Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware kabinetsdelegatie spreekt met Franse regering over Oekraïne

Zware kabinetsdelegatie spreekt met Franse regering over Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Een brede afvaardiging van het kabinet reist woensdag af naar Parijs om met de Franse regering te spreken over onder meer de oorlog in Oekraïne. Het is voor het eerst dat Nederland in deze vorm, tot dusver gereserveerd voor buurlanden, met de Fransen overlegt.

Premier Mark Rutte wordt vergezeld door ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Kajsa Ollongren (Defensie) en Rob Jetten (Klimaat en Energie). Zij spreken met president Emmanuel Macron en vijf van zijn ministers, waarna Rutte en Macron ook nog een onderonsje hebben.

Het bezoek stond al langer gepland en heeft een flinke agenda, maar de oorlog die Rusland bijna twee weken geleden begon, staat bovenaan. Die geeft vleugels aan Macrons pleidooien voor een Europa dat op eigen benen staat en zich zelf kan verdedigen. Nederland laat zijn aanvankelijke bedenkingen over die 'strategische autonomie' ook meer en meer varen. Den Haag trekt de afgelopen jaren sowieso veel vaker dan voorheen met Parijs op. Maar het Franse streven om meer ruimte te scheppen voor investeringen in defensie en duurzaamheid stuit wel weer op zuinige blikken uit Nederland.

De Nederlanders en Fransen bespreken in ieder geval humanitaire hulp aan de slachtoffers van de Russische invasie in Oekraïne en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo'n 2 miljoen mensen zijn het oorlogsgeweld al ontvlucht. Het aantal Oekraïners dat naar Nederland komt, stijgt de afgelopen dagen snel. De bewindslieden spreken ook onder meer over klimaat- en energiekwesties, economische zaken en justitie.

Meer uit Politiek

Excuses ChristenUnie-leider Bikker voor rol partij in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - ChristenUnie-leider Mirjam Bikker heeft in het debat over de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen excuses aangeboden voor de rol die haar partij in dit dossier heeft gespeeld. Zij erkent dat er grote fouten zijn gemaakt, ook in de jaren sinds 2017 waarin de ChristenUnie regeringsverantwoordelijkheid droeg.

11 minuten geleden
Linkse partijen willen harde aanpak oliebedrijven om 'Groningen'

DEN HAAG (ANP) - De linkse oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen desnoods dwang toepassen om te zorgen dat Shell en ExxonMobil hun bijdrage leveren aan de financiële afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen. Het morele appel dat de parlementaire enquêtecommissie op de bedrijven deed om hun verantwoordelijkheid te nemen, noemt PvdA'er Henk Nijboer "te slap".

2 uur geleden
Schiphol in Kamer: help ons druk te houden op minister

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer kan Schiphol helpen om sneller orde op zaken te stellen bij de bagageafhandeling en het verbeteren van de werkomstandigheden op het platform. Dat zei topman Ruud Sondag van de luchthaven dinsdag in gesprek met leden van de Tweede Kamer. Ook Jaap de Bie van vakbond FNV beaamde dat. De Kamerleden kunnen druk uitoefenen op ministers om regels aan te scherpen.

3 uur geleden
Oppositie richt pijlen op Rutte in debat over Groningen-enquête

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen premier Mark Rutte te reflecteren op zijn rol in het Groningse aardgasdossier in het debat over de parlementaire enquête naar dit onderwerp. Verschillende partijen vinden dat Rutte verantwoordelijkheid moet nemen voor het voor Groningers pijnlijke dossier dat zich grotendeels onder zijn premierschap afspeelde. Verschillende partijen zeggen expliciet dat Rutte moet opstappen.

3 uur geleden
Senaat neemt afscheid van 39 leden na bijna 1000 wetsvoorstellen

DEN HAAG (ANP) - Met korte toespraken voor de betrokkenen door voorzitter Jan Anthonie Bruijn heeft de Eerste Kamer dinsdag afscheid genomen van 39 senatoren. Onder hen bekendere politici als Annemarie Jorritsma (VVD), Ben Knapen (CDA), Ruud Koole (PvdA), Petra Stienen (D66) en Theo Hiddema, die in maart vorig jaar overstapte van Forum voor Democratie naar de fractie-Frentrop vanwege het pro-Russische standpunt van FVD over de oorlog in Oekraïne.

4 uur geleden
Groningen wil 3 miljard voor landelijk gebied

GRONINGEN (ANP) - Groningen zegt ruim 3 miljard euro van de rijksoverheid nodig te hebben om de plannen voor het landelijk gebied in de provincie te realiseren. Doel is toe te groeien naar een duurzaam en toekomst- en klimaatbestendig landelijk gebied met perspectief voor landbouwers en andere ondernemers. Ook inwoners moeten zich erin kunnen vinden.

4 uur geleden
Investeringsplicht Nederlandse films kan dankzij BBB door Senaat

DEN HAAG (ANP) - Na lang soebatten heeft de Tweede Kamer ingestemd met de wet die streamingbedrijven als Netflix verplicht om te investeren in Nederlandse producties. De linkse oppositie toonde zich in debatten voorstander van een investeringsplicht, maar heeft onverwacht toch tegen deze wet gestemd. GroenLinks, PvdA en SP vinden dat de coalitiepartijen het oorspronkelijke voorstel te veel hebben afgezwakt. Desondanks kan het voorstel waarschijnlijk op voldoende steun rekenen in de Eerste Kamer. De BoerBurgerBeweging (BBB) - in de nieuwe Senaat de grootste partij - heeft namelijk voor gestemd.

5 uur geleden