Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Koreanen naar stembus voor parlementsverkiezingen

Zuid-Koreanen naar stembus voor parlementsverkiezingen

SEOUL (ANP) - Zuid-Koreanen gaan naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De stemming wordt gezien als een referendum over de populariteit van president Yoon Suk-yeol, die met zijn conservatieve partij PPP sinds 2022 een minderheidsregering leidt.

Yoon won de presidentsverkiezingen van 2022 met een historisch kleine voorsprong op de tweede keuze van het volk, Lee Jae-myung van de Democratische Partij. De uitslag van de parlementsverkiezingen bepaalt hoe de rest van zijn presidentschap eruit zal zien. Als de PPP geen meerderheid bemachtigt, kan het voor Yoon erg moeilijk worden om zijn plannen door te voeren.

De Democratische Partij heeft nu een meerderheid in het parlement. De laatste peilingen schetsen geen duidelijk beeld over de nieuwe zetelverdeling. De PPP lijkt niet genoeg stemmen te krijgen voor een meerderheid. De Democratische Partij stevent volgens sommige peilingen af op een grote overwinning.

Voormalig justitieminister Cho Kuk heeft een eigen partij opgericht en deze partij zit mogelijk een meerderheid voor een van de andere partijen in de weg. Zijn partij lijkt de keuze te worden van kiezers die ontevreden zijn over zowel de PPP als de Democratische Partij. Lee en Cho worden in aparte zaken onderzocht voor fraude en corruptie. De politici ontkennen de beschuldigingen.

Meer uit Buitenland

Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

11 minuten geleden
Hoofd Secret Service biedt Trump excuses aan om aanslag

WASHINGTON (ANP) - Het hoofd van de Amerikaanse Secret Service, Kimberly Cheatle, heeft haar excuses aangeboden aan oud-president Donald Trump na de mislukte moordaanslag op hem tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Pennsylvania. Dit zei Cheatle tijdens haar ondervraging in het Huis van Afgevaardigden door de commissie die toezicht houdt op de geheime dienst.

1 uur geleden
Macron vindt dat Biden moed toont met terugtrekking

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron vindt dat de Amerikaanse president Joe Biden "moed en plichtsbesef" heeft getoond door uit de verkiezingsrace te stappen. Dat heeft hij geschreven in een brief aan zijn Amerikaanse ambtgenoot. Het Élysée heeft delen van de brief gepubliceerd.

1 uur geleden
Pelosi steunt Harris als nieuwe presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - De prominente Democraat Nancy Pelosi steunt vicepresident Kamala Harris in haar poging de nieuwe presidentskandidaat te worden. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat zij ons in november naar de overwinning zal leiden", aldus de oud-voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

1 uur geleden
Volgende EU-buitenlandvergadering in Brussel, niet in Boedapest

BRUSSEL (ANP) - EU-buitenlandchef Josep Borrell plant de volgende vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in augustus in Brussel. Daarmee haalt hij een streep door een geplande vergadering van Hongarije in Boedapest. Dat heeft Borrell aangekondigd na afloop van de EU-buitenlandvergadering van maandag.

2 uur geleden
Harris prijst Biden in eerste optreden na verkiezingsexit

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft president Joe Biden geroemd om zijn nalatenschap, in haar eerste publieke optreden sinds Biden zondag bekendmaakte niet langer mee te doen aan de verkiezingen. "Zijn nalatenschap van prestaties is ongeëvenaard in de moderne geschiedenis", zei ze.

3 uur geleden
Pence over terugtrekking Biden: juiste beslissing

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence zegt dat Joe Biden "de juiste beslissing" voor de Verenigde Staten heeft genomen door zich terug te trekken uit de verkiezingsrace. Daarmee heeft hij de belangen van het land boven die van zichzelf gesteld, aldus de Republikein op X.

4 uur geleden