Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwaargewicht ASML stuwt AEX na goed ontvangen kwartaalbericht

Zwaargewicht ASML stuwt AEX na goed ontvangen kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML hoorde woensdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs na een goed ontvangen kwartaalbericht. Beleggers zetten het aandeel duidelijk hoger, en door de koerswinst van het zwaargewicht toonde beursgraadmeter AEX ook meteen een sterk herstel na de koersval van het begin van de week. Beleggers waren alleen minder enthousiast over de resultaten van verfconcern AkzoNobel. Dat aandeel eindigde onderaan in de lijst met hoofdfondsen.

ASML kreeg er 3,1 procent bij. Het concern uit Veldhoven zag zijn orderboek in het afgelopen kwartaal bijna verdubbelen door de krapte op de chipmarkt. Topman Peter Wennink verwacht dat de vraag de komende tijd hoog blijft. De chipmachinefabrikant verhoogde daarom zijn omzetverwachting en kondigde daarnaast een nieuw aandeleninkoopprogramma aan.

Meerdere bedrijven lieten stevige koerswinsten zien. Zo gingen chipbedrijven Besi en ASMI mee omhoog met ASML. Zij wonnen tot 3,6 procent. Ook het aandeel Shell zat met een plus van 3,3 procent flink in de lift, geholpen door een stijging van de olieprijzen. Koplopers in de AEX waren evenwel staalconcern ArcelorMIttal en winkelvastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield. Deze doorgaans erg beweeglijke aandelen wonnen tot 4,4 procent.

AkzoNobel

De hoofdindex op Beursplein 5 ging met een winst van 1,6 procent de handel uit op 733,74 punten. De MidKap won 1,1 procent tot 1029,47 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,9 procent.

AkzoNobel leverde juist 1,9 procent in. De verfmaker boekte in het tweede kwartaal fors meer omzet en winst dankzij een stijgende wereldwijde vraag naar verf, maar beleggers hadden op meer gerekend. Bij de update over het eerste kwartaal wees topman Thierry Vanlancker al op een stijging van grondstofprijzen. Die ontwikkeling zette zich in het tweede kwartaal door. De hogere prijzen worden doorberekend aan de consument.

SAP

SAP zakte op zijn beurt meer dan 2 procent in Frankfurt. De Duitse softwaremaker zag de omzet en winst in het tweede kwartaal dalen, maar verhoogde desondanks de verwachtingen voor dit jaar. Daimler won na cijfers ruim 1 procent. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz verwacht in de tweede jaarhelft wel last te houden van chiptekorten. Daardoor zullen er dit jaar minder auto's worden verkocht dan het Duitse concern aanvankelijk had verwacht. De Britse kledingverkoper Next kreeg er rond de 7,5 procent bij in Londen dankzij een verhoging van de winstverwachting voor het hele jaar.

De euro was 1,1798 dollar waard, tegen 1,1764 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 4 procent duurder op 69,86 dollar. Brentolie klom 3,6 procent in prijs tot 71,86 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

2 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

3 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

4 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

6 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

6 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

7 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

7 uur geleden