Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweedse hoofdepidemioloog boos op Wereldgezondheidsorganisatie

Zweedse hoofdepidemioloog boos op Wereldgezondheidsorganisatie

STOCKHOLM (ANP/DPA) - De Zweedse hoofdepidemioloog Anders Tegnell heeft met onbegrip gereageerd op de classificatie van zijn land door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als risicoland in verband met het nieuwe coronavirus. Volgens Tegnell, de architect van de losse Zweedse corona-aanpak, heeft de WHO de gegevens over de uitbraak in Zweden verkeerd geïnterpreteerd.

Dat het aantal geregistreerde gevallen in Zweden toeneemt, ligt er volgens Tegnell aan dat het land aanzienlijk meer tests uitvoert dan voorheen. "Het is onjuist om Zweden in te delen bij landen die eerder geen problemen hebben gehad en die blijkbaar pas aan het begin van hun epidemie staan", aldus Tegnell. De WHO had volgens hem een meer gedetailleerd beeld van Zweden gekregen als die contact met hem had opgenomen.

Het hoofd van het Europese bureau van de WHO Hans Kluge, sprak donderdag over de stijgende coronacijfers in Europa. Dertig landen in de Europese regio hebben de afgelopen twee weken een toename van het aantal gevallen gemeld, zei de regionale directeur. In elf landen leidde een versnelde verspreiding tot een aanzienlijke heropleving van het coronavirus, zei Kluge. Daarbij werd Zweden in één adem genoemd met landen als Armenië, Azerbeidzjan, Albanië en Oekraïne. In die landen dreigt het zorgstelsel onder de druk te bezwijken als de verspreiding van het longvirus niet doeltreffend wordt aangepakt, waarschuwde Kluge.

Zweden onderscheidde zich van andere Europese landen door een lossere aanpak van het coronavirus. Zo werden cafés en restaurants niet gesloten. De bevolking werd vooral gewezen op de eigen verantwoordelijkheid. Resultaat van die aanpak is dat zowel de besmettingsaantallen als het dodental in Zweden hoger is dan in buurlanden. In Zweden is het nieuwe coronavirus bij 63.890 mensen vastgesteld, waarvan er 5230 zijn overleden.

Meer uit Gezond

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

2 uur geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

2 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

2 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

2 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

3 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

4 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

4 dagen geleden