Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zus Astrid getuigt in proces Willem Holleeder

Zus Astrid getuigt in proces Willem Holleeder

AMSTERDAM (ANP) - In de extra beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol hoort het Amsterdams gerechtshof dinsdag Astrid Holleeder als getuige in de strafzaak tegen haar broer Willem. Hij zou achter een reeks moorden in de onderwereld zitten en kreeg daarvoor eerder van de rechtbank een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

Astrid en zus Sonja hebben beiden belastend over Holleeder (63) verklaard. Hun getuigenissen bij de rechtbank leidden destijds tot heftige en emotionele confrontaties. Beiden werden in hun contacten met justitie bijgestaan door Peter R. de Vries, die in juli in Amsterdam is doodgeschoten.

Holleeder heeft zich bij herhaling in felle, afkeurende bewoordingen uitgelaten over de getuigenissen van zijn zussen, waarbij vooral Astrid het moest ontgelden. Zij is in zijn ogen het kwade genius achter het ‘verraad’. De verklaringen van zijn zussen doet hij af als leugens en verzinsels.

Hij meent dat Astrid en De Vries hem een ‘trial by media’ hebben bezorgd. Ook De Vries heeft getuigenverklaringen tegen Holleeder afgelegd. Astrid heeft heimelijk opnames gemaakt van gesprekken die zij met haar broer voerde. Zij schreef twee boeken, over onder meer haar relatie met haar broer en over haar ervaringen als (bedreigde) getuige. Voor de getuigenis in hoger beroep van Astrid heeft het hof dinsdag en woensdag uitgetrokken.

Op 4 en 5 oktober is het de beurt aan Sonja. Een van de moordslachtoffers in het omvangrijke dossier is Cor van Hout, haar partner en de vroegere ‘bloedgabber’ van Holleeder - beiden waren betrokken bij de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken in 1983. Van Hout werd in januari 2003 in Amstelveen doodgeschoten.

Meer uit Binnenland

Advocaat Marco Borsato: besluit OM 'onbegrijpelijk en onvolledig'

AMSTERDAM (ANP) - Marco Borsato heeft "met teleurstelling kennisgenomen" van het besluit van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen. Dat heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops woensdag laten weten. Borsato wordt vervolgd voor ontucht. Een toen 22-jarige vrouw beweerde in 2021 dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger.

4 minuten geleden
OM vervolgt Marco Borsato voor ontucht met minderjarige

UTRECHT (ANP) - Marco Borsato wordt vervolgd voor ontucht, waarvan een toen 22-jarige vrouw in december 2021 aangifte deed. Het OM Midden-Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt. De vrouw beweert dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger en deed aangifte wegens "onzedelijke handelingen".

23 minuten geleden
Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

1 uur geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

4 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

7 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

8 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

8 uur geleden