Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen op raketarsenaal

Zuid-Korea wil helemaal af van beperkingen op raketarsenaal

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea wil af van afspraken met de Verenigde Staten die het gebruik van ballistische raketten aan banden leggen. De Zuid-Koreanen mogen momenteel geen projectielen gebruiken die een bereik hebben van meer dan 800 kilometer. Het schrappen van die "raketrichtlijn" komt naar verwachting aan de orde bij topoverleg tussen president Moon Jae-in en zijn Amerikaanse collega Joe Biden, bericht persbureau Yonhap.

Moon brengt vrijdag een bezoek aan het Witte Huis. De bondgenoten overleggen dan waarschijnlijk ook over zaken als Noord-Korea en coronavaccins. Als overeenstemming wordt bereikt over het afschaffen van de raketregels, heeft Seoul volgens Yonhap voor het eerst in 42 jaar volledige zeggenschap over zijn raketarsenaal.

De afspraken over het Zuid-Koreaanse raketgebruik dateren uit 1979 en zijn gaandeweg versoepeld. De Zuid-Koreanen mochten aanvankelijk geen raketten gebruiken met een bereik van meer dan 180 kilometer, maar dat is in 2001 en 2012 opgerekt naar respectievelijk 300 en 800 kilometer. Dat had te maken met zorgen over het wapenprogramma van het stalinistisch bestuurde buurland Noord-Korea.

Zuid-Korea stemde oorspronkelijk in met de beperkingen omdat het Amerikaanse technologie en materieel wilde gebruiken om een eigen raketprogramma op te zetten. Het land was toen economisch erg afhankelijk van die machtige bondgenoot, maar ziet de afspraken uit de vorige eeuw inmiddels vooral als hinderlijk.

Meer uit Buitenland

Republikeinse partijconventie Michigan schaart zich achter Trump

GRAND RAPIDS (ANP/RTR) - De stemgerechtigden bij de partijconventie van de Republikeinen in de Amerikaanse staat Michigan, die voor een belangrijk deel hun presidentskandidaat aanwijzen, hebben zich zaterdag met ruime meerderheid achter Donald Trump geschaard. Eerder deze week kreeg Trump bij de voorverkiezing in alle districten in Michigan ook al de voorkeur boven Nikki Haley, die amper nog een serieuze concurrent voor hem is.

37 minuten geleden
Israël bereid legeracties te beperken voor humanitaire hulp

GAZA/TEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is bereid de komende dagen de militaire activiteiten in bepaalde gebieden van de Gazastrook tijdelijk te staken voor humanitaire doeleinden, zoals de leveranties van voedsel, water en medicijnen. Dat gebeurt in afwachting van een eventuele wapenstilstand voor langere tijd, waarover wordt onderhandeld.

2 uur geleden
Vulkanische activiteit in zuidwesten IJsland neemt weer toe

REYKJAVIK (ANP) - De seismische activiteit op het schiereiland Reykjanes, in het zuidwesten van IJsland, is dusdanig toegenomen dat de autoriteiten zaterdag opnieuw besloten hebben tot evacuaties. De seismologen vrezen aardbevingen en een nieuwe vulkaanuitbarsting in de buurt van het al vrijwel verlaten vissersdorp Grindavik. Dat werd onlangs al zwaar getroffen door een eruptie.

4 uur geleden
Mars voor gijzelaars bereikt Jeruzalem na dagenlange tocht

JERUZALEM (ANP/RTR) - Een mars van duizenden Israëliërs heeft na vier dagen Jeruzalem bereikt. Deelnemers eisen de vrijlating van gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden.

5 uur geleden
Zeker zeven doden door Russische drone-aanval op Odesa

KYIV (ANP/AFP) - Door een droneaanval op een appartementencomplex in de Oekraïense havenstad Odesa zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Volgens minister van Binnenlands Zaken, Igor Klymenko, waren onder de slachtoffers een kind van twee jaar en een moeder met haar drie maanden oude baby.

5 uur geleden
Nieuwe peiling toont verdeeldheid over kandidatuur Biden

WASHINGTON (ANP) - Kort voor een van de belangrijkste dagen van de Amerikaanse voorverkiezingen, schetst een nieuwe landelijke peiling een somber beeld voor zittend president Joe Biden. Hij kan in het kiezersonderzoek van The New York Times en Siena College rekenen op de steun van 43 procent van de respondenten, tegenover 48 procent voor de Republikein Donald Trump.

5 uur geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

6 uur geleden