Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweedse metaalbond daagt Tesla voor rechter

Zweedse metaalbond daagt Tesla voor rechter

STOCKHOLM (ANP/AFP/BELGA) - De Zweedse metaalvakbond IF Metall begint een rechtszaak tegen Tesla, omdat het Amerikaanse autoconcern geen informatie wil prijsgeven over zijn financiële toestand. Tesla-personeel voert al maanden actie in Zweden wat inmiddels is uitgegroeid tot een groter conflict.

Volgens de vakbond schrijft de Zweedse wet voor dat bedrijven vakbonden regelmatig informatie moeten verschaffen over hun financiële situatie. Werkgevers die geen collectieve overeenkomst hebben ondertekend, zoals Tesla, moeten vakbonden informeren die leden hebben die voor hen werken. Eén Zweedse werkplaats van Tesla heeft die informatie niet gegeven.

De kwestie sleept zich al maanden voort. Eind oktober lanceerde IF Metall een staking tegen Tesla, omdat het concern van Elon Musk weigerde een collectieve loonovereenkomst te tekenen. Zo'n 130 Tesla-monteurs legden in eerste instantie het werk neer.

Vakbond

Dat breidde zich later uit tot tal van andere mensen, onder wie vuilnismannen, havenarbeiders en schoonmakers, die zich solidair hebben getoond door geen Tesla-gerelateerde zaken meer af te handelen. Het conflict verspreidde zich zelfs naar aangrenzende Scandinavische landen.

Zij willen allemaal het Zweedse arbeidsmodel beschermen, dat lonen en arbeidsomstandigheden garandeert. Hoewel veel van de Tesla-werknemers in Zweden lid zijn van een vakbond, kunnen zij niet profiteren van de collectieve arbeidsovereenkomsten tenzij Tesla die ondertekent.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

3 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

4 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

5 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

6 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

8 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

18 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

19 uur geleden