Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware kabinetsdelegatie spreekt met Franse regering over Oekraïne

Zware kabinetsdelegatie spreekt met Franse regering over Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Een brede afvaardiging van het kabinet reist woensdag af naar Parijs om met de Franse regering te spreken over onder meer de oorlog in Oekraïne. Het is voor het eerst dat Nederland in deze vorm, tot dusver gereserveerd voor buurlanden, met de Fransen overlegt.

Premier Mark Rutte wordt vergezeld door ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Kajsa Ollongren (Defensie) en Rob Jetten (Klimaat en Energie). Zij spreken met president Emmanuel Macron en vijf van zijn ministers, waarna Rutte en Macron ook nog een onderonsje hebben.

Het bezoek stond al langer gepland en heeft een flinke agenda, maar de oorlog die Rusland bijna twee weken geleden begon, staat bovenaan. Die geeft vleugels aan Macrons pleidooien voor een Europa dat op eigen benen staat en zich zelf kan verdedigen. Nederland laat zijn aanvankelijke bedenkingen over die 'strategische autonomie' ook meer en meer varen. Den Haag trekt de afgelopen jaren sowieso veel vaker dan voorheen met Parijs op. Maar het Franse streven om meer ruimte te scheppen voor investeringen in defensie en duurzaamheid stuit wel weer op zuinige blikken uit Nederland.

De Nederlanders en Fransen bespreken in ieder geval humanitaire hulp aan de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo'n 2 miljoen mensen zijn het oorlogsgeweld al ontvlucht. Het aantal Oekraïners dat naar Nederland komt, stijgt de afgelopen dagen snel. De bewindslieden spreken ook onder meer over klimaat- en energiekwesties, economische zaken en justitie.

Meer uit Politiek

Beljaarts betrokken bij faillissement, KHN wacht onderzoek af

WOERDEN (ANP) - De curator van KHN Rekenwerk bekijkt of beoogd PVV-minister Dirk Beljaarts iets aan te rekenen valt bij het faillissement van het bedrijf, dat administratiediensten leverde voor de horeca. Beljaarts was op het moment van het faillissement bestuurder bij KHN Rekenwerk, zo blijkt uit het faillissementsverslag. De Telegraaf berichtte daar vrijdagmiddag voor het eerst over.

2 dagen geleden
Partijleiders en Kamerleden geschokt over uitlatingen Klever

DEN HAAG (ANP) - Diverse partijleiders en Kamerleden reageren geschokt en beschaamd op uitlatingen van beoogd PVV-minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) over de omstreden 'omvolkingstheorie'. PVV-leider Geert Wilders verdedigt haar net als andere PVV-kandidaat bewindslieden die de afgelopen dagen in hoorzittingen kritisch werden bevraagd door de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
BuZa: 'onvoorspelbare' situatie Israël door conflict Hezbollah

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) waarschuwt vrijdag dat de situatie in Israël "onvoorspelbaar" is door toenemende spanningen tussen Israël en de Libanese militante beweging Hezbollah. Volgens het ministerie bestaat de kans dat het conflict verder escaleert.

2 dagen geleden
Klever weet zeker dat ze steun meerderheid Tweede Kamer heeft

DEN HAAG (ANP) - Ondanks een moeizame hoorzitting in de Tweede Kamer, maakt beoogd minister Reinette Klever van Handel en Ontwikkelingshulp (PVV) zich geen zorgen over de relatie met het parlement. "Ik weet zeker dat ik de steun heb van de meerderheid van de Kamer", aldus de aanstaande bewindsvrouw, die na afloop tegenover de media weinig vragen wilde beantwoorden.

2 dagen geleden
Klever haalt ondanks afspraken uit naar 'niet objectieve' media

DEN HAAG (ANP) - Tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer heeft beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zich negatief uitgelaten over media die volgens haar niet objectief zijn. Zij deelde woensdag een bericht op X waarin media als "propaganda" worden bestempeld. De twitteraar van wie zij het bericht deelde vond dat onterecht werd bericht over beoogde PVV-bewindslieden. De coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft echter afspraken gemaakt, waarin staat dat bewindslieden geen instituties zoals de rechtsstaat of de vrije pers verbaal aanvallen.

2 dagen geleden
Beoogd minister Klever: Zwarte Piet hoort bij Nederlandse cultuur

DEN HAAG (ANP) - Aanstaand minister Reinette Klever (PVV), die verscheen in het Zwarte Pietenjournaal van omroep ON!, blijft voorstander van het gebruik van de figuur. "Zwarte Piet en sinterklaasviering is een eeuwenoude traditie. Het behoort tot de cultuur van Nederland", zei ze tegenover een kritische Tweede Kamer in een hoorzitting.

2 dagen geleden
Klever: ik ben heel geschikt om te bezuinigen op ontwikkelingshulp

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Reinette Klever (PVV, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) acht zichzelf "heel geschikt" om 2,4 miljard euro "te snijden" in het budget van haar eigen ministerie. De rechtse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft tot die miljardenbezuiniging besloten, iets wat ook al jaren in het verkiezingsprogramma van de PVV staat.

2 dagen geleden