Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweden waarschuwt voor gevaarlijke crisis Afghanistan

Zweden waarschuwt voor gevaarlijke crisis Afghanistan

DUBAI (ANP/RTR) - Afghanistan stevent af op een economische ineenstorting die kan leiden tot een nieuwe politieke crisis in het land, waarschuwt de Zweedse minister voor ontwikkelingssamenwerking in een vraaggesprek met persbureau Reuters. Het land zou daardoor volgens minister Per Olsson Fridh kunnen uitgroeien tot een broedplaats van terroristische groeperingen.

"Mijn zorg is dat het land aan de vooravond staat van een ineenstorting en dat die sneller komt dan we dachten", zei de Zweedse minister in Dubai. Sinds de Taliban in augustus aan de macht zijn gekomen heeft het land geen buitenlandse inkomsten meer en is de volledig van buitenlandse ontwikkelingshulp afhankelijke economie in een vrije val terechtgekomen.

De 27 EU-landen, waaronder Zweden, geven nog wel humanitaire hulp, maar de ontwikkelingsgelden zijn bevroren. De Verenigde Staten hebben alle Afghaanse banktegoeden geblokkeerd en ook de Wereldbank verleent geen steun.

Hulporganisaties

Het Rode Kruis riep vrijdag de internationale gemeenschap op te hulp te schieten om een humanitaire crisis af te wenden. De hulporganisaties zijn onvoldoende in staat om dat alleen te kunnen, aldus het Rode Kruis.

Volgens Fridh zoekt Zweden naar mogelijkheden om Afghanistan zoveel mogelijk overeind te houden, maar moeten andere landen overtuigd worden dat dit mogelijk is zonder de nieuwe machthebbers legitimiteit te verschaffen. De Taliban krijgen volgens de Zweedse minister geen ontwikkelingshulp.

Vrouwenrechten

De Taliban worden internationaal zwaar bekritiseerd, onder meer door het inperken van vrouwenrechten en het recht van meisjes op onderwijs.

Veel westerse landen hebben hun ambassades in Kabul gesloten en verplaatst naar Qatar, dat goede contacten onderhoudt met de Taliban.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, riep eerder deze week na een conferentie in Moskou met de Taliban, China, India en Pakistan de internationale gemeenschap op tot het houden van een donorconferentie voor Afghanistan. Lavrov wees eveneens op het gevaar van terroristen van Islamitische Staat, die in Afghanistan zouden profiteren van de machtswisseling in Kabul. Die zou een grote bedreiging voor de regio vormen, inclusief voormalige Sovjetrepublieken. Ook de productie en smokkel van vooral Afghaanse heroïne zou nog veel bedreigender worden.

Meer uit Buitenland

Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

2 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

7 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

8 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

12 uur geleden
Grote explosie Oezbekistan zorgt voor 1 dode en ruim 160 gewonden

TASJKENT (ANP/DPA) - Bij een grote ontploffing in Oezbekistan zijn 162 mensen gewond geraakt. De explosie in een magazijn in de hoofdstad Tasjkent was tot op kilometers te horen en zorgde ervoor dat vele ramen sprongen in woonwijken van de stad. Een tiener overleefde het niet doordat een raamkozijn op hem terecht kwam.

14 uur geleden
Britse politie onderzoekt kappen van 'iconische' boom

HENSHAW (ANP) - De Britse politie heeft een onderzoek geopend naar een beroemde boom in Noord-Engeland die in de nacht van woensdag op donderdag opzettelijk lijkt te zijn gekapt. Een 16-jarige jongen is opgepakt in verband met het incident, maar het is nog niet bekend wat hij heeft gedaan. Het is volgens Britse media "een van de meest gefotografeerde bomen van het land". Veel mensen uit de regio zeggen kapot te zijn van het nieuws.

15 uur geleden
Media: Poetin ontmoet bondgenoot Kadyrov na rel om mishandelvideo

MOSKOU (ANP/RTR) - President Vladimir Poetin heeft volgens een Russische journalist een ontmoeting gehad met een van zijn belangrijkste bondgenoten, de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov. De bijeenkomst volgt op aanhoudende speculatie over de gezondheid van Kadyrov en een recente rel over een filmpje waarin zijn jonge zoon een gevangene mishandelt. Het Kremlin wilde daar eerder niet op reageren.

15 uur geleden