Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zus Kim Jong-un 'gepromoveerd' naar machtige staatscommissie

Zus Kim Jong-un 'gepromoveerd' naar machtige staatscommissie

PYONGYANG (ANP/AFP) - De invloedrijke zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, Kim Yo-jong, is toegetreden tot een machtig overheidsorgaan van het stalinistisch geregeerde land. Staatspersbureau KCNA meldde dat Kim Yo-jong lid is geworden van de Commissie voor Staatszaken, waarin de belangrijkste beleidsmakers van Noord-Korea zetelen. Negen commissieleden zijn volgens het staatsmedium vervangen.

Kim Yo-jong geldt als een invloedrijk figuur binnen het Noord-Koreaanse regime en verscheen meerdere keren naast haar broer, onder meer bij diens ontmoeting met toenmalig president Donald Trump in 2018. Ook was ze dat jaar het gezicht van de Noord-Koreaanse delegatie die de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea bezocht.

Haar precieze politieke rol is raadselachtig. Kim Yo-jong verscheen in 2014 voor het eerst bij name op het toneel en werd toen opgevoerd als een heel belangrijk iemand binnen de regerende Arbeiderspartij. Zuid-Koreaanse analisten bestempelden haar eerder als de feitelijke 'nummer twee' van Noord-Korea. Ze zou een belangrijk adviseur zijn van haar broer en uitte via de staatsmedia meerdere keren scherpe kritiek op de Verenigde Staten en Zuid-Korea.

De officiële rang van Kim Yo-jong binnen het regime is volgens deskundigen de afgelopen jaren wisselend geweest, maar de zus van de leider zou ongeacht haar titel een belangrijke rol kunnen spelen in het landsbestuur. Haar recente aanstelling in de Commissie voor Staatszaken is verreweg de hoogste officiële functie die Kim Yo-jong tot nu toe heeft bekleed. Daarmee lijkt haar rol in het leiderschap van Noord-Korea versterkt te worden.

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

3 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

6 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

8 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

10 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

12 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

12 uur geleden