Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwaargewicht Shell helpt AEX aan kleine winst

Zwaargewicht Shell helpt AEX aan kleine winst

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index liet woensdag een kleine winst zien onder aanvoering van zwaargewicht Shell. Beleggers reageerden verheugd op het nieuws dat het olie- en gasconcern meer geld wil uitkeren aan zijn aandeelhouders. Ook elders in Europa veerden de beurzen op na de verliesbeurt een dag eerder. Op de financiële markten wordt verder vooral uitgekeken naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven.

Shell ging aan kop bij de hoofdbedrijven op het Damrak met een winst van ruim 3 procent. Het concern wil zijn aandeelhouders beter belonen, nu flink wordt geprofiteerd van het economisch herstel van de coronacrisis en de hoge energieprijzen. De totale uitkering aan aandeelhouders, waaronder het dividend, zal vanaf de bekendmaking van de kwartaalcijfers op 29 juli worden opgeschroefd. Vorig jaar had Shell juist nog het dividend voor het eerst in decennia verlaagd vanwege de impact van de coronacrisis op de oliesector.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent in de plus op 735,60 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 1055,42 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen 0,6 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,9 procent, ondanks een nieuwe daling van de Duitse industriële productie in mei. Volgens kenners van ING blijven de vooruitzichten voor de Duitse industrie ook na twee tegenvallende maanden positief.

ArcelorMittal

Naast Shell stond staalmaker ArcelorMittal in de kopgroep van de AEX met een winst van 1,6 procent. Randstad klom 1,4 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de uitzender. De verzekeraars ASR, Aegon en NN Group deden eveneens goede zaken en gingen tot 1,5 procent omhoog. De chipbedrijven ASMI, ASML en Besi wonnen tot 0,9 procent na de voorlopige kwartaalresultaten van chipreus Samsung. Het Zuid-Koreaanse concern profiteerde in het tweede kwartaal onder meer van de hoge prijzen van computerchips.

In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam bovenaan met een winst van dik 2 procent. Vastgoedfonds WDP volgde met een plus van 1,7 procent dankzij een koopadvies van JPMorgan. Biotechnologiebedrijf Galapagos en beursintermediair Flow Traders sloten de rij met verliezen rond de 1 procent.

De euro was 1,1820 dollar waard, tegenover 1,1827 dollar een dag eerder. De olieprijzen veerden op na de koersdaling op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent tot 74,24 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 75,25 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers Wall Street niet onder de indruk van VR-bril Apple

NEW YORK (ANP) - Apple is maandag lager gezet op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Het techbedrijf begon de dag nog stevig hoger en flirtte met een beurswaarde van 3 biljoen dollar. Investeerders waren hoopvol dat de verwachte virtualrealitybril van Apple zou zorgen voor een flinke nieuwe inkomstenstroom. Maar toen bekend werd dat de Apple-bril pas begin volgend jaar beschikbaar komt en veel duurder wordt dan VR-brillen van Facebook-moeder Meta sloeg het sentiment om. Uiteindelijk daalde Apple 0,8 procent.

5 uur geleden
Waakhond VS klaagt cryptobeurs Binance en oprichter aan

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft cryptobeurs Binance en oprichter Changpeng Zhao aangeklaagd. Die zouden verkeerd zijn omgesprongen met de inleg van klanten, investeerders en toezichthouders hebben misleid en de regels rondom effecten hebben overtreden. SEC-voorzitter Gary Gensler stelt dat consumenten hun "zuurverdiende bezittingen" niet "via of bij deze onwettelijke platformen" zouden moeten onderbrengen.

6 uur geleden
Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

6 uur geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

7 uur geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

8 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

9 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

9 uur geleden