Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware verliezen op Amsterdamse beurs door recessievrees

Zware verliezen op Amsterdamse beurs door recessievrees

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam beleeft woensdag een slechte dag nu de vrees voor een wereldwijde recessie steeds groter wordt. De AEX-index noteerde diep in de min, met aandelen die doorgaans sterk meebewegen met economische krimp of groei als grootste verliezers. Ook chipbedrijven daalden hard na tegenvallend nieuws over de nieuwste iPhones van Apple.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,5 procent lager op 633,17 punten. Onderaan stond staalfabrikant ArcelorMittal met een min van ruim 6 procent. De investeerder in winkelcentra Unibail-Rodamco-Westfield leed een bijna even groot verlies.

De MidKap verloor 2,1 procent tot 836,47. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,9 procent in.

Chipmachinemaker ASML en toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie Besi en ASMI zakten tot 3,8 procent. Apple ziet volgens persbureau Bloomberg af van plannen om de productie van zijn nieuwste iPhone te verhogen door een tegenvallende vraag.

Ondertussen steeg de prijs voor aardgas in Europa met ruim 9 procent tot iets meer dan 203 euro per megawattuur. Europese leiders zijn er steeds meer van overtuigd dat de drie lekkages aan de Nord Stream-pijpleidingen, die van Rusland door de Oostzee naar Duitsland lopen, het gevolg zijn van sabotage.

Olie- en gasconcern Shell stond ondanks die hogere prijzen 1,5 procent in de min, doordat de verwachte economische teruggang de olieprijzen drukt. De prijs voor een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 78,29 dollar. Brentolie verloor 0,1 procent aan waarde tot 86,20 dollar per vat.

Ahold Delhaize zakte 0,8 procent. De raad van commissarissen van het moederbedrijf van Albert Heijn en bol.com kondigde aan topman Frans Muller voor een tweede termijn te nomineren.

Biotechbedrijf Pharming meldde dat de Amerikaanse waren- en geneesmiddelenautoriteit FDA het registratiedossier voor het geneesmiddel leniolisib versneld gaat beoordelen. Dat zou een tweede medicijn op de markt dichterbij brengen voor de Leidse onderneming. Het aandeel verloor desondanks 2,6 procent.

Webwinkelketen Boohoo kelderde in Londen zo'n 12 procent. Het retailbedrijf is negatiever geworden over de winstmarges dit jaar. De vraag naar kleding van Boohoo staat onder druk door de dalende koopkracht bij consumenten.

De euro was 0,9574 dollar waard, tegenover 0,9619 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

INretail: winkeldrukte tijdens Black Friday-weekend behapbaar

DEN HAAG (ANP) - Winkeliers in verschillende binnensteden hebben zaterdag flink meer klanten ontvangen als gevolg van Black Friday. Wel spreekt brancheorganisatie INretail van "een gezellige drukte", in tegenstelling tot de laatste Black Friday zonder coronabeperkingen.

2 uur geleden
FNV roept op tot actie voor eerlijke oplossing ‘inkomenscrisis’

AMSTERDAM (ANP) - Zo'n 4000 leden van vakbond FNV zijn zaterdag samengekomen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar protesteerden zij tegen "de inkomenscrisis" in Nederland, voor een "rechtvaardige samenleving en eerlijke oplossingen" voor de geldproblemen van Nederlanders. Er kwamen sprekers uit verschillende sectoren voorbij. FNV-voorzitter Tuur Elzinga sloot de manifestatie af met de inzet van de vakbond voor het aankomende jaar.

2 uur geleden
Nederlanders deden online recordaantal Black Friday-aankopen

AMSTERDAM (ANP) - Black Friday heeft ondanks de inflatie geleid tot een recordaantal onlineverkopen. Niet alleen sloegen consumenten hun slag op vrijdag, ook gedurende de week wisten retailers al te profiteren van meer klandizie. Dat melden betalingsdienstverlener Klarna, creditcarduitgever ICS en Betaalvereniging Nederland.

6 uur geleden
Onderzoek: Duitsers halen broekriem steeds verder aan om inflatie

FRANKFURT (ANP/DPA) - De stijgende prijzen in Duitsland leiden ertoe dat steeds meer Duitsers letten op hun koopgedrag, merkt marktonderzoeker NielsenIQ op basis van onderzoek onder ruim 10.000 mensen. Als gevolg daarvan kopen mensen minder luxe producten of gaan ze minder vaak uit eten.

7 uur geleden
Seoul experimenteert met zelfrijdende bus, eigen route in centrum

SEOUL (ANP/AFP) - De Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul heeft sinds vrijdag een busroute waar geen buschauffeur aan te pas komt. De route is onderdeel van een experiment om mensen zich op hun gemak te laten voelen met zelfrijdende voertuigen op de weg.

8 uur geleden
Amerikanen gaven online recordbedrag uit tijdens Black Friday

SAN JOSE (ANP/RTR) - Amerikanen hebben tijdens Black Friday niet eerder zoveel geld uitgegeven in webshops, verwacht marktonderzoeker Adobe Analytics.

8 uur geleden
Amper oranjekoorts onder winkelend publiek

DEN HAAG (ANP) - De oranjekoorts is tijdens het lopende wereldkampioenschap in Qatar voetbal duidelijk minder hevig bij het winkelend publiek dan bij andere WK's en EK's. Sommige winkeliers hebben hun assortiment aan oranje artikelen tot een minimum beperkt en bij andere gaan de oranje vlaggetjes, petjes of kerstballen maar mondjesmaat over de toonbank.

9 uur geleden