Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuidelijk Afrika krijgt Europese steun tegen hongersnood

Zuidelijk Afrika krijgt Europese steun tegen hongersnood

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt bijna 23 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp aan landen in het zuiden van Afrika die kampen met de ergste droogte in decennia. Het hulppakket moet de voedselschaarste in Zimbabwe, Zambia, Swaziland, Lesotho en Madagascar tegengaan.

Door de droogte hebben veel arme huishoudens geen toegang tot water en betaalbaar voedsel. Oogsten zijn mislukt, waardoor vooral mensen in plattelandsgebieden het zwaar hebben. De hulp moet de hongercrisis tackelen, aldus EU-commissaris Janez Lenarčič (Crisismanagement). Volgens hem hebben 12 miljoen mensen in de regio te weinig te eten.

Een groot deel, bijna 17 miljoen euro, is bedoeld voor voedselhulp aan Zimbabwe, waar bijna 8 miljoen mensen (de helft van de bevolking) risico loopt op hongersnood. Ook gaat geld naar gezondheidsprojecten.

Meer uit Buitenland

EU scherpt regels aan voor grensbewaking binnen Schengengebied

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn akkoord met een aanscherping van de regels voor de grensbewaking aan de binnen- en buitengrenzen van het Schengengebied. Binnen het Schengengebied, waar het grootste deel van Europa bij hoort, zijn geen grenscontroles meer.

11 minuten geleden
Universiteit Gent maakt eind aan pro-Palestijnse bezetting

GENT (ANP/BELGA) - De universiteit van het Belgische Gent maakt een eind aan de bezetting van universiteitsgebouwen door pro-Palestijnse actievoerders. De bezetting verliep lang vreedzaam en ordelijk en werd daarom gedoogd. Maar vrijdag raakten activisten volgens de universiteit slaags met universiteitspersoneel.

13 minuten geleden
Israël moet van hoogste VN-hof het offensief in Rafah staken

DEN HAAG (ANP) - Israël moet van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het offensief in Rafah onmiddellijk beëindigen. Ook moet het land meer doen om de inwoners van het Palestijnse gebied te beschermen. Het hoogste hof van de VN heeft dat geoordeeld in een zaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen. Israël had van tevoren al gezegd zich niets van de uitspraak aan te trekken.

45 minuten geleden
EU-buitenlandchef veroordeelt Russische verwijdering grensboeien

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell veroordeelt de verwijdering door Rusland van lichtboeien in de grensrivier tussen Rusland en Estland.

3 uur geleden
Sunak: strengste rookbeleid lukt niet meer voor de verkiezingen

LONDEN (ANP/RTR) - De wet die op termijn de verkoop van tabak in het Verenigd Koninkrijk volledig verbiedt, komt er niet voor de aankomende verkiezingen. Dat heeft premier Rishi Sunak toegegeven. Dat is teleurstellend voor de premier. Hij staat er in de peilingen slecht voor en dit verbod moest een van de wapenfeiten van zijn huidige kabinet worden.

3 uur geleden
Ziekenhuis meldt dat het iets beter gaat met neergeschoten Fico

BANSKA BYSTRICA (ANP/AFP) - Het gaat "iets beter" met de neergeschoten Slowaakse premier Robert Fico, meldt het ziekenhuis in Banská Bystrica dat hem behandelt. "We denken dat deze verbetering zal doorzetten."

3 uur geleden
Bronnen: Poetin wil huidige frontlinies Oekraïne bevriezen

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is bereid tot een staakt-het-vuren als de huidige frontlinies erkend worden als grenzen. Dat zeggen vier anonieme Russische bronnen tegen persbureau Reuters. Poetin zou zich eraan storen dat Oekraïne en het Westen niet tot onderhandelingen bereid zouden zijn.

4 uur geleden