Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwangeren, epileptici, mensen met obesitas kunnen griepprik halen

Zwangeren, epileptici, mensen met obesitas kunnen griepprik halen

BILTHOVEN (ANP) - Zwangere vrouwen, mensen met morbide obesitas en mensen met epilepsie kunnen zich binnenkort voor het eerst laten vaccineren tegen de griep. De uitnodigingen kunnen tussen nu en half november op de mat ploffen, kondigt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan.

Eerder dit jaar besloot de overheid dat deze groepen de inenting ook kunnen halen. Ze werden toegevoegd aan de griepprikgroep, omdat zij ernstig ziek kunnen worden door influenza. In die groep zaten al mensen van 60 jaar en ouder en mensen met bijvoorbeeld longaandoeningen, diabetes, een hartziekte, nierklachten of een verminderde weerstand.

Mensen die geen uitnodiging hebben gekregen maar wel tot een van de nieuwe groepen behoren, kunnen tot de jaarwisseling contact opnemen met hun huisarts.

De griepprikgroep krijgt dit najaar ook voorrang bij de herhaalprik tegen het coronavirus. Zo kunnen zwangere vrouwen vanaf volgende week een afspraak maken voor die inenting. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het "veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen".

Mensen van 66 tot en met 69 kunnen dit najaar ook nog een derde prik halen, namelijk die tegen pneumokokken. Die kunnen ze in principe tegelijk met de griepprik krijgen. Deze vaccinatie beschermt vijf jaar lang tegen ziektes die worden veroorzaakt door de pneumokokkenbacterie, zoals longontsteking.

Meer uit Gezond

Mpox-vaccin van Bavarian Nordic goedgekeurd voor jongeren

KOPENHAGEN (ANP) - Meer mensen kunnen een vaccin tegen mpox krijgen van de farmaceut Bavarian Nordic. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het middel goedgekeurd voor gebruik bij jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Het vaccin kreeg als een van de weinige al goedkeuring voor gebruik tegen mpox in Europa bij volwassenen.

18 uur geleden
VN geven kinderen Gaza bij poliovaccin ook vitamines en mineralen

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Kinderen in de Gazastrook die een tweede vaccinatie tegen polio krijgen, ontvangen daarbij ook micronutriƫnten: belangrijke vitamines en mineralen. Dat meldt UNICEF, de VN-organisatie voor kinderrechten. Er zou ook gesproken worden over het toedienen van vaccins tegen andere ziektes, zoals mazelen.

1 dag geleden
Eerste vaccinaties tegen mpox in Afrika

KIGALI (ANP/AFP) - In Rwanda zijn voor het eerst mensen in Afrika gevaccineerd tegen mpox. Volgens de Afrikaanse gezondheidsdienst Africa CDC hebben zo'n driehonderd mensen die tot een risicogroep behoren en bij de grens met Congo wonen een vaccin gekregen.

1 dag geleden
Aantal plekken met blauwtong neemt nauwelijks nog toe

UTRECHT (ANP) - In de afgelopen week zijn 402 nieuwe gevallen van het blauwtongvirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds de huidige golf zo'n twee maanden geleden begon. In die periode zijn in totaal bijna 8300 besmettingen geweest.

1 dag geleden
Oppositie teleurgesteld in PVV om zorgplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen D66 en ChristenUnie zijn teleurgesteld in de PVV om de zorgplannen van het kabinet. Rob Jetten (D66) vindt het een "heel slecht plan" dat het eigen risico wordt verlaagd. Hij haalde in het debat na Prinsjesdag experts aan die zeggen dat het zal leiden tot langere wachttijden als de drempel tot de zorg op deze manier wordt verlaagd. Hij wilde van PVV-leider Geert Wilders horen wat voor wachttijden hij voor iemand met bijvoorbeeld een hartritmestoornis acceptabel vindt.

2 dagen geleden
Centrum voor stamceldonoren bezorgd om geringe aanwas kandidaten

LEIDEN/NIJMEGEN (ANP) - Het aantal mensen dat zich aanmeldt als mogelijke stamceldonor, gaat hard achteruit en wordt te laag. Er zijn er dit jaar nog geen 10.000 bijgekomen en dat is veel te weinig. Het moeten er gemiddeld 20.000 per jaar zijn, liefst beneden de 35 jaar. Dat zegt Stichting Matchis, het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren. De organisatie zet deze week extra in op werving.

2 dagen geleden
NU'91 zeer ontevreden over plannen kabinet

NIEUWEGEIN (ANP) - "Zorgprofessionals zijn opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet", constateert de organisatie van verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 op Prinsjesdag. "Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken".

3 dagen geleden