Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zweden officieel de 32e NAVO-lidstaat

Zweden officieel de 32e NAVO-lidstaat

WASHINGTON (ANP) - Zweden is officieel toegetreden tot de NAVO. Het is daarmee de 32e lidstaat van het militaire bondgenootschap. Het lidmaatschap werd officieel bekrachtigd in Washington waar de Zweedse premier Ulf Kristersson op bezoek was bij de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Na afloop van een korte ceremonie in Washington noemde Kristersson in een gemeenschappelijke persconferentie de toelating "een historisch moment". Blinken herinnerde eraan dat drie jaar geleden niemand van de betrokkenen had kunnen denken dat Zweden ooit zou toetreden tot de militaire alliantie. "Zweden heeft een tweehonderdjarige geschiedenis van ongebondenheid", zei Blinken. Totdat de Russische inval in Oekraïne alles veranderde.

Het NAVO-lidmaatschap van Zweden was nadien een spannend proces. Zweden en Finland hadden in mei 2022 gezamenlijk het lidmaatschap aangevraagd, drie maanden na de Russische inval in Oekraïne. Het Finse lidmaatschap werd in april vorig jaar officieel bekrachtigd, maar de aanvraag van Zweden bleef hangen, omdat Turkije en Hongarije bezwaar maakten. Turkije stemde ten slotte afgelopen januari toe. Het Hongaarse parlement deed dat in februari, nadat de laatste plooien tussen de twee landen waren gladgestreken met een Hongaarse koopovereenkomst van Zweedse straaljagers.

Reactie Stoltenberg

Blinken noemde de afgelopen twee jaar een moeilijk proces, waarbij hij de diplomatieke kwaliteiten van NAVO-chef Jens Stoltenberg prees. Stoltenberg zelf reageerde op X opgetogen op de Zweedse toetreding. Die maakt volgens hem de NAVO "sterker en veiliger, en de hele alliantie bestendiger."

De toetreding van Zweden, en eerder die van Finland, brengt "de hele NAVO meer stabiliteit en veiligheid", stelt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) op LinkedIn. "Het betekent bijvoorbeeld dat de Baltische Zee en het hoge noorden van Europa beter zijn beschermd. In een strategisch belangrijke regio krijgt de NAVO er nieuwe mogelijkheden en capaciteiten bij op militair en politiek vlak. Belangrijk daarbij is dat Zweden een goed getraind leger heeft, met hoogwaardig materieel."

Hijsen vlag

Maandag zal op het NAVO-hoofdkwartier een ceremonie plaatsvinden waarbij de Zweedse vlag wordt gehesen.

Meer uit Buitenland

Trump-zaak in Georgia stilgelegd om bezwaar tegen aanklaagster

ATLANTA (ANP/RTR) - De rechter in de Amerikaanse staat Georgia heeft de verkiezingsfraudezaak tegen oud-president Donald Trump voorlopig op pauze gezet. Eerst moet het hoger beroep worden afgewacht over het aanblijven van aanklaagster Fani Willis.

1 uur geleden
Poetin: Oekraïens dodental vijf keer hoger dan dat van Rusland

SINT-PETERSBURG (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beweert dat het dodental onder Oekraïense militairen vijf keer hoger ligt dan bij de Russische krijgsmacht. Hij wil niet precies vertellen hoeveel Russische militairen tot nu toe zijn gesneuveld bij de invasie van Oekraïne.

1 uur geleden
Poetin tegen internationale pers: Trump of Biden geen verschil

SINT-PETERSBURG (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Poetin verwacht niet dat een eventuele overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen veel zal veranderen in de relatie met de VS. "Over het algemeen is er geen verschil" tussen Biden en Trump, zei hij in gesprek met de internationale pers tijdens een economisch forum in Sint-Petersburg.

3 uur geleden
Journalisten aangevallen tijdens vlaggenmars in Jeruzalem

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden nationalistische Israëliërs hebben deelgenomen aan de jaarlijkse vlaggenmars in Jeruzalem. Enkele journalisten werden aangevallen door deelnemers aan de mars.

5 uur geleden
Slowaakse premier Fico hoopt begin juli weer aan het werk te zijn

BRATISLAVA (ANP) - De Slowaakse premier Robert Fico is voor het eerst sinds hij werd neergeschoten in beeld gekomen. Hij vertelt in een video op zijn Facebookaccount dat hij bezig is met zijn herstel en dat hij hoopt eind juni of begin juli langzaam weer aan het werk te kunnen, "als alles goed gaat".

5 uur geleden
Zelensky aangekomen in Qatar voor gesprekken met emir

DOHA (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is woensdag in Qatar aangekomen. Hij zal met emir Tamim bin Hamad bin al-Thani onder meer spreken over de terugkeer van Oekraïense kinderen uit Rusland.

6 uur geleden
Modi officieel voorgedragen om opnieuw Indiase regering te leiden

NEW DELHI (ANP/RTR) - Narendra Modi mag zich zoals verwacht opmaken voor een nieuwe termijn als premier van India. Zijn partij Bharatiya Janata (BJP) heeft met geallieerde partijen afgesproken om opnieuw een regering te vormen en Modi is officieel voorgedragen om die coalitie te leiden.

6 uur geleden