Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware krimp industrie Italië door coronacrisis

Zware krimp industrie Italië door coronacrisis

LONDEN (ANP) - De bedrijvigheid in de Italiaanse industrie is in maart zeer sterk gekrompen door de uitbraak van het coronavirus en de quarantainemaatregelen van de overheid om de ziekte in te dammen. Dat liet de Britse marktonderzoeker Markit weten op basis van zijn inkoopmanagersindex.

Die index voor de Italiaanse industrie kelderde vorige maand naar een stand van 40,3 van 48,7 in februari. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Door de coronacrisis is het openbare leven in Italië vrijwel geheel tot stilstand gekomen en liggen veel bedrijven stil. Italië telt inmiddels de meeste doden door het virus wereldwijd. Vooral de noordelijke regio Lombardije is buitengewoon hard geraakt. Daar ligt ook veel industrie.

Ook in Spanje slaat het virus hard toe in de industrie. Die index zakt naar een stand van 45,7 van 50,4 in februari. Dat geldt ook voor Griekenland. Daar kelderde de graadmeter naar 42,5 van 56,2 in de voorgaande maand.

Zwakker

Voor de industrie in de gehele eurozone kwam de inkoopmanagersindex volgens Markit uit op een definitieve stand van 44,5, wat nog iets zwakker is dan bij een eerdere raming. In de omvangrijke Duitse industrie was duidelijke krimp te zien, net als in Frankrijk.

In de Britse industrie is de impact van de coronacrisis eveneens duidelijk te voelen. Daar zakte de inkoopmanagersindex in maart naar 47,8, wat lager is dan eerder gedacht. Met name in de transportindustrie met bijvoorbeeld autofabrikanten gaan de zaken moeizaam omdat fabrieken in Groot-Brittannië dicht zijn en de verkoop van auto's afneemt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Beurzen wachten op extra steunplan ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden donderdag een stapje terug na de sterke koersrally in de afgelopen dagen. Beleggers wachten de uitslag af van de beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Algemeen wordt verwacht dat ECB-president Christine Lagarde extra stimuleringsmaatregelen zal aankondigen om de economische impact van de coronacrisis te verlichten.

1 uur geleden
Minimumloon stijgt in meeste landen EU

DUBLIN (ANP) - Het minimumloon stijgt in 2020 in de meeste landen van de Europese Unie. In Polen is het minimumloon met 17 procent het hardst gestegen. Dat meldt Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden, in een rapport dat donderdag is gepubliceerd.

1 uur geleden
Werknemers gaan actievoeren bij Tata Steel

BEVERWIJK (ANP) - Personeel van Tata Steel Nederland gaat actievoeren bij de staalfabrikant. In een door FNV georganiseerde peiling in Beverwijk gaven bij de staalfabrikant werkzame vakbondsleden unaniem groen licht voor acties. Welke vorm die krijgen, bepaalt een comité maandag. Sowieso zullen er voor woensdag nog geen acties worden gehouden.

1 uur geleden
'Aankoopsubsidie elektrische auto's te beperkt'

AMSTERDAM (ANP) - De regeling om particulieren te verleiden een elektrische auto aan te schaffen is te beperkt. Dat zegt Steven van Eijck, voorzitter van brancheorganisatie RAI Vereniging. Volgens hem zou de subsidieregeling ook moeten gelden voor auto's met een relatief kleiner bereik (actieradius) en voor alternatieven zoals waterstof-elektrische auto's. De BOVAG pleit op zijn beurt voor een slooppremie voor oude diesels.

1 uur geleden
'Meeste taxichauffeurs denken te moeten stoppen'

AMSTERDAM (ANP) - Taxichauffeurs zien de toekomst somber in. Meer dan 70 procent van hen verwacht binnen een jaar te stoppen met het werk. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête onder meer dan 200 chauffeurs.

2 uur geleden
Geen meldplicht bij vermoedens dat werknemer corona heeft

DEN HAAG (ANP) - Een werkgever die vermoedt dat een werknemer is besmet met het coronavirus, is juridisch gezien niet verplicht dat te melden bij de GGD. Dat geldt ook voor collega's en voor de betrokken werknemer zelf, stelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Als een bedrijfsarts corona vaststelt, heeft hij wel een meldplicht.

3 uur geleden
'Wegblijven buitenlandse toerist kost miljarden'

AMSTERDAM (ANP) - Doordat buitenlandse toeristen deze zomer wegblijven en door andere maatregelen om de coronacrisis in te dammen zoals de 1,5 meterregel loopt de toeristische sector in Nederland in de maanden juli en augustus zo'n 4 miljard euro mis. Dit ondanks de extra inkomsten door Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Dat berekenden economen van ING. Het verlies komt bovenop de sterke daling van de bestedingen in de afgelopen periode.

3 uur geleden