
Zwaargewicht Shell geeft AEX-index een impuls
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is woensdag met winst de handel uitgegaan. Daarbij kreeg de graadmeter een zetje van zwaargewicht Shell dat 2,3 procent aan beurswaarde won, geholpen door stijgende olieprijzen. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de wereldwijde vraag naar energie dit jaar volledig zal herstellen van de coronacrisis. Eerder werd pas in 2023 een herstel voorzien.
Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder op 68,44 dollar. Brentolie klom ook 1,1 procent in prijs tot 70,97 dollar per vat. Ook andere oliemaatschappijen als Total en BP sloten op winst.
Beleggers deden het over het algemeen rustig aan na de recente sterke opmars. Daarbij werd gewacht op cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt, die voor donderdag en vrijdag op het programma staan. Het optimisme over de heropening van de economie bleef de algehele stemming op de aandelenmarkten wel ondersteunen. Een sterker dan verwachte daling van de Duitse winkelverkopen zorgde voor enige terughoudendheid.
Adyen
De AEX sloot, aangevoerd door chiptoeleverancier BE Semiconductor (plus 2,7 procent), met een winst van 0,4 procent op 718,93 punten. De MidKap won een fractie tot 1074,81 punten. De graadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen klommen tot 0,5 procent.
Fintechbedrijf Adyen, dat zijn betaaldiensten gaat aanbieden in de Verenigde Arabische Emiraten, was de grootste daler in de AEX met een verlies van dik 2 procent.
Air France-KLM
In de MidKap stond luchtvaartcombinatie Air France-KLM bovenaan met een winst van 3,5 procent, door de hoop op een sterk herstel van het vliegverkeer in de zomermaanden. Zo is het bestemmingennetwerk van KLM in Noord-Amerika vrijwel terug op het niveau van 2019 van voor de coronapandemie. Branchegenoten als Lufthansa en British Airways-moeder IAG wonnen tot 2,5 procent.
Volvo klom 3,5 procent in Stockholm. De Zweedse vrachtwagenfabrikant gaat de volledige opbrengst van de verkoop van UD Trucks aan het Japanse Isuzu Motors uitkeren aan zijn aandeelhouders. Verder werd Bang & Olufsen in Kopenhagen bijna 10 procent hoger gezet na een positieve winstverwachting van de Deense maker van beeld- en geluidsapparatuur.
De euro was 1,2214 dollar waard, tegen 1,2243 dollar een dag eerder.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Shell heeft tegen een voorstel gestemd dat het gas- en olieconcern oproept om zijn plannen voor gas beter te onderbouwen. Shell wil tot en met 2030 fors meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) verkopen. Maar kritische aandeelhouders vrezen dat Shell veel te optimistisch is over de vraag naar lng en wilden dat het bedrijf onder andere toelicht hoe de plannen over de fossiele brandstof overeenkomen met Shells belofte om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
28 minuten geledenLONDEN (ANP) - Shell heeft zijn plannen om de komende jaren meer vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te verkopen fel verdedigd tegenover kritische aandeelhouders. De fossiele brandstof speelt volgens het concern een belangrijke rol bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, beweerden topman Wael Sawan en voorzitter Andrew Mackenzie op de aandeelhoudersvergadering in Londen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Klaas Knot ziet dat kredietbeoordelaars "wel degelijk" een vooruitkijkende blik hebben. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) reageert daarmee op uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën over het verlagen van de kredietrating van de Verenigde Staten door beoordelaar Moody's. Scott Bessent stelde dat Moody's achter de feiten aanloopt.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De vooruitzichten voor de financiële stabiliteit in Nederland zijn verslechterd door geopolitieke spanningen en grote economische onzekerheid door het handelsbeleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Nederland heeft echter buffers om schokken op te vangen en staat ons land er financieel gezien relatief gunstig voor. Dat volgt uit verschillende rapporten die De Nederlandsche Bank (DNB), het Centraal Planbureau (CPB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dinsdag hebben gepresenteerd.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) maakt zich steeds meer zorgen over de afhankelijkheid van niet-Europese bedrijven, bijvoorbeeld als het gaat om het betaalverkeer in Europa. "De achterkant van betaalpassen wordt volledig door twee Amerikaanse aanbieders verzorgd die meer dan 60 procent van de Europese betaalmarkt in handen hebben", aldus DNB-president Klaas Knot.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Sif Holding behoorde dinsdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs. Een groot windproject voor de oostkust van de Verenigde Staten dat vorige maand werd stilgelegd door de Amerikaanse regering mag toch doorgaan. De funderingen voor die windturbines worden geleverd door Sif. Sif verscheepte onlangs nog de eerste funderingen, zogeheten monopiles, voor het project en liet al weten door te gaan met de productie voor het windmolenproject. Het aandeel werd 9 procent hoger gezet
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De bestaanszekerheid van veel Nederlanders is de afgelopen acht jaar verbeterd, ondanks de gestegen energieprijzen en hoge inflatie. De inkomens zijn sinds 2017 harder gestegen dan de vaste lasten, meldt ABN AMRO na een analyse van de geanonimiseerde bankrekeningen van 340.000 huishoudens.
6 uur geleden