Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Zuid-Korea, VS en Japan intensiveren militaire samenwerking

Zuid-Korea, VS en Japan intensiveren militaire samenwerking

SEOUL (ANP) - Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten hebben een systeem geactiveerd waarmee ze Noord-Koreaanse raketten vanaf het moment van lancering kunnen volgen en waarmee ze kunnen inschatten hoe bedreigend die zijn. De drie landen gaan ook vaker gezamenlijke militaire oefeningen houden. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt in de nasleep van een Noord-Koreaanse raketlancering een dag eerder.

Die lancering kwam na gesprekken tussen de Verenigde Staten en Zuid-Korea in het weekend over een gezamenlijke nucleaire strategie. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zag leider Kim Jong-un persoonlijk toe op de lancering. KCNA verspreidde dinsdag ook foto's waarop Kim te zien is bij de raket, in gezelschap van zijn minderjarige dochter.

De lancering van de raket, die volgens KCNA de Verenigde Staten kan bereiken, was bedoeld als "duidelijk signaal aan vijandelijke machten", citeert het persbureau Kim. Onlangs arriveerde een Amerikaanse kernonderzeeër in Zuid-Korea en de VS hebben ook een vliegdekschip met bommenwerpers in het gebied.

Het persbureau bevestigde verder Zuid-Koreaanse berichten dat het om een zogeheten Hwasong-18 ging. Dat is een intercontinentale ballistische raket die voor de voortstuwing geen vloeibare brandstof gebruikt, maar een vaste, die onderdeel is van de raket. Daardoor kan de Hwasong-18 in enkele minuten worden gelanceerd en hebben tegenstanders minder tijd om tegenmaatregelen te nemen. De raket kan bovendien meerdere ladingen dragen, waaronder kernkoppen. De Hwasong-18 die maandag werd afgevuurd eindigde in de Japanse Zee, zo'n 1000 kilometer van Noord-Korea.

Meer uit Buitenland

Vliegverkeer luchthaven München stilgelegd om klimaatactivisten

MÜNCHEN (ANP/RTR) - Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hebben betreden.

18 minuten geleden
Omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt in werking

KYIV (ANP/RTR) - Een omstreden Oekraïense mobilisatiewet treedt officieel in werking. De wet moet ervoor zorgen dat er meer mannen ingezet kunnen worden om tegen de Russen te vechten. Tegen mannen die de dienstplicht ontduiken, wordt harder opgetreden.

30 minuten geleden
Lancering Starliner opnieuw uitgesteld

CAPE CANAVERAL (ANP/BLOOMBERG) - De eerste bemande ruimtevlucht van de Starliner, het nieuwe ruimtevaartuig van Boeing, is voor de derde keer deze maand uitgesteld. De reden is een heliumlek aan boord van het ruimtevaartuig, heeft NASA vrijdag gemeld.

34 minuten geleden
Zelensky: gebrek aan Oekraïense troepen en vliegtuigen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft vrijdag gezegd dat het Oekraïense leger meer manschappen nodig heeft om het moreel van de strijdkrachten op te krikken. "We moeten de reserves aanvullen, een groot deel van de brigades is leeg. We moeten dit doen zodat de jongens een normale rotatie hebben. Dan verbetert hun moreel ook", zei Zelensky in een interview met persbureau AFP.

4 uur geleden
Dode en gewonden bij luchtaanval in Westoever

RAMALLAH (ANP/RTR) - Bij een Israëlische luchtaanval vrijdag op een vluchtelingenkamp bij de stad Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever is ten minste één persoon omgekomen. Ook raakten acht mensen gewond, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Het Israëlische leger bevestigde dat.

6 uur geleden
Leger Israël vindt lichamen drie gijzelaars, onder wie Shani Louk

TEL AVIV (ANP/RTR) - Het Israëlische leger heeft de lichamen van drie gegijzelden teruggevonden in de Gazastrook. Het gaat om Shani Louk, Amit Bouskila en Yitzhak Gelerenter, die alle drie op een festival in Israël waren toen Hamas op 7 oktober vorig jaar aanviel.

12 uur geleden
Poetin en Zelensky zien weinig in wapenstilstand tijdens Spelen

KYIV (ANP) - Een staakt-het-vuren tijdens de Olympische Spelen tussen Oekraïne en Rusland zal er niet snel van komen. Het idee komt uit de koker van de Franse president Emmanuel Macron en ook de Chinese president Xi Jinping heeft het geopperd. Maar zowel Vladimir Poetin als Volodymyr Zelensky reageert afwijzend.

13 uur geleden