Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuidoost-Nederland veel vaker te maken met hittegolf dan kust

Zuidoost-Nederland veel vaker te maken met hittegolf dan kust

DEN HAAG (ANP) - Het verschil in het aantal regionale hittegolven in Nederland is groot: het zuiden en zuidoosten kregen in de afgelopen 22 jaar veel vaker te maken met een hittegolf dan de kustgebieden, zeker die in het noorden. In het Limburgse Arcen werden er sinds de eeuwwisseling 25 hittegolven geregistreerd, tegen een enkele op de Wadden, zo blijkt uit gegevens van Weeronline.

Met de verwachte tropische temperaturen lijkt Nederland onvermijdelijk op een officiële hittegolf af te steven. Als dat het geval is dan is het de eerste landelijke hittegolf in twee jaar tijd. In augustus 2020 kwam het in De Bilt voor het laatst tot een hittegolf, die toen dertien dagen duurde. In het zuidoosten van Nederland is het met 25 graden of meer sinds zondag al zomers warm, waarmee een regionale hittegolf daar al van start is gegaan. De laatste regionale hittegolf duurde van 14 tot en met 20 juni 2021, in Brabant, Limburg en de Achterhoek.

In de afgelopen 22 jaar hebben het zuiden en zuidoosten van het land het vaakst te maken gehad met een hittegolf, waarop het minstens vijf dagen op rij minimaal 25 graden is, waarvan drie dagen boven de 30 graden. Meetstation Arcen in Limburg spant de kroon met 25 hittegolven sinds de eeuwwisseling. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als in De Bilt (13) werden gemeten. Ook in het Limburgse Ell en het Brabantse Eindhoven kwam het sinds 2000 minimaal twintig keer tot een regionale hittegolf.

De kustgebieden kregen sinds 2000 nauwelijks te maken met hittegolven. In het Zeeuwse Vlissingen waren het er vier, in IJmuiden in Noord-Holland drie en in het Noord-Hollandse De Kooy ook twee. Op Vlieland, Terschelling en in het Friese Stavoren werd sinds de eeuwwisseling slechts één keer een regionale hittegolf gemeten.

Meer uit Binnenland

Gouden Kalveren voor Knor, Thekla Reuten en Rampvlucht

UTRECHT (ANP) - Knor heeft vrijdagavond als eerste animatiefilm ooit het Gouden Kalf voor Beste Film gewonnen. Het was de derde prijs die vrijdagavond naar de populaire familiefilm ging. Eerder op de avond werd Knor al bekroond met de beeldjes voor Beste Production Design en Beste Regie. Het is dit jaar de eerste keer dat een animatiefilm überhaupt is genomineerd voor de prestigieuze filmprijs.

5 uur geleden
BuZa: Iran geeft nog geen toegang tot opgepakte Nederlander

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran heeft er bij de Iraanse autoriteiten op aangedrongen toegang te verlenen tot de Nederlander die in Iran zou zijn opgepakt. Maar Iran heeft hier nog niet op gereageerd, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De ambassade is dinsdag benaderd door iemand "die meldde dat zijn vriend is opgepakt in Iran", laat het ministerie weten.

6 uur geleden
Ollongren: einde gaswinning zou 1,9 miljard schelen in versterking

DEN HAAG (ANP) - Toen het vorige kabinet in maart 2018 besloot de gaswinning in Groningen op termijn helemaal te stoppen, was de voorzichtige verwachting dat daardoor zo'n 4000 huizen minder aardbevingsbestendig gemaakt hoefden te worden. Daar werd een bedrag van 1,9 miljard euro aan gekoppeld, zegt toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren

9 uur geleden
Iran arresteert negen buitenlanders uit onder meer Nederland

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De Iraanse autoriteiten hebben negen buitenlanders uit onder meer Nederland opgepakt vanwege hun vermeende rol bij de protesten die al langer in het land spelen. Behalve uit Nederland zouden de arrestanten onder meer uit Italië, Duitsland, Polen, Frankrijk en Zweden afkomstig zijn.

9 uur geleden
Defensiebedrijf ontkomt aan roof data door hackers Noord-Korea

SLIEDRECHT (ANP) - Noord-Koreaanse cyberspionnen zijn heel snel betrapt toen ze eind vorig jaar binnendrongen bij een defensiebedrijf in Nederland. Binnen een paar uur werd de aanval ontdekt en gestopt, zegt cyberbeveiliger ESET, dat de hackpoging detecteerde. Er is maar één laptop besmet, en niet de bedrijfssystemen, en het is waarschijnlijk niet gelukt om informatie te stelen.

13 uur geleden
Gemeenten leveren onvoldoende crisisnoodopvangplekken

DEN HAAG (ANP) - In plaats van een toename van het aantal crisisnoodopvangplekken voor asielzoekers, ziet staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) juist een afname. "Dat is niet de afspraak", zei de bewindsman voorafgaand aan de ministerraad. In het asielakkoord van eind augustus is onder meer afgesproken dat de veiligheidsregio's op korte termijn 5600 extra crisisplekken realiseren, bovenop de eerder afgesproken 5500 crisisopvangplekken.

13 uur geleden
OM eist celstraf na geweld en terreur vader tegen dochters

ALKMAAR (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag bij de rechtbank in Alkmaar drie jaar cel geëist, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen de 45-jarige Frank O. uit Zaandam, omdat hij jarenlang twee van zijn vier dochters stelselmatig zou hebben "mishandeld en geterroriseerd". Volgens het OM heeft O. de twee vrouwen, beiden inmiddels in de twintig, "een normale jeugd ontnomen en hun ontwikkeling ernstig verstoord".

14 uur geleden