Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwarte moordenaar geëxecuteerd in VS

Zwarte moordenaar geëxecuteerd in VS

TERRE HAUTE (ANP/RTR) - In een gevangenis in Terre Haute in de Amerikaanse staat Indiana is voor het eerst in zeventien jaar de federale doodstraf uitgevoerd bij een zwarte man. De voor moord veroordeelde Christopher Vialva werd donderdag (lokale tijd) geëxecuteerd met een injectie. Het is de zesde federale executie sinds de hervatting afgelopen zomer en de tweede deze week.

Vialva was in 1999 op 19-jarige leeftijd betrokken bij de beroving en dood van twee mensen in Texas. Een van hen werd werd door hem door hoofd geschoten. Een grotendeels witte jury veroordeelde Vialva en een medeganglid in 2000 tot de doodstraf.

Van de 56 mensen die in een federale dodencel zitten zijn er 26 zwart en 22 wit, volgens het doodstrafinformatiecentrum DPIC. Van de Amerikaanse bevolking is 13 procent zwart. In een DPIC rapport werd onlangs geconcludeerd dat raciale vooroordelen nog altijd een rol spelen bij het opleggen van de doodstraf in de VS.

Vialva zei deze maand in een video vanuit de gevangenis dat zwarte mensen in de VS al decennia onevenredig vaak de doodstraf krijgen. "Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat velen van ons hier werden gearresteerd voordat ze oud genoeg waren om te drinken." Rechtenorganisatie ACLU heeft gezegd dat hij ten onrechte als een volwassene is berecht en geen eerlijk proces heeft gehad.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Ierland gaat in lockdown, maar scholen blijven open

DUBLIN (ANP) - Ierland neemt straffe maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het land van 5 miljoen inwoners gaat vanaf donderdag min of meer weer in lockdown. De scholen blijven open, zei premier Micheal Martin op een persconferentie.

1 uur geleden
Partij Johnson werkt aan plan tegen Schotse onafhankelijkheid

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse Conservatieven werken aan een strategie om de groeiende steun in Schotland voor onafhankelijkheid tegen te gaan. Volgens persbureau Bloomberg circuleert een memo hierover onder kopstukken van de partij van premier Boris Johnson, onder wie de invloedrijke minister Michael Gove.

1 uur geleden
VS klagen Russische officieren aan voor cyberaanvallen

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Amerikaanse autoriteiten hebben zes Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd voor grote en schadelijke cyberaanvallen. Bronnen in Moskou ontkennen de aantijgingen.

2 uur geleden
Trump: Soedan van terrorismelijst VS

ASHINGTON/KHARTOEM/BRUSSEL (ANP) - De Verenigde Staten halen Soedan van de terrorismelijst zodra het land miljoenen betaalt aan Amerikaanse terreurslachtoffers en hun nabestaanden. Volgens president Trump heeft de nieuwe regering in Khartoem ingestemd met een betaling van 335 miljoen dollar.

3 uur geleden
Palestijnse toponderhandelaar bezwijkt aan coronavirus

JERUZALEM (ANP) - De Palestijnse toppoliticus Saeb Erakat is aan het coronavirus bezweken. De 65-jarige leidde het Palestijnse team bij de onderhandelingen met Israël over de zogenoemde Oslo-vredesakkoorden. Hij werd in een Israëlisch ziekenhuis behandeld, meldt de zender Al Arabiya. Hij onderging drie jaar geleden een longtransplantatie.

4 uur geleden
President Trump noemt coronatopadviseur Fauci een ramp

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Trump heeft zijn topadviseur over het coronavirus, Anthony Fauci, een ramp genoemd. "Als ik naar hem zou luisteren, zouden we 500.000 doden hebben", zei Trump. De president lag tijdens de coronacrisis al herhaaldelijk overhoop met de uiterst gerespecteerde wetenschapper en specialist op het gebied van infectieziekten.

4 uur geleden
Brussel legt wetsvoorstel mensenrechtensancties op tafel

BRUSSEL (ANP) - De EU voert, als het aan de Europese Commissie ligt, een sanctiesysteem in waarmee individuele mensenrechtenschenders waar ook ter wereld kunnen worden getroffen. Met het sanctieregime kunnen banktegoeden van daders worden bevroren en reisverboden opgelegd zonder een heel land in de strafhoek te zetten. Nederland spant zich al geruime tijd in voor een dergelijk strafsysteem.

5 uur geleden