Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware aardbeving treft noordoosten Japan

Zware aardbeving treft noordoosten Japan

TOKIO (ANP/RTR) - Een zware aardbeving met een kracht van 7.3 heeft het noordoosten van Japan getroffen. Het epicentrum lag volgens het Amerikaans geologisch bureau USGS voor de kust van Namie, niet ver van Fukushima. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing, met golven van mogelijk 1 meter. De publiek zender NHK meldde dat het vooralsnog bij 20 centimeter is gebleven.

De beving was te merken tot in Tokio, waar delen van de hoofdstad een uur in het donker zaten door een stroomstoring. In de regio zijn wat branden gerapporteerd, maar tot dusver geen ernstige schade. Een aantal mensen raakte licht gewond door vallende objecten. Een Shinkansen-sneltrein liep uit de rails, zonder vervelende gevolgen voor de circa honderd passagiers. Het is onduidelijk of het ongeluk verband hield met de aardbeving.

De regio Fukushima werd iets meer dan elf jaar geleden, op 11 maart 2011, getroffen door een krachtige zeebeving die een verwoestende tsunami veroorzaakte. Daarbij kwam het ook tot een ramp in de Daiichi-kerncentrale. Ditmaal zijn er volgens premier Fumio Kishida geen abnormaliteiten geconstateerd in de kerncentrales van het land.

Japan ligt op de grens van verscheidene tektonische platen en wordt opgeschrikt door een vijfde van de aardbevingen wereldwijd met een magnitude van 6.0 of meer.

Meer uit Buitenland

Nobelprijs Natuurkunde naar onderzoek met supersnelle lichtflits

STOCKHOLM (ANP) - Drie wetenschappers delen dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde. De Fransman Pierre Agostini, De Hongaarse Oostenrijker Ferenc Krausz en de Française Anne L'Huillier krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek naar de beweging van elektronen binnen atomen en moleculen.

27 minuten geleden
Leider Iran waarschuwt moslimlanden tegen relaties met Israël

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse leider ayatollah Khamenei heeft islamitische landen gewaarschuwd dat normalisering van de betrekkingen met Israël "wedden op een verliezend paard is". Iran is fel tegenstander van betrekkingen met 'de bezetters van Palestina'. Decennialang was dit het standpunt van bijna alle Arabische landen, maar steeds meer van die landen gaan betrekkingen aan met Israël.

48 minuten geleden
Armeense parlement stemt voor lidmaatschap ICC

JEREVAN (ANP/AFP/RTR) - Het Armeense parlement heeft in een stemming besloten toe te treden tot het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het land was dat al lang van plan te doen, maar door het uitblijven van de ratificatie trad Armenië niet toe. Dat gebeurt nu wel, mogelijk onder invloed van de conflicten met Azerbeidzjan.

57 minuten geleden
Gewapende overvallers beroven Congreslid VS van auto in Washington

WASHINGTON (ANP) - Een lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is maandagavond buiten zijn residentie in Washington overvallen door gewapende mannen die er met zijn auto vandoor gingen, melden Amerikaanse media. Het slachtoffer was Henry Cuellar, een Democratische afgevaardigde uit Texas. Hij werd overvallen terwijl hij aan het parkeren was, zei Cuellars stafchef.

3 uur geleden
Italiaanse bende stal en verkocht kerosine van NAVO-pijplijn

RIMINI (ANP/DPA) - Leden van een Italiaanse bende hebben in juni 2019 zo'n 800.000 liter kerosine gestolen uit een NAVO-pijplijn. De kerosine werd daarna verkocht aan automobilisten. Dat heeft een woordvoerster van de NAVO bevestigd, nadat de financiële politie van de Italiaanse stad Rimini de diefstal gemeld had. De diefstal gebeurde niet ver van de Belgisch-Franse grens.

6 uur geleden
Nobelprijs Natuurkunde toegekend, Nederlanders bij kanshebbers

STOCKHOLM (ANP) - Welke wetenschappers dit jaar de Nobelprijs voor de Natuurkunde krijgen, wordt dinsdag bekendgemaakt. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend.

8 uur geleden
Republikein dient motie in voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP) - De Republikeinse vertegenwoordiger Matt Gaetz heeft maandagavond een motie ingediend om zijn partijgenoot Kevin McCarthy uit het voorzitterschap van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden te verwijderen. Dat melden diverse Amerikaanse media. Volgens de regels van het orgaan dient er binnen twee dagen over de motie te worden gestemd.

10 uur geleden