Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwaargewicht Shell geeft AEX-index een impuls

Zwaargewicht Shell geeft AEX-index een impuls

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan. Daarbij kreeg de graadmeter een zetje van zwaargewicht Shell dat 2,3 procent aan beurswaarde won, geholpen door stijgende olieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar energie dit jaar volledig zal herstellen van de coronacrisis. Eerder werd pas in 2023 een herstel voorzien.

Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 68,44 dollar. Brentolie klom ook 1,1 procent in prijs tot 70,97 dollar per vat. Ook andere oliemaatschappijen als Total en BP sloten op winst.

Beleggers deden het over het algemeen rustig aan na de recente sterke opmars. Daarbij werd gewacht op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die voor donderdag en vrijdag op het programma staan. Het optimisme over de heropening van de economie bleef de algehele stemming op de aandelenmarkten wel ondersteunen. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen zorgde voor enige terughoudendheid.

Adyen

De AEX sloot, aangevoerd door chiptoeleverancier BE Semiconductor (plus 2,7 procent), met een winst van 0,4 procent op 718,93 punten. De MidKap won een fractie tot 1074,81 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,5 procent.

Fintechbedrijf Adyen, dat zijn betaaldiensten gaat aanbieden in de Verenigde Arabische Emiraten, was de grootste daler in de AEX met een verlies van dik 2 procent.

Air France-KLM

In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM bovenaan met een winst van 3,5 procent, door de hoop op een sterk herstel van het vliegverkeer in de zomermaanden. Zo is het bestemmingennetwerk van KLM in Noord-Amerika vrijwel terug op het niveau van 2019 van voor de coronapandemie. Branchegenoten als Lufthansa en British Airways-moeder IAG wonnen tot 2,5 procent.

Volvo klom 3,5 procent in Stockholm. De Zweedse vrachtwagenfabrikant gaat de volledige opbrengst van de verkoop van UD Trucks aan het Japanse Isuzu Motors uitkeren aan zijn aandeelhouders. Verder werd Bang & Olufsen in Kopenhagen bijna 10 procent hoger gezet na een positieve winstverwachting van de Deense maker van beeld- en geluidsapparatuur.

De euro was 1,2214 dollar waard, tegen 1,2243 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

30 minuten geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

44 minuten geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

1 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

1 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

1 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

4 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

5 uur geleden