Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zwaargewicht ASML helpt Amsterdamse hoofdindex aan dagwinst

Zwaargewicht ASML helpt Amsterdamse hoofdindex aan dagwinst

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag de grote winnaar op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden verheugd op het kwartaalbericht van het zwaargewicht in de AEX. De Amsterdamse hoofdindex ging dankzij die koerssprong ook met een winst de handel uit. Andere beursgraadmeters in Europa leverden juist iets in.

De beurswaarde van ASML steeg ruim 8 procent. De chipmachinemaker boekte meer omzet dan het bedrijf zelf had verwacht. Ook denkt de onderneming weinig last te krijgen van de aangescherpte Amerikaanse regels voor de export van chiptechnologie naar China. Voor het huidige kwartaal rekent ASML op een verdere stijging van de omzet.

In het kielzog van ASML werd branchegenoot ASMI ruim 6 procent hoger gezet. Chiptoeleverancier Besi, die donderdag met resultaten komt, bleef achter met een verlies van 2,5 procent. Techinvesteerder Prosus kampte met flinke koersverliezen in de Chinese techsector en was hekkensluiter in de AEX met een min van bijna 6 procent.

Just Eat Takeaway

Bij de hoofdfondsen aan het Damrak kwam Just Eat Takeaway eveneens met resultaten. Die werden beloond met een plus van 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl is eerder winstgevend geworden dan verwacht. Just Eat Takeaway mikte op een positief resultaat in 2023, maar wist dat in het derde kwartaal al te bereiken. Het bedrijf is daardoor ook wat positiever geworden over de verwachtingen voor de rest van het jaar. Het aantal bestellingen nam in de voorbije periode wel af.

Uiteindelijk sloot de AEX 0,5 procent hoger op 645,39 punten. De MidKap, de index voor de middelgrote fondsen op Beursplein 5, leverde 0,6 procent in tot 878,74 punten. Hier eindigde Air France-KLM in de kopgroep met een winst van bijna 3 procent nadat analisten van Kepler Cheuvreux hun advies voor de luchtvaartcombinatie verhoogden naar kopen. Fitnessketen Basic-Fit sloot de rij juist met een verlies van dik 7 procent na een negatief analistenrapport van Morgan Stanley.

Bierbrouwers

De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,4 procent. In heel Europa moesten bierbrouwers het ontgelden na een winstalarm van de Deense brouwer Royal Unibrew. Het aandeel Royal Unibrew kelderde bijna 15 procent in Kopenhagen. Ook zijn grotere Deense concurrent Carlsberg (min 1,4 procent) moest het ontgelden. AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, verloor dik 2 procent in Brussel. In Nederland leverde Heineken ruim 3 procent in.

De euro was 0,9787 dollar waard, tegen 0,9827 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 83,63 dollar. Brentolie werd 1,3 procent duurder op 91,14 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verzekeraar Aegon stijgt in licht lagere AEX na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon behoorde donderdag tot de stijgers in de AEX-index op het Damrak, na een handelsupdate van de verzekeraar. Topman Lard Friese sprak daarin van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025. Om de aandeelhouders te belonen gaat de verzekeraar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel werd daarop 1 procent hoger gezet.

1 uur geleden
Aandacht voor resultaten Aegon en Lucas Bols op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de resultaten van verzekeraar Aegon en drankenconcern Lucas Bols. Topman Lard Friese van Aegon sprak in een handelsbericht van aanhoudende positieve omstandigheden in de Verenigde Staten en Brazilië. Ook stroomde er meer geld naar de vermogensbeheeractiviteiten. Aegon handhaafde verder de doelstellingen voor dit jaar en 2025.

1 uur geleden
EasyJet verwacht 'recordzomer' door sterke vraag naar vliegreizen

LUTON (ANP) - EasyJet verwacht flink te profiteren van de sterke vraag naar vliegreizen in het zomerseizoen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van de halfjaarresultaten over haar gebroken boekjaar. EasyJet gaat daardoor uit van een "sterke winstgroei". Over de afgelopen zes maanden noteerde de airline nog wel rode cijfers, al viel dat verlies mee in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

1 uur geleden
Akkoord geeft boeren en tuinders weer perspectief, volgens LTO

DEN HAAG (ANP) - Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) is tevreden over het nieuwe coalitieakkoord. "Dit geeft boeren en tuinders perspectief", heeft LTO-voorzitter Ger Koopmans gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

1 uur geleden
Ondernemersvereniging evofenedex blij met regeerakkoord

ZOETERMEER (ANP) - Het regeerakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB biedt "genoeg aanknopingspunten om de positie van handels- en productiebedrijven te versterken", reageert de ondernemersvereniging voor handel en logistiek evofenedex.

2 uur geleden
MKB-Nederland vooral blij met 'wat niet in coalitieakkoord staat'

DEN HAAG (ANP) - MKB-Nederland is vooral tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland.

2 uur geleden
Europese consumentenbonden klagen Chinese webwinkel Temu aan

DEN HAAG (ANP) - De Consumentenbond treedt samen met zestien andere consumentenorganisaties op tegen de Chinese webwinkel Temu. Volgens hen maakt Temu gebruik van verboden technieken om consumenten te beïnvloeden en houdt de webwinkel zich niet aan nieuwe Europese wetgeving.

2 uur geleden