Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweeds en Fins parlement buigen zich over NAVO-lidmaatschap

Zweeds en Fins parlement buigen zich over NAVO-lidmaatschap

HELSINKI/STOCKHOLM (ANP) - Het Finse en het Zweedse parlement buigen zich over toetreding tot de NAVO. De verwachting is dat de volksvertegenwoordiging in zowel Helsinki als Stockholm groen licht geeft voor het versturen van de aanvraag om lid te worden van de westerse militaire alliantie.

Beide Noord-Europese landen waren lange tijd neutraal, maar sinds de Russische aanval op Oekraïne is onder politici en inwoners de steun voor aansluiting bij de NAVO pijlsnel gegroeid. De Finse regering besloot zondag al officieel lid te willen worden, in het vertrouwen dat het parlement daarmee instemt. In Zweden spraken de sociaaldemocraten van premier Magdalena Andersson zich positief uit over de lidmaatschapsaanvraag. Daarmee is ook in het Zweedse parlement een ruime meerderheid voor toetreding.

De verwachting is dat beide landen de aanvraag later deze week indienen. Ondanks bezwaren van NAVO-lid Turkije verwacht topman Jens Stoltenberg van het bondgenootschap dat ze snel en soepel kunnen toetreden. Daar gaan nog wel een aantal maanden overheen. Voor de tussenliggende periode bieden NAVO-landen veiligheidsgaranties aan Finland en Zweden, voor het geval Rusland zich agressief opstelt.

Meer uit Buitenland

Gevechten Soedan gaan door na verlenging wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/RTR) - In de Soedanese hoofdstad Khartoem wordt dinsdag opnieuw gevochten, ondanks dat de strijdende partijen een wapenstilstand hebben verlengd die erop gericht is humanitaire hulp mogelijk te maken.

26 minuten geleden
Aantal gewonde NAVO-militairen in Kosovo loopt op

ZVECAN (ANP/AFP) - Zeker dertig NAVO-militairen zijn maandag gewond geraakt bij botsingen tussen Servische demonstranten en de politie in het noorden van Kosovo, meldt de door de NAVO aangestuurde Kosovo Force (KFOR). Elf Italiaanse en negentien Hongaarse militairen raakten gewond. Eerder werd er nog van 25 gewonden gesproken. Het gaat vooral om botbreuken en brandwonden.

31 minuten geleden
Voorzitter klimaattop liet Wikipedia aanpassen voor groener imago

LONDEN (ANP) - Het team van de voorzitter van de aankomende klimaattop heeft Wikipediapagina's bewerkt om hem een duurzamer imago te geven, hebben de Britse krant The Guardian en het Center for Climate Reporting ontdekt. Sultan al-Jaber is zowel de baas van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten als de klimaatgezant van het land. De klimaattop (COP28) is dit jaar in de VAE.

2 uur geleden
Rechtbank Japan: niet toestaan homohuwelijk is tegen de grondwet

NAGOYA (ANP/RTR/AFP) - Dat Japan huwelijken tussen personen van hetzelfde geslacht niet toestaat, is in strijd met de grondwet. Dat heeft een rechtbank bepaald. De uitspraak wordt gezien als een nieuwe stap naar huwelijksgelijkheid in het Oost-Aziatische land.

3 uur geleden
Rusland geeft Oekraïne de schuld van droneaanval op Moskou

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Oekraïne zit achter een "terroristische droneaanval" dinsdagochtend op Moskou, stelt het Russische ministerie van Defensie. Alle acht drones zouden zijn neergehaald. Een adviseur van de Oekraïense president ontkent dat Kyiv bij het incident betrokken is.

5 uur geleden
Biden na aanvallen op Kyiv: geef Oekraïne wat het nodig heeft

KYIV (ANP/AFP) - In een reactie op de Russische aanvallen op Kyiv zei de Amerikaanse president Joe Biden maandag tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

9 uur geleden
RAF-terrorist die twee Nederlandse douaniers neerschoot overleden

FRANKFURT (ANP) - De Duitse voormalige Rote Armee Fraktion (RAF)-terrorist Rolf Heissler is overleden, meldt het Duitse tijdschrift Bild. Heissler vermoordde in 1978 samen met een handlanger twee Nederlandse douanebeambten in Kerkrade. De reeds zwaargewonde en weerloze mannen werden met schoten van dichtbij geëxecuteerd, schrijft Bild.

15 uur geleden