Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwanenberg sluit soep- en knakworstenfabriek Voorthuizen

Zwanenberg sluit soep- en knakworstenfabriek Voorthuizen

ALMELO (ANP) - De knakworsten- en soepfabriek van Zwanenberg Food in Voorthuizen gaat dicht. Het bedrijf achter merken als Kips leverworst en paté, Chicken Tonight, Huls-worsten en de soepen een knakworsten van Struik wil de locatie uit kostenoverweging sluiten. Het personeel bij de fabriek hoopt Zwanenberg bij andere locaties aan het werk te kunnen zetten.

De fabriek in Voorthuizen biedt werk aan 145 voltijdsmedewerkers. Zwanenberg kreeg de productielocatie in handen na de overname van Struik in 2020. De coronapandemie en het snelle herstel uit de crisis zorgde voor verstoringen in de leveringsketen. Daarbij stegen de prijzen van onder andere logistiek, verpakkingen, grondstoffen maar ook energie in rap tempo. De oorlog in Oekraïne maakt dat alles nog duurder wordt, waardoor kostenbesparingen nog noodzakelijker zijn.

Het dichtgooien van de fabriek is naar verwachting in 2023 afgerond. De eerste onderhandelingen met de vakbonden zijn al gevoerd om tot een goede afwikkeling te komen, waarbij het doel is zoveel mogelijk werknemers te behouden. Ook omdat op de arbeidsmarkt sprake is van enorme krapte.

Reactie CNV

Zwanenberg telt in Nederland nu nog vier productielocaties. De bedoeling is om de fabriek in Oss uit te breiden. Verder heeft het bedrijf ook fabrieken in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bij het bedrijf, dat jaarlijks circa 600 miljoen euro omzet draait, werken 1800 mensen.

Vakbond CNV zeg in een reactie te hopen dat er voor de mensen in Voorthuizen elders binnen het bedrijf een baan beschikbaar is. "De afstand zal wel een rol spelen, veel mensen werken hier al lang en komen uit de buurt. We gaan in ieder geval komende tijd hard aan de slag om een zo goed mogelijk sociaal plan af te spreken’, zegt CNV-onderhandelaar Peter de Ridder.

Meer uit Financieel

Huizen in EU voor het eerst sinds 2014 goedkoper dan jaar eerder

LUXEMBURG (ANP) - Huizen in de Europese Unie zijn in het tweede kwartaal gemiddeld 1,1 procent in prijs gezakt in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het is voor het eerst in negen jaar tijd dat de huizenprijzen in het landenblok op jaarbasis zijn gedaald, meldt Europees statistiekbureau Eurostat.

48 minuten geleden
Geldmaat: klanten Rabobank kunnen contactloos geld opnemen

WEESP (ANP) - Klanten van Rabobank kunnen vanaf dinsdag geld opnemen uit een automaat zonder dat ze een bankpas in de geldautomaat hoeven te steken. Dit meldt Geldmaat, dat alle pinautomaten in Nederland in handen heeft. Een woordvoerster van Geldmaat meldt dat klanten van andere banken later ook contactloos geld op kunnen nemen. Klanten moeten daarbij nog wel de pincode intoetsen.

50 minuten geleden
Spaanse elektrische autofabrikant maakt debuut op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgang van de Spaanse elektrische voertuigenfabrikant QEV Technologies op de Amsterdamse beurs levert het bedrijf een beurswaarde van 221 miljoen euro op. De notering volgde na een fusie met een lege beurshuls. Met het opgehaalde kapitaal wil QEV de productie in een voormalige Nissan-fabriek in Barcelona opvoeren.

1 uur geleden
Damen eist compensatie overheid om sancties tegen Rusland

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen eist compensatie van de Nederlandse overheid voor financiële schade als gevolg van de sancties tegen Rusland. Daarvoor heeft het concern een rechtszaak aangespannen, bevestigt Damen na berichtgeving van persbureau Bloomberg.

2 uur geleden
Turkse inflatie loopt op tot ruim 61 procent

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - Turken waren in september ruim 61 procent meer kwijt aan hun boodschappen en diensten zoals een kappersbezoek. Daarmee is de inflatie in het land toegenomen in vergelijking met de voorgaande maanden.

3 uur geleden
UWV: openstaande vacatures verduurzaming van industrie verdubbeld

DEN HAAG (ANP) - Het aantal openstaande vacatures voor beroepen die nodig zijn om de industrie te verduurzamen is de afgelopen zeven jaar meer dan verdubbeld, meldt het UWV na een analyse. Het gaat bijvoorbeeld om technische beroepen in de werktuigbouw en elektro, maar ook om ICT'ers. Veel werknemers in dit soort sectoren gaan komende jaren met pensioen, terwijl het aantal studenten voor relevante opleidingen volgens het UWV daalt.

4 uur geleden
Gerechtshof doet nog geen uitspraak in zaak chauffeurs Uber

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof Amsterdam doet dinsdag nog geen eindoordeel in de zaak over de zelfstandigheid van chauffeurs van Uber. Het gerechtshof meldt eerst vragen te stellen aan de Hoge Raad voordat het uitspraak doet. De vragen gaan over de rol van het ondernemerschap bij het beoordelen van een arbeidsrelatie en over de procedure die gevolgd moet worden om zo'n relatie voor een groep werkenden te kunnen vaststellen.

4 uur geleden