Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwakke Chinese industrie maakt haalbaarheid groeidoel onzeker

Zwakke Chinese industrie maakt haalbaarheid groeidoel onzeker

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese industrie laat opnieuw tekenen van krimp zien. Daarmee blijft een van China's belangrijkste sectoren een kwakkelend beeld vertonen, wat het onzeker maakt of de op een na grootste economie van de wereld dit jaar aan haar eigen economische groeidoelstelling kan voldoen.

Het nationale statistiekbureau meldde zondag dat een belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in de Chinese industrie, de inkoopmanagersindex, in juni opnieuw op 49,5 is uitgekomen. Dit cijfer is gelijk aan dat van mei en markeert de tweede maand op rij waarin de score onder de 50 uitkomt. Elk cijfer boven de 50 duidt op groei, elk cijfer daaronder op krimp.

China had vorig jaar last van een vastgoedcrisis, laag consumentenvertrouwen en een afzwakkende wereldeconomie. Daardoor ging de bedrijvigheid in de maakindustrie lange tijd omlaag. Eerder dit jaar leek het beeld even te kantelen, maar daarna zakte de genoemde graadmeter opnieuw weg.

China streeft dit jaar naar 5 procent economische groei. Dat zou volgens sommige economen wel eens te hoog gegrepen kunnen zijn. Recent opgelaaide handelsspanningen lijken de problemen te hebben verergerd. De Verenigde Staten en de Europese Unie, twee van China's grootste exportmarkten, hebben hun bezorgdheid geuit over een toename van goedkope Chinese export. Volgens hen wordt deze onterecht bevorderd door enorme subsidies van Beijing. Beide hebben daarom gedreigd met het opleggen van heffingen op de import van onder meer elektrische auto's uit het land.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

22 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

23 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

23 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden