Brno, na een homerun van Ray-Patrick Didder en maar liefst twaalf honkslagen.

19 uur geleden