Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweedse economie gekrompen, inflatie wordt merkbaar

Zweedse economie gekrompen, inflatie wordt merkbaar

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen. Het Scandinavische land merkt dat de inflatie aan de koopkracht van de Zweden begint te knagen. Daarnaast is het sentiment onder consumenten minder als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het bruto binnenlands product daalde in het eerste kwartaal met 0,4 procent ten opzichte van de voorgaande drie maanden, volgens voorlopige gegevens van het Zweedse bureau voor de statistiek.

Zweedse consumenten worden momenteel geconfronteerd met de grootste prijsstijgingen in meer dan drie decennia. De hoge inflatie heeft ook geleid tot een verschuiving in het beleid van de centrale bank. De Riksbank is afgestapt van zijn plannen om de beleidsrente tot 2024 op nul te houden en verhoogde die naar 0,25 procent. Het is voor het eerst sinds 2014 dat de Zweedse rente weer boven nul ligt.

Na een verrassend sterk herstel in 2021 werd begin dit jaar een groeivertraging verwacht. Dat kwam onder andere door een nieuwe golf van corona-infecties. Daarnaast zijn er wereldwijde beperkingen in de toeleveringsketen. Ook de hogere prijzen temperden dus de groei.

Meer uit Financieel

Wall Street terughoudend, cryptoplatformen verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten dinsdag geen grote uitslagen zien, na de verliezen een dag eerder. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse banenrapport dat vrijdag verschijnt. Dat rapport is van belang voor het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank.

40 minuten geleden
Beurs Tel Aviv zag geen ongebruikelijke handel voor aanval Hamas

ISRAËL (ANP/RTR) - Een rapport van Amerikaanse onderzoekers dat suggereert dat er beleggers in Israël waren, die mogelijk hebben geprofiteerd van voorkennis van de aanval van Hamas op 7 oktober, is onjuist, stelt de Tel Aviv Stock Exchange. De Israëlische effectenbeurs noemt de publicatie onverantwoord.

1 uur geleden
Concurrentiewaakhond onderzoekt deal tussen ExxonMobil en Pioneer

HOUSTON (ANP/AFP) - De Federal Trade Commission (FTC), de Amerikaanse concurrentiewaakhond, wil aanvullende informatie over de overname van olieconcern Pioneer Natural Resources door branchegenoot ExxonMobil. De overnamedeal ter waarde van ongeveer 60 miljard dollar werd afgelopen oktober aangekondigd en is de grootste dit jaar.

2 uur geleden
WHO wil meer belastingen op alcohol en suikerhoudende dranken

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat landen hun belasting op alcohol en suikerhoudende dranken moeten verhogen om gezonder gedrag te stimuleren. Volgens de organisatie maken te weinig landen gebruik van de mogelijkheden hiervoor.

4 uur geleden
Bloomberg: EU stelt heffing handel stekkerauto's met VK 3 jaar uit

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat voorstellen om de invoering van tarieven op elektrische voertuigen in de handel met het Verenigd Koninkrijk met drie jaar uit te stellen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

5 uur geleden
AEX buigt verlies om in winst, Duitse DAX naar recordhoogte

AMSTERDAM (ANP) - Het Damrak wist de openingsverliezen dinsdag tijdens de middaghandel om te buigen in winst, geholpen door hogere standen op Wall Street. In Duitsland klom de toonaangevende DAX-index gedurende de handel tot recordhoogte, mede door speculaties over een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) volgend jaar.

5 uur geleden
EU eens over verbod op vernietiging onverkochte kleding

BRUSSEL (ANP) - Onverkochte kleding en schoenen mogen in de Europese Unie binnenkort niet meer zomaar worden vernietigd. Ook tal van andere producten moeten duurzamer worden ontworpen en minder vaak op de vuilnisbelt of in de verbrandingsoven belanden, hebben de EU-landen en het Europees Parlement afgesproken.

6 uur geleden