Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware aardbeving treft Turks-Syrisch grensgebied

Zware aardbeving treft Turks-Syrisch grensgebied

ANTAKYA (ANP/RTR/AFP) - Twee weken na de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije is het Turks-Syrische grensgebied opnieuw getroffen door een aardbeving. Die had volgens het Europees seismologisch centrum (EMSC) een kracht van 6.4. Getuigen zeggen dat er nieuwe schade is aan gebouwen in Antakya, de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay.

Het epicentrum van de beving lag 14 kilometer ten zuidwesten van Antakya, op zo'n 10 kilometer diepte, meldt EMSC. Volgens journalisten was sprake van paniek in die stad van ruim 200.000 inwoners. Reddingswerkers renden door de stofwolken om te controleren of mensen gewond zijn geraakt. Op sociale media delen mensen beelden van gebouwen die zijn ingestort, ook in de nabijgelegen stad Samandag.

Volgens de burgemeester van die stad is een vrouw omgekomen en liggen nog zeker vier mensen onder het puin. Hij zegt snel behoefte te hebben aan tenten om mensen op te vangen. Vicepresident Fuat Oktay meldt dat op dit moment in totaal acht gewonden naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Verdere gevolgen

Lokale media schrijven dat in sommige steden de stroom is uitgevallen na de aardbevingen. Bovendien zou een gedeelte van het ziekenhuis in Iskenderun uit voorzorg ontruimd zijn. In de stad Adana, zo'n 100 kilometer verderop, is volgens de autoriteiten in elk geval geen schade.

Getuigen van persbureau Reuters zeggen dat de trillingen te voelen waren in Syrië, Egypte en Libanon. De Turkse noodhulpdienst AFAD meldt een aantal stevige naschokken in Hatay, de zwaarste met een kracht van 5.8. "We vragen onze burgers in de regio om weg te blijven van beschadigde gebouwen en de waarschuwingen van onze teams nauwgezet op te volgen", twitterde Oktay.

Staken reddingswerkzaamheden

Hatay is een van de zwaarst getroffen provincies door de eerdere aardbevingen. Zondag staakte Turkije de reddingswerkzaamheden in alle provincies, behalve Hatay en Kahramanmaras. De zwaarste aardbevingen van 6 februari hadden een kracht van 7.8 en 7.5. Daarbij zijn zeker 46.000 doden gevallen in Turkije en Syrië. Sindsdien zijn er duizenden naschokken geweest.

Maandag was president Recep Tayyip Erdogan op bezoek in de provincie Hatay, waar duizenden gebouwen al waren ingestort door de vorige bevingen. Hij beloofde daar dat de bouw van nieuwe woningen volgende maand zal beginnen.

Meer uit Buitenland

Mogelijk besluit over vervolging Trump door 'grand jury' Manhattan

NEW YORK (ANP) - De beslissing of ex-president Donald Trump wordt aangeklaagd en of er een arrestatiebevel tegen hem komt, wordt volgens Amerikaanse media waarschijnlijk woensdag in Manhattan, New York, genomen. Het zou de eerste keer zijn dat een ex-president strafrechtelijk wordt vervolgd.

1 uur geleden
Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

7 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

8 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

9 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

10 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

11 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

11 uur geleden