Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware krimp industrie Italië door coronacrisis

Zware krimp industrie Italië door coronacrisis

LONDEN (ANP) - De bedrijvigheid in de Italiaanse industrie is in maart zeer sterk gekrompen door de uitbraak van het coronavirus en de quarantainemaatregelen van de overheid om de ziekte in te dammen. Dat liet de Britse marktonderzoeker Markit weten op basis van zijn inkoopmanagersindex.

Die index voor de Italiaanse industrie kelderde vorige maand naar een stand van 40,3 van 48,7 in februari. Een niveau van 50 of meer wijst op groei, daaronder op krimp. Door de coronacrisis is het openbare leven in Italië vrijwel geheel tot stilstand gekomen en liggen veel bedrijven stil. Italië telt inmiddels de meeste doden door het virus wereldwijd. Vooral de noordelijke regio Lombardije is buitengewoon hard geraakt. Daar ligt ook veel industrie.

Ook in Spanje slaat het virus hard toe in de industrie. Die index zakt naar een stand van 45,7 van 50,4 in februari. Dat geldt ook voor Griekenland. Daar kelderde de graadmeter naar 42,5 van 56,2 in de voorgaande maand.

Zwakker

Voor de industrie in de gehele eurozone kwam de inkoopmanagersindex volgens Markit uit op een definitieve stand van 44,5, wat nog iets zwakker is dan bij een eerdere raming. In de omvangrijke Duitse industrie was duidelijke krimp te zien, net als in Frankrijk.

In de Britse industrie is de impact van de coronacrisis eveneens duidelijk te voelen. Daar zakte de inkoopmanagersindex in maart naar 47,8, wat lager is dan eerder gedacht. Met name in de transportindustrie met bijvoorbeeld autofabrikanten gaan de zaken moeizaam omdat fabrieken in Groot-Brittannië dicht zijn en de verkoop van auto's afneemt.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Microsoft investeert in zelfrijdende auto's

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat flink investeren in autonoom rijdende auto's. Het Amerikaanse softwarebedrijf steekt samen met autofabrikant General Motors (GM) 2 miljard dollar in de start-up Cruise, dat voor het grootste deel al in handen is van GM. Ook autofabrikant Honda doet mee aan de investeringsronde in het bedrijf.

2 uur geleden
Beurzen New York opgetogen richting beëdiging Joe Biden

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn daags voor de inauguratie van president-elect Joe Biden met winsten aan de handelsdag begonnen. Het aantreden van de Democraat wordt over het algemeen gezien als gunstig voor de markten, omdat zijn partij snelle en grootscheepse economische steunmaatregelen voorstaat. Diezelfde lijn zal de beoogde nieuwe minister van Financiën Janet Yellen volgen in haar verhoor voor de Senaat, dat door beleggers met belangstelling zal worden gevolgd.

3 uur geleden
Nibud: stijging koopkracht mager, zorgen om lage inkomens

DEN HAAG (ANP) - Voor veel mensen ziet de eerste loonstrook van dit jaar er beter uit dan vorig jaar. Maar doordat ook de uitgaven toenemen, is de uiteindelijke koopkrachtstijging mager. Dat zegt het Nibud, dat Nederlanders al jaren voorlichting geeft over de financiële huishouding. Daarbij leven er extra zorgen over de financiën bij huishoudens met lage inkomens en mensen die werken in sectoren die hard worden getroffen door de coronacrisis.

5 uur geleden
Honderden KLM'ers voorlopig boventallig verklaard

DEN HAAG (ANP) - Honderden KLM'ers zijn als gevolg van de coronacrisis boventallig verklaard. De circa 500 medewerkers die het aangaat zijn daarover al ingelicht en de aanzeggingen en brieven gaan er deze week uit, bevestigt de maatschappij.

5 uur geleden
Minister Blok weer in gesprek met vertegenwoordigers reisbranche

DEN HAAG (ANP) - Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) ontvangt woensdag vertegenwoordigers uit de reisbranche tijdens een nieuwjaarsreceptie. De digitale bijeenkomst staat in het teken van de coronacrisis en samenwerking. De reissector is hard getroffen en ligt volgens brancheorganisatie ANVR sinds vorig jaar maart praktisch stil.

6 uur geleden
'Bezorgen maaltijden moet ook mogelijk blijven bij avondklok'

DEN HAAG (ANP) - Het bezorgen van maaltijden moet ook mogelijk blijven in de tijden dat er een avondklok geldt. Verder moet personeel van bijvoorbeeld pizzeria's, sushiketens, andere bezorgrestaurants en hotels van en naar het werk kunnen blijven komen in spertijd. Dat zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie op de mogelijke invoering van een de avondklok.

7 uur geleden
Galapagos koploper in licht hogere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Biotechnologiebedrijf Galapagos was dinsdag in trek op het Damrak dankzij een adviesverhoging. De stemming op de Europese markten was terughoudend door de vrees voor langere en strengere lockdowns in veel landen. De hoop op een sterk economisch herstel dankzij de uitrol van vaccins en omvangrijke steunpakketten, bood wel enige steun aan de aandelenhandel. Daarnaast werd gewacht op cijfers van de grote Amerikaanse banken Goldman Sachs en Bank of America, die later op de dag naar buiten komen.

7 uur geleden