Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware verliezen op beurzen door zorgen Oekraïne en rentevrees

Zware verliezen op beurzen door zorgen Oekraïne en rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard omlaag door zorgen bij beleggers over de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne en de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie. De Federal Reserve neemt later deze week een rentebesluit.

In de Amsterdamse AEX-index stonden alle fondsen in het rood, met uitzondering van levensmiddelenconcern Unilever. Dat aandeel toonde wat herstel na de recente koersdruk die volgde op de mislukte overnamepoging van de consumentendivisie van GlaxoSmithKline door het concern. Accell kreeg een overnamebod van investeerders die de fietsenfabrikant van de beurs willen halen en was ook een opvallende winnaar op het Damrak.

De AEX eindigde 3,3 procent in het rood op 738,66 punten. De MidKap zakte 4,2 procent tot 1009,86 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 4 procent.

Unilever

Unilever ging 6,8 procent omhoog. Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat het investeringsfonds Trian Fund van de activistische belegger Nelson Peltz een belang heeft verworven in Unilever. Volgens analisten van zakenbank Jefferies zal Peltz aandringen op een opdeling van het levensmiddelenconcern. Ook verklaarde pensioenuitvoerder APG te wachten op groeiverbetering bij Unilever.

Betalingsdienstverlener Adyen was de grootste daler in de hoofdindex met een koersdaling van 8,8 procent, gevolgd door chipbedrijf ASMI (min 8,5 procent) en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 8,4 procent). Philips leverde 4,6 procent in. Het zorgtechnologiebedrijf, dat onlangs al met een winst- en omzetalarm kwam, kampt met een kostbare terugroepactie van slaapapneuapparaten die een stevige hap uit de winst heeft genomen.

In de MidKap bungelden roestvrijstaalproducent Aperam en postkluisjesbedrijf InPost onderaan met verliezen van 8,4 procent. Flitshandelaar Flow Traders, die juist profiteert van onrust op de beurzen, was de enige stijger bij de middelgrote fondsen met een plus van 1 procent.

Accell

Bij de kleinere bedrijven op Beursplein 5 schoot het aandeel Accell ruim 25 procent omhoog. Het moederconcern van fietsenmerken als Batavus en Sparta heeft overeenstemming bereikt met een consortium onder leiding van de Amerikaanse investeerder KKR over een overnamebod van zo'n 1,6 miljard euro.

De euro was 1,1308 dollar waard, tegenover 1,1342 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,9 procent minder op 82,77 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 85,90 dollar per vat.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Just Eat Takeaway stijgt weer flink in hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway was donderdag de grootste stijger in een hogere AEX-index. De maaltijdbezorger behoorde een dag eerder ook al tot de winnaars. De aandelenmarkten waren open, maar vanwege Hemelvaartsdag waren veel bedrijven gesloten en hadden marktpartijen een vrije dag.

54 minuten geleden
Schiphol-topman Benschop: ik denk niet aan opstappen

SCHIPHOL (ANP) - Topman Dick Benschop van Schiphol is niet van plan om op te stappen vanwege de chaos op de luchthaven van de afgelopen tijd door enorme personeelstekorten. "Ik denk niet aan opstappen. Ik ben bijzonder gemotiveerd om alles op te lossen", zegt hij in een interview met het ANP.

2 uur geleden
Macy's schiet omhoog op Wall Street na publicatie kwartaalcijfers

NEW YORK (ANP) - Macy's maakte donderdag een koerssprong van 13,5 procent op de aandelenbeurzen in New York. De keten van warenhuizen, waar ook Bloomingdale's deel van uitmaakt, profiteerde van de terugkeer van klanten naar zijn winkels nu coronalockdownmaatregelen zijn versoepeld.

2 uur geleden
KLM zet rem op verkoop tickets voor vluchten vanaf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - KLM zet een rem op de verkoop van tickets voor vluchten die de komende dagen gaan vertrekken vanaf Schiphol. Dat doet de luchtvaartmaatschappij vanwege de grote drukte op de luchthaven. Er is daardoor nog een beperkt aantal tickets beschikbaar voor vluchten van KLM tot en met aanstaande zondag.

3 uur geleden
Schiphol presenteert actieplan om zomerdrukte tegen te gaan

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft een actieplan gepresenteerd om in de zomerperiode grote drukte op de luchthaven tegen te gaan. Het plan bestaat uit vier punten: het werven van meer medewerkers zoals beveiligers, het aantrekkelijk maken van werken op Schiphol, het optimaliseren van de doorstroming van passagiers en het maken van afspraken met luchtvaartmaatschappijen over planning van vluchten. Daardoor zouden er minder vluchten moeten zijn.

3 uur geleden
Alibaba ziet winst kelderen door lockdowns en streng toezicht

HANGZHOU (ANP/AFP/RTR) - Het Chinese techbedrijf Alibaba zag zijn winst het afgelopen boekjaar met 60 procent dalen. In het land kwamen sectorgenoten al eerder met tegenvallende resultaten door de gevolgen van lockdowns en streng toezicht vanuit de Chinese regering. Vanwege de onzekerheden rond het coronavirus wilde Alibaba, dat onder meer bekend is van de gelijknamige webwinkel, geen vooruitzicht geven voor het komende jaar.

4 uur geleden
Britten financieren steunpakket met extra belasting olieconcerns

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse minister van Financiën, Rishi Sunak, heeft een omvangrijk steunpakket onthuld voor Britse consumenten die worden getroffen door de stijgende energierekeningen. Het pakket ter waarde van 15 miljard pond, omgerekend bijna 18 miljard euro, zal gedeeltelijk worden gefinancierd met een extra belasting van 25 procent op de winsten van olieconcerns als Shell en BP, die enorm hebben geprofiteerd van de stijgende olie- en gasprijzen.

4 uur geleden