Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zware aardbeving Japan eist al vier levens

Zware aardbeving Japan eist al vier levens

TOKIO (ANP/AFP) - Vier mensen zijn om het leven gekomen door de zware aardbeving met een kracht van 7.4 die het noordoosten van Japan woensdagavond laat (lokale tijd) trof. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De beving voor de kust van Fukushima bracht bij Japanners herinneringen terug aan de krachtige zeebeving die op 11 maart 2011 voor een verwoestende tsunami en kernramp zorgde.

Een woordvoerder van de regering meldt dat de doodsoorzaak van de vier omgekomen mensen nog moet worden vastgesteld. Zeker 107 anderen raakten gewond, maar het ging vooral om lichte verwondingen door vallende objecten of valpartijen.

Door de zware beving ontspoorde onder meer een Shinkansen-sneltrein, ontstonden barsten in snelwegen en werd een ravage aangericht in supermarkten doordat producten uit de schappen vielen. De autoriteiten gaven meteen een tsunamiwaarschuwing, met golven van mogelijk 1 meter. Er werden uiteindelijk afwijkende waterstanden tot 30 centimeter gemeten.

Naschokken

De eerste naschokken zijn al gevoeld in de regio, die vorige week stilstond bij de vernietigende beving die het land elf jaar eerder trof. Japan, dat vaker kampt met aardbevingen, kent zeer strenge bouwnormen en in eerste instantie lijkt de schade mee te vallen.

Japan ligt op de grens van verscheidene tektonische platen en wordt opgeschrikt door een vijfde van de aardbevingen wereldwijd met een magnitude van 6.0 of meer.

Meer uit Buitenland

Taiwan presenteert eigen type onderzeeër

KAOHSIUNG (ANP/AFP/RTR) - Taiwan heeft een zelfgemaakte onderzeeër gepresenteerd. Het is voor de defensie van het belaagde eiland een belangrijke stap. Het prototype vormt onderdeel van een ambitieus plan de defensie te moderniseren. Taiwan heeft twee onderzeeërs van een type uit de Zwaardvisklasse die het in de jaren 80 in Nederland kocht. Het door China geclaimde en bedreigde eiland heeft ook nog twee oude Amerikaanse onderzeeërs die het in de jaren 70 aanschafte, maar die worden uitsluitend voor trainingsdoeleinden gebruikt.

1 uur geleden
Separatisten Nagorno-Karabach heffen eigen republiek op

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Het separatistische bestuur in Nagorno-Karabach heft de eigen republiek op na de recente militaire inval door Azerbeidzjan. De president van de zogenoemde Republiek Artsach tekende een decreet met de opdracht alle plaatselijke overheidsinstellingen te ontbinden op 1 januari 2024. Op die dag moet ook een einde komen aan de separatistische staat, die internationaal niet werd erkend.

1 uur geleden
Oekraïne zegt tientallen drones uit Rusland te hebben neergehaald

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne zegt tientallen drones te hebben neergehaald tijdens nachtelijke aanvallen door Rusland. Dat zou 44 onbemande toestellen van het type Shahed hebben ingezet, waarvan er volgens Oekraïne 34 uitgeschakeld konden worden.

1 uur geleden
Helft etnische Armeniërs gevlucht uit Nagorno-Karabach

JEREVAN (ANP/RTR/AFP) - Meer dan de helft van de naar schatting 120.000 etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach is gevlucht. De Armeense regering maakte bekend dat ruim 65.000 mensen de grens met Armenië zijn overgestoken. Een regeringswoordvoerster sprak over mensen die onder dwang hun huizen moesten verlaten.

2 uur geleden
Trump verkiest bezoek auto-industrie boven Republikeins debat

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - Terwijl zijn zeven Republikeinse rivalen debatteerden in Californië bezocht Donald Trump, voormalig president en grootste kanshebber om de kandidaat van de Republikeinen te worden voor de verkiezingen in november 2024, een autofabriek in Detroit. Daar bekritiseerde hij zijn Democratische tegenstander Joe Biden. Door in te zetten op elektrische auto's, helpt Biden de Amerikaanse auto-industrie om zeep, aldus Trump. "Je kunt loyaal zijn aan werk of je kunt loyaal zijn aan milieugekken", zei hij tegen een groep van enkele honderden uitgenodigde werknemers.

3 uur geleden
Afwezigheid Trump overschaduwt ook tweede debat Republikeinen

SIMI VALLEY (ANP) - Het tweede debat van Republikeinse kandidaten voor de presidentsverkiezingen is woensdagavond plaatselijke tijd overschaduwd door de afwezigheid van oud-president Donald Trump. "De winnaar van dit rommelige debat was Trump, die niet aanwezig was", concludeerde CNN.

4 uur geleden
Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

13 uur geleden