Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware aardbeving Japan eist al vier levens

Zware aardbeving Japan eist al vier levens

TOKIO (ANP/AFP) - Vier mensen zijn om het leven gekomen door de zware aardbeving met een kracht van 7.4 die het noordoosten van Japan woensdagavond laat (lokale tijd) trof. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De beving voor de kust van Fukushima bracht bij Japanners herinneringen terug aan de krachtige zeebeving die op 11 maart 2011 voor een verwoestende tsunami en kernramp zorgde.

Een woordvoerder van de regering meldt dat de doodsoorzaak van de vier omgekomen mensen nog moet worden vastgesteld. Zeker 107 anderen raakten gewond, maar het ging vooral om lichte verwondingen door vallende objecten of valpartijen.

Door de zware beving ontspoorde onder meer een Shinkansen-sneltrein, ontstonden barsten in snelwegen en werd een ravage aangericht in supermarkten doordat producten uit de schappen vielen. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing, met golven van mogelijk 1 meter. Er werden uiteindelijk afwijkende waterstanden tot 30 centimeter gemeten.

Naschokken

De eerste naschokken zijn al gevoeld in de regio, die vorige week stilstond bij de vernietigende beving die het land elf jaar eerder trof. Japan, dat vaker kampt met aardbevingen, kent zeer strenge bouwnormen en in eerste instantie lijkt de schade mee te vallen.

Japan ligt op de grens van verscheidene tektonische platen en wordt opgeschrikt door een vijfde van de aardbevingen wereldwijd met een magnitude van 6.0 of meer.

Meer uit Buitenland

Dode en gewonden na explosie woongebouw Antwerpen

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - Bij een zware explosie in een appartementsgebouw in Antwerpen is zeker één dode gevallen. Er zijn minstens vijf gewonden.

14 minuten geleden
VN slaan alarm over ophoping afval in Gaza

GAZA-STAD (ANP) - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de enorme hoeveelheid afval die zich ophoopt in de Gazastrook. "Op 9 juni was sprake van 330.000 ton afval in of bij bewoonde gebieden in Gaza", meldt VN-organisatie UNRWA donderdag.

42 minuten geleden
Autoriteiten VK bekijken verkiezingsactie populaire youtuber

LONDEN (ANP) - Bij de aankomende Britse parlementsverkiezingen blijken in zeker elf kiesdistricten kandidaten aangemeld te zijn die de naam gebruiken van een populaire youtuber. De politie zegt daar al een melding van te hebben gehad en de zaak te bekijken, bericht Sky News.

54 minuten geleden
Fransman na twee jaar gevangenschap in Iran terug in Frankrijk

PARIJS (ANP) - De Fransman Louis Arnaud is donderdag na twee jaar gevangenschap in Iran teruggekeerd naar Frankrijk. De Iraanse autoriteiten arresteerden hem in 2022 op verdenking van deelname aan de massaprotesten die ontstonden na de dood van Mahsa Amini.

1 uur geleden
Mensen onder het puin na explosie in woongebouw België

ANTWERPEN (ANP) - Een zware explosie heeft een deel van een appartementencomplex verwoest in het Belgische Hoboken, een district van Antwerpen. Omroep VRT bericht dat de brandweer al meerdere mensen levend onder het puin vandaan heeft gehaald. De brandweer spreekt over zeker zes gewonden. "We blijven zoeken, maar de instabiliteit maakt het ons lastig."

2 uur geleden
Weer vrachtschip aangevallen en beschadigd bij Jemen

ADEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Een vrachtschip heeft bij Jemen schade opgelopen door een aanval. De Houthi's hebben de verantwoordelijkheid opgeëist en zeggen met drones en ballistische raketten het schip Tutor te hebben bestookt.

2 uur geleden
Burgerrechtenorganisatie betwist asieldecreet Biden bij rechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU heeft een proces aangespannen tegen het nieuwe asieldecreet van de Amerikaanse president Joe Biden. De zaak werd woensdag aanhangig gemaakt bij de federale rechter in Washington, maakte de ACLU bekend.

2 uur geleden