Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Zuinige vier landen beseffen ernst coronacrisis niet'

'Zuinige vier landen beseffen ernst coronacrisis niet'

BRUSSEL (ANP) - Nederland, Denemarken, Zweden en Oostenrijk beseffen de ernst van de coronacrisis niet. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli over de vier in zuid-Europa 'zuinige vier' genoemde landen. De Italiaan doet "een beroep op hun verantwoordelijkheid" en waarschuwt voor "star denken" dat kan leiden tot een Europa dat in verschillende snelheden beweegt.

Volgens Sassoli zijn er lidstaten in de EU die "zich bewust zijn van de uitdagingen waar Europa door de coronacrisis voor staat", maar deze vier zuinige landen niet. Afgelopen weekend publiceerden zij een document over een Europees herstelfonds als reactie op een Frans-Duits voorstel voor een herstelfonds van 500 miljard euro. De vier noemen geen getal maar willen niet dat steun in de vorm van giften naar zwaar getroffen landen gaat, maar als leningen. Italië wees dit meteen af.

"Ik vraag iedereen dit historische moment waar te maken. Iedereen profiteert van de eengemaakte Europese markt, en de landen die bezwaar maken tegen steun horen bij de landen die het meest profiteren. Ik hoop dat iedereen dat naar waarde schat", aldus Sassoli.

Woensdag presenteert de Europese Commissie haar voorstellen voor de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027, waaraan een herstelplan wordt gekoppeld. De 27 lidstaten moeten het unaniem eens worden over de omvang van de begroting en het herstelplan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 1 maand geleden
Maar dat andere landen de Coronacrisis vinden het normaal dat andere landen hun rotzooi opruimen?

Meer uit Buitenland

Polen kiest tussen conservatief en liberaal

WARSCHAU (ANP) - De Polen kiezen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag tussen de conservatieve, nationalistische Andrzej Duda en de liberale, pro-Europese uitdager Rafal Trzaskowski. Duda is de zittende president die herkozen wil worden en Trzaskowski is burgemeester van hoofdstad Warschau. Duda won eind juni de eerste ronde ruim met 43,5 procent van de stemmen bij een voor Poolse begrippen hoge opkomst (64,5 procent).

27 minuten geleden
Duizenden Israëli's op been tijdens regeringsprotest

TEL AVIV (ANP) - Duizenden Israëli's hebben zaterdagavond op het Rabinplein in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de manier waarop de regering omgaat met de economische tegenspoed door het coronavirus. Ongeveer 300 agenten zijn ingezet om de openbare orde te waarborgen en de regels voor sociale afstand te bewaken, aldus de politie.

32 minuten geleden
Opnieuw recordaantal coronabesmettingen in de VS

WASHINGTON (ANP) - In de Verenigde Staten is weer een recordaantal nieuwe coronabesmettingen gemeld. Bij nog eens 71.389 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben opgelopen. Dat blijkt uit een tellingen van persbureau Bloomberg en Johns Hopkins University. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal besmettingen in de VS stijgt.

2 uur geleden
Bulgaarse regering weigert ondanks protesten op te stappen

SOFIA (ANP) - De Bulgaarse regering van premier Boiko Borissow weigert, ondanks dagenlange demonstraties en oproepen om op te stappen, te vertrekken. ""Niets houdt ons in de regering, behalve verantwoordelijkheid", zei Borisov zaterdagavond in een video op Facebook. Want als de socialisten de macht in Sofia overnemen, breken ze de staat af, aldus de minister-president.

2 uur geleden
Trump draagt voor het eerst mondkapje in het openbaar

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst een gezichtsmasker in het openbaar gedragen. Hij droeg een zwart mondkapje tijdens een bezoek aan het militaire ziekenhuis Walter Reed, net buiten hoofdstad Washington. Hij was daar aanwezig om gewonde veteranen te ontmoeten, zo is op tv-beelden te zien.

4 uur geleden
Wells Fargo verbiedt TikTok op bedrijfssmartphone

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse bank Wells Fargo heeft het personeel gemaand de app TikTok van de bedrijfstelefoon te halen. Het concern is bezorgd vanwege de banden die TikTok-eigenaar ByteDance zou hebben met de Chinese autoriteiten.

5 uur geleden
Twitter blokkeert rechts-extremistische accounts

SAN FRANCISCO (ANP) - Twitter heeft de accounts van meer dan vijftig rechts-radicale groeperingen en personen geblokkeerd in onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en ook Nederland. De Amerikaanse internetdienst besloot daartoe omdat zij berichten verspreidden die de regels ten aanzien van terrorisme of gewelddadig extremisme overtraden.

5 uur geleden