Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwarte moordenaar geëxecuteerd in VS

Zwarte moordenaar geëxecuteerd in VS

TERRE HAUTE (ANP/RTR) - In een gevangenis in Terre Haute in de Amerikaanse staat Indiana is voor het eerst in zeventien jaar de federale doodstraf uitgevoerd bij een zwarte man. De voor moord veroordeelde Christopher Vialva werd donderdag (lokale tijd) geëxecuteerd met een injectie. Het is de zesde federale executie sinds de hervatting afgelopen zomer en de tweede deze week.

Vialva was in 1999 op 19-jarige leeftijd betrokken bij de beroving en dood van twee mensen in Texas. Een van hen werd werd door hem door hoofd geschoten. Een grotendeels witte jury veroordeelde Vialva en een medeganglid in 2000 tot de doodstraf.

Van de 56 mensen die in een federale dodencel zitten zijn er 26 zwart en 22 wit, volgens het doodstrafinformatiecentrum DPIC. Van de Amerikaanse bevolking is 13 procent zwart. In een DPIC rapport werd onlangs geconcludeerd dat raciale vooroordelen nog altijd een rol spelen bij het opleggen van de doodstraf in de VS.

Vialva zei deze maand in een video vanuit de gevangenis dat zwarte mensen in de VS al decennia onevenredig vaak de doodstraf krijgen. "Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat velen van ons hier werden gearresteerd voordat ze oud genoeg waren om te drinken." Rechtenorganisatie ACLU heeft gezegd dat hij ten onrechte als een volwassene is berecht en geen eerlijk proces heeft gehad.

Meer uit Buitenland

Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

8 minuten geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

42 minuten geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

53 minuten geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

1 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

6 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

6 uur geleden
Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

7 uur geleden