Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweeds OM geeft mogelijk opheldering over moord op Olof Palme

Zweeds OM geeft mogelijk opheldering over moord op Olof Palme

STOCKHOLM (ANP) - Meer dan 34 jaar nadat de Zweedse premier Olof Palme werd vermoord voor een bioscoop in Stockholm, geeft het Openbaar Ministerie in het land woensdag mogelijk opheldering over wat er die fatale dag is gebeurd. Het OM en de politie maken woensdag bekend of iemand in staat van beschuldiging wordt gesteld voor de moord op de 59-jarige sociaaldemocraat, die al die tijd onopgelost is gebleven.

Hoofdaanklager Krister Petersson heeft in februari gezegd dat hij hoopte de zaak te kunnen oplossen, maar dat er mogelijk geen vervolging zou worden ingesteld. Dat kan er op duiden dat een mogelijke moordverdachte niet meer in leven is. Het is ook mogelijk dat de zaak definitief wordt gesloten.

Palme was premier van 1969 tot 1976 en van 1982 tot aan zijn dood. De sociaaldemocraat Palme werd op 28 februari 1986 in het bijzijn van zijn vrouw op straat doodgeschoten na een bezoek aan de bioscoop. In 1989 leek de moord opgelost, toen een 42-jarige Zweed ervoor werd veroordeeld, maar die werd in hoger beroep weer vrijgesproken. Duizenden mensen zijn ondervraagd in de zaak. In de loop der jaren hebben meer dan 130 mensen de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist. Onderzoekers verdachten onder meer de Koerdische Arbeiderspartij PKK, het Zweedse leger, de Zweedse politie en de Zuid-Afrikaanse geheime dienst van betrokkenheid bij de moord.

Meer uit Buitenland

Oekraïne straft Iran voor wapenleveranties aan Russen

KYIV (ANP/AFP) - Het Oekraïense parlement in de hoofdstad Kyiv heeft sancties goedgekeurd tegen Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd als bondgenoot van Moskou wapens te leveren voor de al ruim een jaar durende Russische oorlog tegen Oekraïne.

17 minuten geleden
Lichamen en fresco's uit de oudheid gevonden in Pompeï

POMPEÏ (ANP) - In Pompeï zijn de botresten gevonden van drie mensen die in 79 na Christus omkwamen na een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Het gaat waarschijnlijk om twee vrouwen en een kind van negen maanden die hun toevlucht hadden gezocht in een bakkerij.

43 minuten geleden
Waarnemers: Turkse president genoot onrechtmatige voordelen

ANKARA (ANP/DPA) - De Turkse presidentsverkiezingen verliepen met "onrechtmatige voordelen" voor de herkozen president Erdogan, stellen Europese verkiezingswaarnemers. Vooringenomenheid in de media en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting hebben geleid tot ongelijke voorwaarden waarvan Erdogan profiteerde, concludeert de waarnemersmissie van de Europese organisaties OVSE en de Raad van Europa. De omstandigheden boden "in veel opzichten niet de voorwaarden voor het houden van democratische verkiezingen".

1 uur geleden
Felgroen gekleurde water in Venetië is niet gevaarlijk

VENETIË (ANP/DPA) - Het groene water in het beroemde Canal Grande in Venetië is niet gevaarlijk, zo meldt de regionale president Luca Zaia op Twitter. Het water bij de Rialtobrug kleurde zondag plotseling door onbekende reden fluorescerend groen, waarop werd besloten over te gaan op onderzoek.

4 uur geleden
Spaanse premier vervroegt verkiezingen na regionale verliezen

MADRID (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft op televisie aangekondigd het parlement te ontbinden na de nederlaag van zijn sociaaldemocraten (PSOE) bij de lokale en regionale verkiezingen van zondag. Hij wil op 23 juli vervroegde landelijke verkiezingen houden.

6 uur geleden
Kyiv voor de tweede keer in korte tijd aangevallen

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Kyiv is maandagochtend het doelwit geworden van een nieuwe aanval, nadat de Oekraïense hoofdstad ook al 's nachts werd aangevallen. Het militaire bestuur meldt op basis van voorlopige informatie dat alle raketten zijn neergehaald. Die zouden hun doelen niet hebben bereikt.

7 uur geleden
President Oeganda stemt in met omstreden antihomowetgeving

KAMPALA (ANP/RTR) - De Oegandese president Yoweri Museveni heeft een gewijzigde versie van de omstreden antihomowetgeving goedgekeurd, meldt de voorzitter van het parlement. De wet is wereldwijd een van de strengste tegen de lhbti'ers en is bekritiseerd door onder meer westerse regeringen, internationale bedrijven en mensenrechtenorganisaties.

7 uur geleden