Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Limburg zet zich schrap voor nieuwe hoosbuien

Zuid-Limburg zet zich schrap voor nieuwe hoosbuien

MAASTRICHT/HEERLEN (ANP) - Zuid-Limburg zet zich schrap voor nieuwe hoosbuien, die vanaf 10.00 uur verwacht worden. Na een relatief rustige nacht waarin wat minder neerslag viel, vreest de brandweer dat de door de vele regen verzadigde grond nog minder water doorlaat. Intussen is de meldkamer overbelast door mensen die ten onrechte 112 bellen, zei een woordvoerder van de brandweer.

De hulpdiensten doen een dringend beroep op mensen om alleen in levensbedreigende situaties 112 te bellen. "Bel in andere gevallen de gemeente of probeer het zelf op te lossen", zei een woordvoerder van de brandweer. "Aan ondergelopen kelders kunnen mensen best zelf wat doen."

De meldkamer kreeg volgens de woordvoerder vele honderden telefoontjes te verwerken, waarvan veel 112-draaiers. "Daar hebben we veel last van. Daardoor komen de echte 112-meldingen in het gedrang", zei hij.

GRIP2

De hulpdiensten hebben vanwege code oranje een verhoogde alarmfase afgekondigd, GRIP2. Dat betekent dat vanuit het politiebureau in Maastricht alle bij de wateroverlast betrokken instanties centraal samenwerken en hulpacties coƶrdineren. "Alle hens aan dek", vatte de woordvoerder samen. Het gaat daarbij om politie, brandweer, ambulancedienst, Rijkswaterstaat, gemeenten en Waterschap Limburg. "De verhoogde paraatheid geldt nog tot donderdagavond, misschien zelfs tot en met vrijdagochtend", zei de woordvoerder. "Want zo lang houden de hevige regenbuien naar verwachting aan."

In Schin op Geul wordt een hotel door het water bedreigd. Er zijn zandzakken geplaatst. In het dorp staan meerdere huizen blank nadat een waterbuffer de regen niet meer aankon en overliep. Ook de historische Oliemolen bij Heerlen staat anderhalve meter onder water. Dinsdag haalde de brandweer drie mensen uit de oude boerderij.

A79

De A79 die dinsdag onderliep en werd afgesloten, is grotendeels weer open, meldde Rijkswaterstaat woensdag. Alleen het deel tussen de Kunderberg en de N281 bij Heerlen is nog dicht. Er staat nog water op.

Het waterschap houdt intussen de Geul goed in de gaten, de snelstromende rivier stijgt gestaag. Het waterschap voert maaiwerk uit en zet stuwen lager, om het water in beken en riviertjes sneller te laten afstromen. Ook stuwen worden in een lagere stand gezet.

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

4 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

5 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

5 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

6 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

7 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

11 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

12 uur geleden