
Zuidoost-Nederland veel vaker te maken met hittegolf dan kust
DEN HAAG (ANP) - Het verschil in het aantal regionale hittegolven in Nederland is groot: het zuiden en zuidoosten kregen in de afgelopen 22 jaar veel vaker te maken met een hittegolf dan de kustgebieden, zeker die in het noorden. In het Limburgse Arcen werden er sinds de eeuwwisseling 25 hittegolven geregistreerd, tegen een enkele op de Wadden, zo blijkt uit gegevens van Weeronline.
Met de verwachte tropische temperaturen lijkt Nederland onvermijdelijk op een officiële hittegolf af te steven. Als dat het geval is dan is het de eerste landelijke hittegolf in twee jaar tijd. In augustus 2020 kwam het in De Bilt voor het laatst tot een hittegolf, die toen dertien dagen duurde. In het zuidoosten van Nederland is het met 25 graden of meer sinds zondag al zomers warm, waarmee een regionale hittegolf daar al van start is gegaan. De laatste regionale hittegolf duurde van 14 tot en met 20 juni 2021, in Brabant, Limburg en de Achterhoek.
In de afgelopen 22 jaar hebben het zuiden en zuidoosten van het land het vaakst te maken gehad met een hittegolf, waarop het minstens vijf dagen op rij minimaal 25 graden is, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Meetstation Arcen in Limburg spant de kroon met 25 hittegolven sinds de eeuwwisseling. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als in De Bilt (13) werden gemeten. Ook in het Limburgse Ell en het Brabantse Eindhoven kwam het sinds 2000 minimaal twintig keer tot een regionale hittegolf.
De kustgebieden kregen sinds 2000 nauwelijks te maken met hittegolven. In het Zeeuwse Vlissingen waren het er vier, in IJmuiden in Noord-Holland drie en in het Noord-Hollandse De Kooy ook twee. Op Vlieland, Terschelling en in het Friese Stavoren werd sinds de eeuwwisseling slechts één keer een regionale hittegolf gemeten.
Meer uit Binnenland
DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.
43 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.
2 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.
4 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.
6 uur geleden